Столицата и провинцията

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

"само че" е конструкция,както "въпреки че"-не се пише запетая между двете части.
Toto-I will remember
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

Двете конструкции нямат нищо общо, искам да подкрепип твърденията си с някакви доказателства, просто иначе не си за никъде...
„Най-големият университет не се присъединява, той води"
Боян Биолчев
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

Let's say that there's a slight opportunity I might be wrong this time...
Боян Биолчев
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Май-май не е slight... или искаш да кажеш, че хората в литернет, които са литературоведи и литератори са неграмотни :wink:
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

ами аз нямам нужда от доказателства за нещо,което знам,пък и с него съм кандидаствала...но ето един сайт Инфо
Toto-I will remember
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

явор написа:Май-май не е slight... или искаш да кажеш, че хората в литернет, които са литературоведи и литератори са неграмотни :wink:
Сельо, не спорех с теб, не ме дразни...

pora_e_priqtel: При следващото такова изказване почвам да те трия. Казах.

Хубаво, Ice_Spirit е права, аз не съм. Поздравления за това. Явно съм живял в заблуда или не съм си учил урока за запетаята в българския език. Факт.
Боян Биолчев
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

FeverNew написа:
явор написа:Май-май не е slight... или искаш да кажеш, че хората в литернет, които са литературоведи и литератори са неграмотни :wink:
Сельо, не спорех с теб, не ме дразни...
Хубаво, Ice_Spirit е права, аз не съм. Поздравления за това. Явно съм живял в заблуда или не съм си учил урока за запетаята в българския език. Факт.
Извинявай, но целта беше да разберем/да се уверим кое е правилно, а не да покажем, че ти си сгрешил... А това за slight го изкоментирах, защото мисля, че моя аргумент беше достатъчно силен, за да се съгласиш направо, а не да увърташ.
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Отворете сърцата си ;)
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

Твоето мнение го прочетох много късно, защото не му бях обърнал внимание. Както споменах, бях те игнорирал, защото спорех с Ice. Но както и да е, никой нищо не е казал срещу твоя аргумент, нито пък съм уврътал.
So, STFU, please!

Махам се, ще гледам Айдъла.
Боян Биолчев
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Ами тогава защо не се позаинтересува малко преди да ме обиждаш и да се заяждаш с мен! После пак мен какъв ме изкарвате - вижте се само как говорите.
Отворете сърцата си ;)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Чета ви тук мненията и недоумявам. :? Добре си пишете за провинцията, за София, Варна, Търново, но защо споменавате Пловдив? :shock: То е друга свръхвисока категория.... :lol:
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Ice_Spirit написа:
la_cazadora написа:
Ако ти заговори "мЕко", ще разбереш, че не е от София
сигурна ли си?!Защото вече 9 месеца съм тук и се уверих,че колегите ми от "провинцията" говорят сто пъти по-чист български,отколкото софиянците.
И твърдото, и мекото говорене са отклонения от книжовната норма. Освен това в България минава едно нещо, наречено от специалистите "я-това граница". Тя минава през страната меридионално - от север на юг, и образно разделя България на две части - Западни и Източни говори, тоест на "меки" и "твърди". Че тази граница не е абослютно права линия, то е ясно, но условно онагледява разпределението на говорите. И да. Абсолютно съм сигурна, че хората израснали в София, няма да говорят "мЕко", защото просто София е на запад от "я-товата граница". :roll: Не казвам, че задължително ще говорят книжовен български, а просто че няма да говорят "мЕко". Важно е да се чете внимателно какво точно пише другия. :wink:

За книжовния език: Защо смятам, че най-много книжовната норма се говори в София? Селище, което претендира да говори чистата книжовна норма няма, защото просто тази книжовна норма е селектирана смес от двата говора. НО В София като столица се полагат най-големи грижи за прилагането на тази книжовна норма. Това е така, защото тя е най-неутрална и дава сигурност, че от който и край да идваш да можеш да се разбереш. София е седалището на основните държавни институции, така че според мен е логично в София да се следи най-зорко за прилагането на книжовната норма особено в училищата.

Дали е добре човек да си променя говора на културната си среда, вече е друг въпрос и ако тази дискусия тръгне в интелигентна посока, може и това да разчувъркаме. :wink:
Изображение
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Аз не съм съгласен с последната част, защото, когато е бил определян книжовният български език, е бил избран източният диалект и на него се основават по-голяма част от нормите. Поради това разликата между източния диалект и книжовния е далеч по-малка от тази, между западния и официалния. Затова и в София става по-трудно той да се усвои.
Иначе мога да кажа, че познавам 1 единствен кореняк софиянец, който да говори правилно книжовен български колкото мен (имам в предвид, че и двамата имаме някакви минимални проявления на моменти) Дори колегите ми от София, също кореняци (в нашата група около 5ма), учили в елитни столични гимназии, системно нарушават правилата за правоговор.
Отворете сърцата си ;)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

... а да видиш правилата на правописа.... :roll:
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

когато е бил определян книжовният български език, е бил избран източният диалект и на него се основават по-голяма част от нормите
Това е така, но забележи - на повечето правила, но НЕ НА ВСИЧКИ! :roll: Това преминаване през "и", което е толкова характерно за източните говори (вместо "не" казват "ние") книжовната норма го е изчистила и го е заменила с твърдото произнасяне на "е" след съгласните, което е характерно за западните говори. :roll: Именно затова книжовната норма е толкова различна от източните говори. Като най-характерното нещо за източните говори е толкова изменено как да кажеш, че източните са най-близки на книжовната норма?! Не казвам, че е по-близка до западните, а пак подчертавам: Книжовната норма е изкуствено създадена смесица от двата говора и еднакво различна и от източния, и от западния.
Изображение
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

Абе не знам, ама като слушам хора от източна БГ да си говорят се заливам от смях... Визирам Варна, Бургас, Търговище... Акцента просто рулира :lol:
В Търговище не е толкова мйеко, но също е доста забавно.
Не че тук в резерват "Северозапад" не говорим смешно де...
Абе в цяла България се говори диалектно и смешно, спорът е безсмислен.
Последно промяна от uktc на 07 Май 2007, 19:58, променено общо 1 път.
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Заключено

Обратно към “България”