втора специалност или магистратура??

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
Filosoff
В началото бе словото

втора специалност или магистратура??

Мнение от Filosoff »

Ето малко математика. Ако започнем 2-а специалност паралелно с първата учим минимум 4 години бакалавърска степен и после още 1 за магистърска степен = минимум 5 години. А ако запишем направо магистратура след първата бакалавърска степен за 2.5 или 2 и дори за 1.5 год ставаме директно магистри по втората специалност.
Кажете моля ВИ какъв е смисълът да учим 2-а специалност, освен че очевидно ще бъдем по-добри специалисти от тези дето за 2 години са станали магистри.
Има ли някакви формални предимства следването на бакалавърска степен по втора специалност??
Аватар
John_Coffey
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от John_Coffey »

Ама и ти си един математик :shock: По тези данни (доколкото са верни) ако запишеш "направо магистратура" пак са ти "минимум 5 години". Нещо не те разбрах - не е по-малко като време, само си спестяваш паралелното учене.

А, да - втора специалност не можеш ли да запишеш чаааак след втората година?
Jah Bless :rr:
Изображение
Изображение
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Да, именно!
Математикът нещо малко не е запознат с нещата..

А аз имам въпрос, щото и аз не съм много запознат- КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВТОРА СПЕЦИАЛНОСТ И ВТОРО ВИСШЕ И ИМА ЛИ ТАКАВА ?!?!
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

има разлика .При 2-рата специалност имаш по - малко часове, отколкото тези , на които това им е основната специалност.а във 2-рото висше(нова специалност) си имаш точно същия хорариум и нямаш никакви отстъпки.Просто караш 2 специалности паралелно и е доста по - трудничко... :? доколкото ми е известно , сега в СУ предлагат второ висше , ане 2 -ра специалнот(това е било в миналото и са я премахнали, за съжаление).
Аватар
John_Coffey
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от John_Coffey »

А вярно ли е, че можеш да запишеш второто едва след втората година?
Изображение
Изображение
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Да , така пише в правилника.
edi_silistra
В началото бе словото

Мнение от edi_silistra »

Що за въпрос. това са две различни неща. последният донякъде е прав, но аз съм изкарал и двете. за кратко време завършваш повече неща.
например:
Бакалавърската ми програма е "Физика и математика" трета специалност "Физическо възпитание" и специализация по "Информатика" и всичко това за 4 години.
После за 1.5 години карах второ висше (магистратура) по Международни политически отношения и сигурност.
Edi ot Silistra :)
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

John_Coffey написа:А вярно ли е, че можеш да запишеш второто едва след втората година?
да, при това мисля,че трябва да имаш и някакъв висок успех от първото :cry:
Аватар
John_Coffey
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от John_Coffey »

Опппаа.. :roll: Те, сега го втасахме :idea:
Изображение
Изображение
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Трябва да имаш успех над 5,00. :?
Аватар
John_Coffey
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от John_Coffey »

got написа:Трябва да имаш успех над 5,00. :?
Ъпсурт!
Сбогом, второ висше :cry:
Изображение
Изображение
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Е можеш да опиташ все пак да подадеш молба.Не се отказвай! :oops: зависи за коя специалност става дума - ако няма много желаещи , може да се пробваш и ако нямаш успеха...
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

John_Coffey написа:А вярно ли е, че можеш да запишеш второто едва след втората година?
Ако си решил да учиш второ висше в същия факултет в който ти е
и първото, имаш връзки при секретарките и можеш да се раздвояваш,
за да не изпускаш лекции и упражнения, които са по едно и също време и имаш приличен успех може да запишеш второ висше след първата година./егати изречението написах, от далеч ми личи, че не съм ходил на езикова култура :? / Единственият бонус е, че можеш да не ходиш на изпитите, които си ги издържал от първото висше.
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

грешката е вярна

Мнение от Filosoff »

Какво й е на математиката ?
Малко по-долу ви обясняват как можете за 1.5 години да станете магистри по специалност различна от тази на бакалавърската ви степен. Въпросът ми е има ли някакво ФОРМАЛНО предимство в това човек да си учи първо четири годинки бакалавърска степен и после 1 годинка магистратура?! След като може по-принцип да "мине метър" и за 1.5 год да стане направо магистър?!?!
Например вие сте 2-и курс психология и искате да завършите и политология, е струва ли си да карате бакалавърска степен политология(?), освен очевидното предимство, че ще сте много по-добър политолог ако учите 5 год! Питам кой ви го признава, ако въобще на някой му пука кой колко знае!
Ето ви я математиката 4+1 = 5 което е по-голямо от 1.5 с... еми с доста :lol:
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

За политологията специално мисля ,че няма много голям смисъл да я учиш 5 години , ако можеш да я караш като магистратура.все пак ще имаш бакалавърска степен по нещо друго.Май така е по-добре.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”