Археология или Културология?

Подфорум към Историческия факултет

Модератор: sientelo

Какво бихте избрали

Културология
21
43%
Археология
28
57%

Общо гласове: 49

Аватар
Gergana
В началото бе словото

Археология или Културология?

Мнение от Gergana »

Приета съм археология, нещо за което съм мечтала (почти) през целия си живот!
Обаче 0,08 ме делят от културология и вероятно ще вляза ако препотвърдя, а тази специалност също ми харесва, и доста хора ми казват, че тя е по-перспективна. От друга страна ми е трудно да си представя реализацията на която и да било от двете.
Какви са впечатленията ви от тези специалности?
Какво ще ме посъветвате?
Живей днес, защото вчера няма да се върне, а утре може и да не дойде!
Аватар
nefertari
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от nefertari »

аз определено съм за археология и това се записах
честно казано не виждам в културология особена перспектива е да това се отнася и за археологията, така че те съветвам да учиш това, което наистина ти харесва
Изображение
Аватар
FataMorgana
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от FataMorgana »

тъй като и аз съм приета археология естествено съм за нея,обаче все пак решението си е твое :) според мен археологията е по-добре дори само заради латинския и старогръцкия,които мисля че ги няма при културологията
Stat rosa pristina nomine,nomina nuda tenemus.

Изображение
Optimist
Драскач

Мнение от Optimist »

Моето скромно мнение е в полза на културология!Не мисля,че е безпреспективно,а и преподавателите ,доколкото знам са добри.Но в крайна сметка "The choice is yours" ,все пак ти ще отделяш 4 години,може и повече, :wink: на това което избереш. 8) Успех! :wink:
The empires of the future are the empires of the mind.
Аватар
visionary
В началото бе словото

Мнение от visionary »

:arrow: Културология!!! според мен дава много повече знания и разширява кръгозора ти :idea: :wink: успех в избора
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Археологията е много добра специалност .Само че е хамалогия...учи се здраво.Мисля , че в културологията е по- лесно - така съм чувала.а относно перспективата - всичко е индивидуално...според мен и в 2-те има бъдеще...
Аватар
Gergana
В началото бе словото

Мнение от Gergana »

got написа:Археологията е много добра специалност .Само че е хамалогия...учи се здраво.Мисля , че в културологията е по- лесно - така съм чувала.а относно перспективата - всичко е индивидуално...според мен и в 2-те има бъдеще...
Какво точно разбираш под "хамалогия"?
Много материал за зубрене? Много изпити? Или?
И защо в културологията да е по-лесно :?:
Предварително ти благодаря :)
Живей днес, защото вчера няма да се върне, а утре може и да не дойде!
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

АРХЕОЛОГИЯТА ВЛАДЕЕ!!!
Обичам ви, хора :lol:
Изображение
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Имам предвид , че се учи сериозно .Да , има много материал , но не бих казала , че е за зубрене...Всички специалности в историческия са труднички , но според мен така трябва да бъде .ако някой е свикнал да не отваря и да си взема изпитите ей така - да учи 2-3 дни преди сесия , не е за него.но е субективно - ако имаш интерес към такива неща ,ще ти е приятно и няма да ти се сторри тежко.но ако учиш насила (за прехвърляне примерно) , ще се озориш... :? моето лично мнение е , че си струва и ще имаш солидно образование с покритие. :)
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Археология

Мнение от Filosoff »

Култутологията е една не лоша специланост. Но не съм съгласен , че дава по-добра песрпектива! Каква перспектива бе хора? Всеки по-тесен специалист ще е по-добър от вас културолозите!
Проблема е че културологията и архелологията са 2 различни направления. Избери това което ит пасва повече.
Ако си падаш по история избери археологията, а ако предпочиташ философия избери културологията.
Друго нещо което може да ти помогне в избора е това съпоставяне - археологията е една от най-важните науки в историческото знание, докато културологията е периферна наука - преди нея са философията, политологията, психологията, социологията, филологията, езикознанието и т.н. - не задължителнпо в този ред разбира се, но тези и мн други са основни дисциплини за разлика от културологията
Аватар
nefertari
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от nefertari »

и какво реши да се запишеш?
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ИФ”