Столицата и провинцията

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
la_cazadora
Драскач

Столицата и провинцията

Мнение от la_cazadora »

По темата за софиянците: Аз честно казано не разбирам как на улицата различавате софиянеца от не-софиянеца. :? И как разбирате дали в рейса ви е настъпил софиянец или не-софиянец. :confused4:
Изображение
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия
Курс: завършил

Мнение от Mira »

la_cazadora написа:По темата за софиянците: Аз честно казано не разбирам как на улицата различавате софиянеца от не-софиянеца. :? И как разбирате дали в рейса ви е настъпил софиянец или не-софиянец. :confused4:
по произношението... :lol: ако въобще благоволи да се извини :roll:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

по произношението... ако въобще благоволи да се извини
Ако ти заговори "мЕко", ще разбереш, че не е от София, но ако ти се извини твърдо, няма как да си сигурна, че е от София. Ти пишеш, че "са малко кореняците софиянци, които се стремят да са любезни и отзивчиви с непознати". И затова питам как разбра, че тези, които се държат грубо с теб в маршрутката са именно софиянци, а не са врачани, примерно? Защото и във Враца говорят твърдо, както и в цяла западна България? (без да обиждам някого, разбира се)
Изображение
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия

Мнение от Mira »

ами не става дума за твърдо и меко говорене,разликата между "софийското" произношение и диалектите в останалите части на страната е толкова очевидна,колкото разликата между британското и американското произношение на английския език примерно,родния ми град е на 50 км от София,прекарала съм половината си живот в град на 20 км от София и все пак разликата в говора е огромна :P настоящия ми приятел е софиянец и първите пъти когато съм разговаряла с него чак смешно ми ставаше,все едно на друг език ми говореше и му разправям,че говори някакъв много странен софийски диалект,а той ми вика - "това е книжовен език" :lol: все още го разпознавам това специфично произношение на столичанин :P
все пак няма как да съм сигурна даден човек софиянец ли е или не,та то грубияни има по цяла България,но тъй като в София се намира 1/5 от населението на страната ни нормално там да са повече,а и нали знаеш,че са малко тези,чиито прадеди са били софиянци :wink: все повече "селяни" идват в столицата,след няколко години автоматично си се трансформират в софиянци,а пък децата им се затвърждават като такива и т.н. :roll: защо задълбаваме толкова в темата "софиянци vs не-софиянци"?навсякъде има и мили и любезни хора,и груби и невъзпитани,просто средата в софия предразполага може би към неотзивчивост и саможивие,от характера на човека зависи дали ще се ръководи от тая среда,ще видим след няколко години аз в какво ще се превърна :lol:
Последно промяна от Mira на 06 Май 2007, 21:23, променено общо 1 път.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

все пак няма как да съм сигурна даден човек софиянец ли е или не,та то грубияни има по цяла България
+
а и нали знаеш,че са малко тези,чиито прадеди са били софиянци все повече "селяни" идват в столицата,след няколко години автоматично си се трансформират в софиянци,а пък децата им се затвърждават като такива и т.н.
Да, де точно такава е и моята позиция. Че в големите градове като София, няма как да си сигурен кой е "софийски продукт" (Made in Sofia) и кой не е. :wink: . И затова толкова много се учудих като каза, че "кореняците софиянци" не се стремят да бъдат учтиви, но важното е, че се изаяснихме. :) А и това за "процентното съдържание на простаци в големите градове в сравнение с малките, има нещо вярно, но пак няма как да си сигурен.
средата в софия предразполага може би към неотзивчивост и саможивие
Чак саможивост не бих казала. По-скоро самота, ограничаване на личните контактите за сметка на деловите. И това е съвсем нормално за големите, натоварени градове. Все пак при население от милион и кусур, което е дошло от всички краища на България, а вече може да се твърди и на света, е неразумно да се държиш много топло особено с непознати хора. Правилата на "градската джунгла" не прощават.

А и колкото повече хора от различни култури се смесват в един град, толкова по-трудно е да намериш човек, с когото да имаш нещо общо. Тогава човек се чувства сам. Сам - в почти двумилионен град! :lol: Колко смешно звучи, а? Но при тези темпове на глобализация и урбанизация, всичко се слива в един мишмаш. Да спрем глобализацията и урбанизацията - трудно и може би не толкова добро. Изходът е просто да се приспособим към новата среда, към новата идея за град. Не е много естествено да живееш в такава мешавица, но нали сме най-умните същества на земята. Все ще измислим как да се справим. :wink:
Изображение
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Яворе, не се засягай. :rr: Радвай се, че волю-неволю даде тон на една много важна дискусия, която е добре да си изясни.

"Столицата и провинцията". Забелязвам в реалния живот, че и двете страни взаимно се плюят и се обиждат като никой не иска да признае добрите страни на другия. Според мен това е адски комплексарско и се надявам, че във форума на СУ тази тема ще се радва на умни отговори. :wink:
Изображение
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

явор написа:... Това се получава така, защото именно софиянци са тези, които се опитват да се изтъкнат. Когато това се случва без покритие ние се изнервяме и тогава правим коментари...
хаха варненецът пак се обади! питай тия от Добрич какво ще кажат за варненци, нали Бетоне? :twisted:
smeshko
Паисий

Мнение от smeshko »

smeshko написа:дискусията е доста по-различно нещо от това , което водим двамата с теб :) но все пак е забавно :)

:lol: (Бел. Пор.)
моля ??? бел пор ? смисъл аз съм особено неграмотен , ако за това става дума
In vino verittas
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Добре де защо все като Ви говори човек и го избивате на подигравателни коментари без аргументация.
Мислиш, че това, което ти споменах е плод на моята фантазия - ами тогава поразпитай някой друг от "провинцията".

П.П. към GaVrosH беше
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

А колкото до Илиян... Това да кажеш, че шопският диалект е най-добрия и е по-добър от официалния език и да съветваш хората от родния си град да заменят своя диалект с шопския си е доста показателно за комплекси по тази тема...

И все пак да се върнем към чистотата :lol:
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Отворете сърцата си ;)
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

аз съм от провинцията! при това по-близо до теб отколкото мислиш :P
колкото до шопите - всъщност имам най-ниско мнение за точно тази част от българите. даже имам корени в общо взето всички останали краища на родината. виж аз обаче като отида по родните места с какво се сблъсквам - "ето го софиянецът" :evil:
(а по другите родни места - "Еве го бугаринот!") тааа аз ли си избивам комплексите като се правя на някакъв или комплексари ми слагат етикети?
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

E тея етикети не се появяват просто ей така... пък и опитът ми в сърцето на техния "дом" (София) го потвържадава до голяма степен :D

А иначе прадядо ми е от шопско, но дядо ми (неговият син) не харесва шопите и бих казал, че има доста добри попадения за тяхната психика. Една от най-добрите ми приятелки е коренячка софиянка, но от 2-3ти клас е във Варна и дори предпочете Свободния университет пред УАСГ, защото толкова я отвращава София... разни хора - разни идеали и това си е. Просто в столицата остават и самата тя привлича хора с определени личностни характеристики. :roll:
Отворете сърцата си ;)
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

Чворе, да ти кажа варненци го удряте не по-малко на самочувствие от софианци! даже ми се струва че реагираш толкова остро към шопите, щото и вие не сте много по-различни, та сте и нещо като конкуренция. както казват "като посочиш с пръст някого, три пръста сочат към теб!" :P
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

GaVrosH написа:Чворе, да ти кажа варненци го удряте не по-малко на самочувствие от софианци! даже ми се струва че реагираш толкова остро към шопите, щото и вие не сте много по-различни, та сте и нещо като конкуренция. както казват "като посочиш с пръст някого, три пръста сочат към теб!" :P
Ами не е точно така. По-скоро ние се смятаме за алтернатива, предлагаща различни неща от София. Тук идва моментът, че варненци се чувстваме като достойни представители на "провинцията" (ние определено не използваме такъв термин) и често, когато шопите искат да се покажат с нещо повече, ги контрираме с нашия град, който слагат под общия знаменател. И пак повтарям - никога не съм казвал, че Търново е нещо по-ниско от Варна или пък Пловдив. Просто спорът рядко е на регионално равнище. Столица-провинция и това е :wink:
Отворете сърцата си ;)
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика

Мнение от Бeтон »

GaVrosH написа:хаха варненецът пак се обади! питай тия от Добрич какво ще кажат за варненци, нали Бетоне? :twisted:
Няма какво да се допълни. Чвора :lol: (Гъ, яко) е олицетворение, събирателен образ на варненеца. Действително има толко надувки... ами пловдивчани?
Обаче не всичките, защото между другото имам познати от Варна, които не приличат на Явор.
Изображение
Заключено

Обратно към “България”