Теми Литература 1990-2007
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Теми Литература 1990-2007
1990 година - "Теми и идеи в поезията на Пенчо Славейков" - 46% двойки.
1991 година - "Любов и омраза в поезията на Христо Ботев" - 46,5% двойки.
1992 година - "Трагичното в поезията на Яворов" - 45,6% двойки.
1993 година - "Поетически идеи за участта на човека в творчеството на Вапцаров" - 46% двойки.
1994 година - "Родът, личността и историята в романа "Железният светилник" на Димитър Талев" - 47,6% двойки.
1995 година - "Героите на Йовков в търсене на хармонията" - 50,4% двойки.
1996 година - "Героите на Димитър Талев на кръстопътя на историята" - 50% двойки.
1997 година - "Блян и спомен в поезията на Димчо Дебелянов" - 50% двойки.
1998 година - "Родината, майката и любимата в лириката на Яворов" - 48,91% двойки.
1999 година - "Домът на раздялата в повестта "Гераците" на Елин Пелин" - 50% двойки.
2000 година - "Човекът като творец на живота в поезията на Пенчо Славейков" - 51,7%двойки.
2001 година – “Съмнение и спасение в поезията на Д.Дебелянов”
2002 година – “Проблемът за страданието в поезията на П.Славейков”
2003 година – “Свободата като избор в поезията на Христо Ботев”
2004 година – “ Страдание и спасение в поезията на Христо Смирненски”
2005 година - "История и избор в романа Тютюн"
- цитати:
"Който сам е себе си постигнал, той живее во вечността и малко ще да знай какво ще каже времето за него" ( Славейков - “Сърце на сърцата”) и "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" ( Ботев - “Хаджи Димитър”)
2006 година -"Човекът и времето в лириката на Атанас Далчев"
-цитати:
"А в свойта вяра сам не вярвам аз" (Дебелянов - "Аз искам да те помня все така") и "Може би искате да я сразите моята вяра" (Вапцаров - "Вяра")
2007 година - "Любов и спасение в разказите на Йордан Йовков"
- цитати:
"В тъги, неволи младост минува..." ( Ботев - "Борба") и "Аз не помня, аз не съм видял минаха ли моите години" (Далчев - "Молитва")
1991 година - "Любов и омраза в поезията на Христо Ботев" - 46,5% двойки.
1992 година - "Трагичното в поезията на Яворов" - 45,6% двойки.
1993 година - "Поетически идеи за участта на човека в творчеството на Вапцаров" - 46% двойки.
1994 година - "Родът, личността и историята в романа "Железният светилник" на Димитър Талев" - 47,6% двойки.
1995 година - "Героите на Йовков в търсене на хармонията" - 50,4% двойки.
1996 година - "Героите на Димитър Талев на кръстопътя на историята" - 50% двойки.
1997 година - "Блян и спомен в поезията на Димчо Дебелянов" - 50% двойки.
1998 година - "Родината, майката и любимата в лириката на Яворов" - 48,91% двойки.
1999 година - "Домът на раздялата в повестта "Гераците" на Елин Пелин" - 50% двойки.
2000 година - "Човекът като творец на живота в поезията на Пенчо Славейков" - 51,7%двойки.
2001 година – “Съмнение и спасение в поезията на Д.Дебелянов”
2002 година – “Проблемът за страданието в поезията на П.Славейков”
2003 година – “Свободата като избор в поезията на Христо Ботев”
2004 година – “ Страдание и спасение в поезията на Христо Смирненски”
2005 година - "История и избор в романа Тютюн"
- цитати:
"Който сам е себе си постигнал, той живее во вечността и малко ще да знай какво ще каже времето за него" ( Славейков - “Сърце на сърцата”) и "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" ( Ботев - “Хаджи Димитър”)
2006 година -"Човекът и времето в лириката на Атанас Далчев"
-цитати:
"А в свойта вяра сам не вярвам аз" (Дебелянов - "Аз искам да те помня все така") и "Може би искате да я сразите моята вяра" (Вапцаров - "Вяра")
2007 година - "Любов и спасение в разказите на Йордан Йовков"
- цитати:
"В тъги, неволи младост минува..." ( Ботев - "Борба") и "Аз не помня, аз не съм видял минаха ли моите години" (Далчев - "Молитва")
Последно промяна от Raya_Alexandra на 23 Юли 2007, 11:51, променено общо 5 пъти.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
And it's not my last life at all...
-
Connecting
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: трети
2006-"Човекът и времето в лириката на Атанас Далчев"
2007-???
2007-???
Последно промяна от Connecting на 16 Юни 2007, 10:41, променено общо 1 път.
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Re: Теми Литература 1990-2005
тука бяха май 52 процента двойкиRaya_Alexandra написа: 2003 година – “Свободата като избор в поезията на Христо Ботев”
Няма прост автор...може би Вазов,ама с неговите 150000000 произведения,не бих казала,че е лесно...
иначе...аз съм вече много много назад с литературата покрай тази история...направо не знам какво ще правя...
не би било чак толкова зле ако се паднат Вапцаров,Смирненски,Алеко,Димов....и айде от мен да мине Йовков/Елин Пелин...може и Ботев
ненавиждам Вазов(по-специално лириката)...Дебелянов и Яворов,щото нещо не бях концентрирана като ми го предаваха
...не ми се нрави кой знае колко Далчев и Гео....
по принцип предпочитам прозата за интерпретиране,а поезията за четене...
иначе...аз съм вече много много назад с литературата покрай тази история...направо не знам какво ще правя...
не би било чак толкова зле ако се паднат Вапцаров,Смирненски,Алеко,Димов....и айде от мен да мине Йовков/Елин Пелин...може и Ботев
ненавиждам Вазов(по-специално лириката)...Дебелянов и Яворов,щото нещо не бях концентрирана като ми го предаваха
по принцип предпочитам прозата за интерпретиране,а поезията за четене...
- TimShel_Girl
- Драскач
Аз пък обратното - поезията за интерпретиране, прозата за четене...
Но иначе и аз съм от антифенклуба на Вазов... Бих била доволна на Гео Милев... да речем Яворов, Славейков /само не философските поеми, че като съсържание ми се размиват/... Де да знам... от прозата май съм фенка на Талев...
Но първите тримца - Ботев, Вазов и Алеко хич не ги обичам... 
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
- явор
- Летописец Виртуоз
Момчета и момичета (и батковци и каки де). Не се притеснявайте толкова. Имате ли си на идея колко много хора се явяват на късмет на тези изпити (примерно аз се явявах на изпити и по английски и математика, а кандидатствах с литература и история). Много от хората се надяват и да се падне точно 1 единствен автор и шансовете им не са толкова големи. Има и такива, които направо с всичко кандидатстват... оттам идва бройката. Аз имам само 1 познат, когото го скъсаха, но той почна да се готви към май-юни месец, а литературата не му беше силната страна 
П.П. А колкото до авторите... за мен си имат трудност. Просто проблемите в творчеството на Ботев са от по-ограничен кръг (според мен де), на Талев и Гео Милев се разглеждат по 1 произведение, което може да се анализира задълбочено без привнасяне на смисли от други техни творби и т.н.
Друго си е любовта, езикът, природата, предосвобожденска и следосвобожденска действителност 
П.П. А колкото до авторите... за мен си имат трудност. Просто проблемите в творчеството на Ботев са от по-ограничен кръг (според мен де), на Талев и Гео Милев се разглеждат по 1 произведение, което може да се анализира задълбочено без привнасяне на смисли от други техни творби и т.н.
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
Така е,някои са по-еднопланови(Ботев,Вазов,донякъде Талев)..други са по-политически(макар че за някои мога да поспоря)-Димов,Смирненски,Вапцаров...П.П. А колкото до авторите... за мен си имат трудност. Просто проблемите в творчеството на Ботев са от по-ограничен кръг (според мен де), на Талев и Гео Милев се разглеждат по 1 произведение, което може да се анализира задълбочено без привнасяне на смисли от други техни творби и т.н. Друго си е любовта, езикът, природата, предосвобожденска и следосвобожденска действителност
За мен например авторите,пишещи родноцентрично някак си са ми поомръзнали,в смисъл,всичко ми изглежда изчерпано.
Харесвам Йовков заради богатството на душите на героите му...Вапцаров за мен е най-гениалният ни поет,а творчеството на Гео Милев ми допада страхотно много...
но това не значи,че се кефя на ненормалните анализи на Валери Стефанов и ко...да не кажа че ги мразя
-
Дени
- Постоянно присъствие
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз пък много харесвам Далчев - госпожата ми в училище успя да ми създаде любов към поезията на този автор
Модернистите също ми харесват, най - вече Славейков
Обожавам и Тютюн - най - великият български роман според мен
Не съм възхитена от Иван Вазов и Алеко - но ако се паднат, ще се пише
Като цяло много обичам литературата и се надявам да успея да се справя
Не съм възхитена от Иван Вазов и Алеко - но ако се паднат, ще се пише
Love, life, meaning ...
OVER