Столицата и провинцията
- la_cazadora
- Драскач
Столицата и провинцията
По темата за софиянците: Аз честно казано не разбирам как на улицата различавате софиянеца от не-софиянеца.
И как разбирате дали в рейса ви е настъпил софиянец или не-софиянец. 
- la_cazadora
- Драскач
Ако ти заговори "мЕко", ще разбереш, че не е от София, но ако ти се извини твърдо, няма как да си сигурна, че е от София. Ти пишеш, че "са малко кореняците софиянци, които се стремят да са любезни и отзивчиви с непознати". И затова питам как разбра, че тези, които се държат грубо с теб в маршрутката са именно софиянци, а не са врачани, примерно? Защото и във Враца говорят твърдо, както и в цяла западна България? (без да обиждам някого, разбира се)по произношението... ако въобще благоволи да се извини
- Mira
- Стенограф
- Специалност: ИстЕрия
- Курс: завършил
ами не става дума за твърдо и меко говорене,разликата между "софийското" произношение и диалектите в останалите части на страната е толкова очевидна,колкото разликата между британското и американското произношение на английския език примерно,родния ми град е на 50 км от София,прекарала съм половината си живот в град на 20 км от София и все пак разликата в говора е огромна
настоящия ми приятел е софиянец и първите пъти когато съм разговаряла с него чак смешно ми ставаше,все едно на друг език ми говореше и му разправям,че говори някакъв много странен софийски диалект,а той ми вика - "това е книжовен език"
все още го разпознавам това специфично произношение на столичанин
все пак няма как да съм сигурна даден човек софиянец ли е или не,та то грубияни има по цяла България,но тъй като в София се намира 1/5 от населението на страната ни нормално там да са повече,а и нали знаеш,че са малко тези,чиито прадеди са били софиянци
все повече "селяни" идват в столицата,след няколко години автоматично си се трансформират в софиянци,а пък децата им се затвърждават като такива и т.н.
защо задълбаваме толкова в темата "софиянци vs не-софиянци"?навсякъде има и мили и любезни хора,и груби и невъзпитани,просто средата в софия предразполага може би към неотзивчивост и саможивие,от характера на човека зависи дали ще се ръководи от тая среда,ще видим след няколко години аз в какво ще се превърна 
все пак няма как да съм сигурна даден човек софиянец ли е или не,та то грубияни има по цяла България,но тъй като в София се намира 1/5 от населението на страната ни нормално там да са повече,а и нали знаеш,че са малко тези,чиито прадеди са били софиянци
Последно промяна от Mira на 06 Май 2007, 21:23, променено общо 1 път.

- la_cazadora
- Драскач
Да, де точно такава е и моята позиция. Че в големите градове като София, няма как да си сигурен кой е "софийски продукт" (Made in Sofia) и кой не е.все пак няма как да съм сигурна даден човек софиянец ли е или не,та то грубияни има по цяла България
+
а и нали знаеш,че са малко тези,чиито прадеди са били софиянци все повече "селяни" идват в столицата,след няколко години автоматично си се трансформират в софиянци,а пък децата им се затвърждават като такива и т.н.
Чак саможивост не бих казала. По-скоро самота, ограничаване на личните контактите за сметка на деловите. И това е съвсем нормално за големите, натоварени градове. Все пак при население от милион и кусур, което е дошло от всички краища на България, а вече може да се твърди и на света, е неразумно да се държиш много топло особено с непознати хора. Правилата на "градската джунгла" не прощават.средата в софия предразполага може би към неотзивчивост и саможивие
А и колкото повече хора от различни култури се смесват в един град, толкова по-трудно е да намериш човек, с когото да имаш нещо общо. Тогава човек се чувства сам. Сам - в почти двумилионен град!
- la_cazadora
- Драскач
Яворе, не се засягай.
Радвай се, че волю-неволю даде тон на една много важна дискусия, която е добре да си изясни.
"Столицата и провинцията". Забелязвам в реалния живот, че и двете страни взаимно се плюят и се обиждат като никой не иска да признае добрите страни на другия. Според мен това е адски комплексарско и се надявам, че във форума на СУ тази тема ще се радва на умни отговори.
"Столицата и провинцията". Забелязвам в реалния живот, че и двете страни взаимно се плюят и се обиждат като никой не иска да признае добрите страни на другия. Според мен това е адски комплексарско и се надявам, че във форума на СУ тази тема ще се радва на умни отговори.
- явор
- Летописец Виртуоз
Добре де защо все като Ви говори човек и го избивате на подигравателни коментари без аргументация.
Мислиш, че това, което ти споменах е плод на моята фантазия - ами тогава поразпитай някой друг от "провинцията".
П.П. към GaVrosH беше
Мислиш, че това, което ти споменах е плод на моята фантазия - ами тогава поразпитай някой друг от "провинцията".
П.П. към GaVrosH беше
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- явор
- Летописец Виртуоз
А колкото до Илиян... Това да кажеш, че шопският диалект е най-добрия и е по-добър от официалния език и да съветваш хората от родния си град да заменят своя диалект с шопския си е доста показателно за комплекси по тази тема...
И все пак да се върнем към чистотата
И все пак да се върнем към чистотата
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- GaVrosH
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
аз съм от провинцията! при това по-близо до теб отколкото мислиш
колкото до шопите - всъщност имам най-ниско мнение за точно тази част от българите. даже имам корени в общо взето всички останали краища на родината. виж аз обаче като отида по родните места с какво се сблъсквам - "ето го софиянецът"
(а по другите родни места - "Еве го бугаринот!") тааа аз ли си избивам комплексите като се правя на някакъв или комплексари ми слагат етикети?
колкото до шопите - всъщност имам най-ниско мнение за точно тази част от българите. даже имам корени в общо взето всички останали краища на родината. виж аз обаче като отида по родните места с какво се сблъсквам - "ето го софиянецът"
(а по другите родни места - "Еве го бугаринот!") тааа аз ли си избивам комплексите като се правя на някакъв или комплексари ми слагат етикети?
- явор
- Летописец Виртуоз
E тея етикети не се появяват просто ей така... пък и опитът ми в сърцето на техния "дом" (София) го потвържадава до голяма степен 
А иначе прадядо ми е от шопско, но дядо ми (неговият син) не харесва шопите и бих казал, че има доста добри попадения за тяхната психика. Една от най-добрите ми приятелки е коренячка софиянка, но от 2-3ти клас е във Варна и дори предпочете Свободния университет пред УАСГ, защото толкова я отвращава София... разни хора - разни идеали и това си е. Просто в столицата остават и самата тя привлича хора с определени личностни характеристики.
А иначе прадядо ми е от шопско, но дядо ми (неговият син) не харесва шопите и бих казал, че има доста добри попадения за тяхната психика. Една от най-добрите ми приятелки е коренячка софиянка, но от 2-3ти клас е във Варна и дори предпочете Свободния университет пред УАСГ, защото толкова я отвращава София... разни хора - разни идеали и това си е. Просто в столицата остават и самата тя привлича хора с определени личностни характеристики.
Отворете сърцата си
- явор
- Летописец Виртуоз
Ами не е точно така. По-скоро ние се смятаме за алтернатива, предлагаща различни неща от София. Тук идва моментът, че варненци се чувстваме като достойни представители на "провинцията" (ние определено не използваме такъв термин) и често, когато шопите искат да се покажат с нещо повече, ги контрираме с нашия град, който слагат под общия знаменател. И пак повтарям - никога не съм казвал, че Търново е нещо по-ниско от Варна или пък Пловдив. Просто спорът рядко е на регионално равнище. Столица-провинция и това еGaVrosH написа:Чворе, да ти кажа варненци го удряте не по-малко на самочувствие от софианци! даже ми се струва че реагираш толкова остро към шопите, щото и вие не сте много по-различни, та сте и нещо като конкуренция. както казват "като посочиш с пръст някого, три пръста сочат към теб!"
Отворете сърцата си
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Няма какво да се допълни. ЧвораGaVrosH написа:хаха варненецът пак се обади! питай тия от Добрич какво ще кажат за варненци, нали Бетоне?
Обаче не всичките, защото между другото имам познати от Варна, които не приличат на Явор.