Кирилица :)

Място за дискусии на протребителите на форума на СУ

Модератор: Плазмодий

goadelic
Танцуващия с клавиатури
Обратна връзка:

Мнение от goadelic »

То кирилицата хубаво, но преди 1 минута така се вбесих, че едва не сяупих клавиатурата! Едно УРЛ, една снимка не можеш да покажеш! Пфууу...
Аз така или иначе си пиша на кирилица.

dimo: Аз искам самолет! :)
Upwards, upwards into the sky, flying higher and higher, until I feel like I could touch the Sun.
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

пак ти казвам проблем няма
Даваш интервал докато текста или празното място не стане 3 пъти повече от латиницата
така че не виждам проблем
всеки разбра как става
дано съм бил ясен
:!: :!: :!:
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
x86
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от x86 »

Когато пиша на български пиша на кирилица.
Когато пиша на английски пиша на латиница.

За мен 'Уиндоус' е не по-малко гадно от 'Prozorci'.

Мнения на шльокавица чета по изключение, с истинско отвращение.

Така и не можах да свикна - старият ми форум(този на НЕГ) имаше строги правила по въпроса, + възможност за писане на БДС и фонетична, дори и да не са инсталирани.

И с риск да си навлека гнева на много хора и фонетична клавиатура не понасям. Трябва да видите каква жалка гледка са приятелите ми, когато седнат на компютъра ми(има само БДС). Направо ми се плаче като ги гледам. Все едно трябва да пишат на китайски :!:

И всичко това заради една некадърна учителка!
"Препоръчвам ви да пишете на фонетична, по-лесно е..."
Ало, ако беше по-лесно нямаше да има БДС!!!
При БДС буквите са подредени в зависимост от честотата на употребата им в Българския* език!!!

А при фонетичната буквите са подредени в зависимост от честотата на употребата им в английския...и единственото общо е буквата "е".

Та, съветът ми е - пишете на кирилица, на БДС, винаги когато можете!

*БДС означава 'Български Държавен Стандарт'
Живей така, все едно ще умреш утре. Учи така, все едно ще живееш вечно.
Изображение
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

БДС наистина е по-лесна, но пък няма нищо общо с английската и
трябва наново да се "учат" разположенията на буквите. Ако си
набирач на текст несъмнено е по-бързо на БДС. Но фонетичната
има още едно предимство. Тъй като английския е международен език
/няма да спорим по този въпрос сега/, повечето чужди езици са пригодени към фонетичната му част. Аз така се научих да пиша на
гръцка фонетика за 5 минути, а ако трябваше да уча ГДС /гръцки държавен стандарт/ сигурно щеше да отнеме дни... Иначе като малък
си се учех на БДС с пишеща машина вкъщи,имах си книжка беше някакво готино
ама сега помня само основните клавиши АО ТН и някакви думи като
нота и атон, които изписвах по листове за упражнения.../явно съм си нямал работа/
Аватар
Riza - pijama
От дъжд на вятър

Мнение от Riza - pijama »

x86 Говориш глупости! Браво на приятелите ти, че не пишат на БДС. Много по-добре е да пишеш на фонетик. Така запомняш английските букви и се справяш толкова добре и на английски. Няма смисъл да учиш две системи като може да научиш само едната. Учителката правилно ви е учила. БДС няма бъдеще. Тя е останала от пишещите машини. А това за честотата на буквите - никой не го бърка за нея. Когато човек се научи да пише на дадена система, тогава няма никакво значение къде са разположени най-употребяваните букви. За научаване двете системи са еднакво трудни. Но БДС няма бъдеще и няма смисъл да се използва, като може да се използва фонетик за английски и за български. Не може един програмист да научи БДС и после да пише програмите си на кирилица. А е излишно да се учат и двете системи като може само едната.
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

да, и аз съм съгласен тук.. докато си инсталирам фонетична, известно време пишех на БДС.. и хем не я научих като хората, хем почнах да бъркам латиницата :? като почне годината, как ще си пиша програмите? разберете, има само 1 компютърен език и той е английският. всичко друго е измисляно за да разлигави потребителя. и ако ще се правите на патриоти, БДС не е начинът.. имаме много по-важни проблеми от латиницата и фонетиката!
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
Аватар
Jolinar
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jolinar »

Честно казано това лято реших да видя що е то БДС и ми се струва доста удобен :D
И изобщо не ми се е объркало писането на QWERTY - превключвам между двете без никакъв проблем :P
Естествено всеки може да пише както си иска... И както може :lol:
"Във Физиката броенето е като при дивите племена - едно, две, много..."
Аватар
x86
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от x86 »

Riza - pijama написа:x86 Говориш глупости!
Щом казваш...
Riza - pijama написа:БДС няма бъдеще. Тя е останала от пишещите машини.
По тази логика и кирилицата няма бъдеще. Тя е останала от времето на Кирил и Методи....
Riza - pijama написа:А това за честотата на буквите - никой не го бърка за нея.
Тогава аз съм никой...
Riza - pijama написа: Няма смисъл да учиш две системи като може да научиш само едната.
...
А е излишно да се учат и двете системи като може само едната.
Да, ама не :twisted: !
Защото "съответствието" между фонетична и английски меко казано куца - къде е например връзката 'Q' - 'Я' :?: :!: :?:
Или пък 'c'...на английски е [si], но се чете като "к" в голяма част от думите, но на фонетична е 'ц'...
'w' - [double u] e...'в'
'v' - [vi] e 'ж'...
[ - 'ш'
] - 'щ'
'x' - [eks] - 'ь'
` - 'ч'

На практика човек трябва да научи още една клавиатурна подредба...
Пък и за начинаещите е по-лесно - клавиатурите традиционно са надписани според БДС.
Riza - pijama написа: Не може един програмист да научи БДС и после да пише програмите си на кирилица.
Както не може и един програмист да научи фонетична и после да пише програмите си на кирилица. :twisted:

А и аз не говоря само за програмистите. Ние(:oops:) сме капка в морето. Нека не забравяме, че все повече не-програмисти ползват компютър в България, пишейки на български. И това ме радва.

//Tripio - надявам се ни си тъп като робота от Star Wars и разбираш за какво става въпрос. Не се правя на патриот, просто смятам, че е по-лесно/приятно/удобно когато чета текст написан на български език, той да е на кирилица. И макар зависимостта между фонетичната и шльокавицата да не е математически вярна в 100% от случаите, тя съществува. И ако искаме да се противопоставяме на шльокавицата, трябва да се противопоставяме и на фонетичната. Линчувайте ме, ако това ще ви накара да се почувствате по-добре, но това е мнението ми, и смятам, че успях да се обоснова в една или друга степен.

Вместо финал:
Jolinar написа:БДС ми се струва доста удобен :D
И изобщо не ми се е объркало писането на QWERTY - превключвам между двете без никакъв проблем :P
Естествено всеки може да пише както си иска... И както може :lol:
ИзображениеИзображениеИзображение
Живей така, все едно ще умреш утре. Учи така, все едно ще живееш вечно.
Изображение
Аватар
Riza - pijama
От дъжд на вятър

Мнение от Riza - pijama »

x86, ти си решаваш. Всеки човек сам си решава коя система му е по-лесна и коя ще предпочете. Ти си мислиш, че БДС е по-добрата - пиши си на нея. Но не случайно все повече хора пишат на фонетик. Просто приеми, че БДС няма бъдеще и не се излагай. :)
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Спорът ми се струва глупав :lol: Важното е да се пише на кирилица!!!Не по кой от двата начина! Аз мога да пиша и на двата, првеключвам от фонетик на бдс за не повече от 5 минути и много се дразня на клиенти, които или "искам да пиша по червените буквички" или "ама на тоя компютър няма фонетик"...Човек трябва да се справя с живота :D
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

А БДС и РДС /руски държавен стандарт/ съвпадат ли? :D
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

Гост, мисля че да - на БДС има буквите "ы" и "э", единствената която липсва е т. нар. "йо" ("е" с 2 точки отгоре) - ама те май по принцип я махнаха от пишещите машини и компютрите :? .. аз затва като пиша на руски и се мъча на БДС повечето пъти :(
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

Залагам бира без да съм проверявал, че Е с две точки, онова
дето го има в думите Елка, Ерш и още една само отпред, е ням клавиш,
най-вероятно "алт" и се натиска преди да се сложи самата буква...
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Би ми било много интересно да видя някой от тия, дето така зверски защитават фонетичната кирилица (която е толкова фонетична и кирилица, колкото морското свинче е морско и свинче) и предвещатват смърт на БДС, да седнат да набират текст на кирилица на току що инсталиран Windows (без FlexType или хакнатия DLL с променената подредба) в чужбина, където на клавиатурата няма нанесни помощните български букви. На мен лично ми се наложи преди две години в Шотландия да набирам текст на български на един тамошен Windows 2000 и тогава горчиво съжалих, че уменията ми да пиша на БДС се изпариха в момента, в който си продадох стария Правец 8C. Е, всеки допуска грешки, като за щастие някои от тях са лесно поправими.

Лошото на "фонетичната" подребда е, че разни хора започват да пишат на латиница po ej tozi na`in, koeto e powe`e ot drazne]o, или на кирилица по този нацхин.
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

Гост написа:Залагам бира без да съм проверявал, че Е с две точки, онова
дето го има в думите Елка, Ерш и още една само отпред, е ням клавиш,
най-вероятно "алт" и се натиска преди да се сложи самата буква...
възможно.. ама в някои книги, учебници и други писания, не се среща изобщо :roll: което ме навежда на тая мисъл, че са го махнали.. ама не съм сигурен

христо: ми за WinXP има едно файлч дето ти инсталира фонетика за броени секунди, и е 15К (може да си го сложиш в чекмеджето на пощата или на дискетка)

Заключено

Обратно към “Потребители”