Ами то парадокса е, че Спарта е било едно от най-страшните тоталитарни и робовладелски общества. По принцип е добра алегория за САЩ, но те самите едва ли са имали предвид товаLady_Harpy написа:Господа, не бъдете толкова негативно настроени към филма! Разбира се, той изобщо не претендира на никаква историческа достоверност. Да, направен е да оправдае предстоящото нахлуване в Иран. Но филмът качествено се отличава от други американски продукции за супергероите, поне за мен. Тук се противопоставят два типа общества, хиперболични и идеализирани, но все пак... Спартанското общество без тази "толерастия", която буквално насила се култивира в нашите дни, и мултиетнически добитък, потънал в разврат както и в душевен, така и във физически план. Така че аз възприех филма като алегория.(Моля за извинение, ако направих грешки, защото български не ми е роден)
300 - Three Hundred - мнения
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
-
Librarian
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
300 - 10/10. Не искам да споря и да се върличам в някакви кавги, всеки си има мнение. Този филм ми даде това, което исках и което очаквах от него. Не мисля, че "историческа достоверност" трябва да се използва, като аргумент при оценяването на който и да било филм. Искам само да споделя един линк със вас:
http://sega.ludost.net/forum/viewtopic. ... 0&start=30
Има страхотни ебавка със филма. Enjoy
http://sega.ludost.net/forum/viewtopic. ... 0&start=30
Има страхотни ебавка със филма. Enjoy
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Всъщност, войните са били само 200, останалите сторина са били робиtamerlan написа:Ами то парадокса е, че Спарта е било едно от най-страшните тоталитарни и робовладелски общества. По принцип е добра алегория за САЩ, но те самите едва ли са имали предвид товаLady_Harpy написа:Господа, не бъдете толкова негативно настроени към филма! Разбира се, той изобщо не претендира на никаква историческа достоверност. Да, направен е да оправдае предстоящото нахлуване в Иран. Но филмът качествено се отличава от други американски продукции за супергероите, поне за мен. Тук се противопоставят два типа общества, хиперболични и идеализирани, но все пак... Спартанското общество без тази "толерастия", която буквално насила се култивира в нашите дни, и мултиетнически добитък, потънал в разврат както и в душевен, така и във физически план. Така че аз възприех филма като алегория.(Моля за извинение, ако направих грешки, защото български не ми е роден)
ХАХАХАХХАХА, много яки ебавки!!!
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
- Richard B. Riddick
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Нямам против всеки да си има мнение(евала на различните вкусове),НО това което изкоментира Smoking Mirror си е търсене на "под вола ,теле".100пъти казахме ,че филма няма за цел(ни най-малко) да е исторически достоверен,ама пак някои намират да се заяждат за това ,че имената били исторически съществуващи.Боя бил нереален?!Ами да си чувал думата "стилизиран".Ми той и в Матрицата и във Властелина(двата най-популярни филма за последните 10-15 години)боевете са нереални-ами дай да ги определим като тъпи
. филма е фентъзи екшън,НЕ исторически епос
.Що не каза ,че и плочките по коремите на спартанците са като на културисти и по онова време не са имали точно такива тела и не анатемоса филма и за това...Или пък как детето в началото на филма беше само по гащи в най-големия студ,пък даже не дадоха да е хванало настинка?Ами и вълка не беше точно като вълците дето ги има в зоолгическата-още един минус на филма
))
Това е абсолютно неснователна критика и смятам,че всеки който пише подбна би трябвало да се обоснове какво е очаквал от филма преди да го гледа.
Аз лично знаех какво очаквам( ефектни стилизирани битки,качествена визия,приятно прекарани 2 часа в киносалона) и не останах разочарован.
Аз лично знаех какво очаквам( ефектни стилизирани битки,качествена визия,приятно прекарани 2 часа в киносалона) и не останах разочарован.
.
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
И аз знаех какво да очаквам и не останах разочарован. Останах със затвърдено мнение. Ако обърнеш внимание - навсякъде се опитвам да избягам от критиката към историческия реализъм. (Не твърдя, че съм успял изцяло) - Не дадох пример с омесването на идеалите на Спарта и Атина, тезите, които съм защитил съм го правил изцяло (или предимно) с аргументи, извлечени от филма. Критикувам основно биологическия, физическия и логическия реализъм + някои други неща като неадекватно поставения саундтрак.Richard B. Riddick написа:Нямам против всеки да си има мнение(евала на различните вкусове),НО това което изкоментира Smoking Mirror си е търсене на "под вола ,теле".100пъти казахме ,че филма няма за цел(ни най-малко) да е исторически достоверен,ама пак някои намират да се заяждат за това ,че имената били исторически съществуващи.Боя бил нереален?!Ами да си чувал думата "стилизиран".Ми той и в Матрицата и във Властелина(двата най-популярни филма за последните 10-15 години)боевете са нереални-ами дай да ги определим като тъпи
. филма е фентъзи екшън,НЕ исторически епос
.Що не каза ,че и плочките по коремите на спартанците са като на културисти и по онова време не са имали точно такива тела и не анатемоса филма и за това...Или пък как детето в началото на филма беше само по гащи в най-големия студ,пък даже не дадоха да е хванало настинка?Ами и вълка не беше точно като вълците дето ги има в зоолгическата-още един минус на филма
))
Това е абсолютно неснователна критика и смятам,че всеки който пише подбна би трябвало да се обоснове какво е очаквал от филма преди да го гледа.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
То ясно, че за всеки влак си има пътници, щом дори чух похвала за идиотизъм от рода на "Snake-headed Terror"
Все пак този филм, добър или лош, предизвика отзвук и затова оставям мненията за него тук в тази отделна тема. Приятно писане.
И да добавя нещо - доооста мъглява ми се вижда идеята точно "300" да "оправдае" евентуално нахлуване в Иран. На американците ще им трябват години мисловна дейност, за да свържат Персия (особено с тези "персийци" от филма) с Иран. А реакцията на брадатите аятоласи за "очернената" им култура... смЕх.
Този филм е пийс оф ентъртейнмънт, не пропаганда.
И да добавя нещо - доооста мъглява ми се вижда идеята точно "300" да "оправдае" евентуално нахлуване в Иран. На американците ще им трябват години мисловна дейност, за да свържат Персия (особено с тези "персийци" от филма) с Иран. А реакцията на брадатите аятоласи за "очернената" им култура... смЕх.
Този филм е пийс оф ентъртейнмънт, не пропаганда.

Леле Richard B. Riddick, не се излагай бе.Ако наистина това е най-стойностния филм за който си дал 6лв. последната година, то моя съвет е да почнеш да гледаш кино.Прегледай програмата на Дом на киното, може да си харесаш нещо.На този филм си пише с едри букви НАПРАВЕНО САМО ЗА (и В) САЩ
http://vbox7.com/play:e197bb5e
Незнам защо, въобще се инвестират пари в такива продукти?Не че търся историческа достоверност, ама с тези пари можеше да се направи нещо разумно, a това е егати бюджета.
п.п.
Changes from history were made by Miller and Snyder so as to appeal to a wider audience and create a more exciting and visually stunning action movie, rather than a typical historical epic.
The film was shot in 60 days.
Ten visual effects vendors contributed to the film, spread over three continents.
Незнам защо, въобще се инвестират пари в такива продукти?Не че търся историческа достоверност, ама с тези пари можеше да се направи нещо разумно, a това е егати бюджета.
п.п.
Changes from history were made by Miller and Snyder so as to appeal to a wider audience and create a more exciting and visually stunning action movie, rather than a typical historical epic.
Ten visual effects vendors contributed to the film, spread over three continents.
Рядко съм в този форум, търсете ме във Фейсбук.
- Richard B. Riddick
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Виж сега...НЕ ме учи какво да гледам ,моляmelestorm написа:Леле Richard B. Riddick, не се излагай бе.Ако наистина това е най-стойностния филм за който си дал 6лв. последната година, то моя съвет е да почнеш да гледаш кино.Прегледай програмата на Дом на киното, може да си харесаш нещо.На този филм си пише с едри букви НАПРАВЕНО САМО ЗА (и В) САЩ
п.п.
А що се отнася до бюджета на филма,той далеч не е толкова голям 65млн $ и си го върна точно за два дни само от прожекциите в САЩ.Пак точка.И пак удивителна!
айде със здраве!
Последно промяна от Richard B. Riddick на 26 Мар 2007, 23:12, променено общо 1 път.
.
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
- Richard B. Riddick
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да вземем да уточним за непросветените - в битката при Термопилите (480г. пр. Хр.) срещу армията на персийския цар Ксеркс се сражава армия на коалиция от доскоро воювали помежду си гръцки градове-държави. Тъй като съотношението на силите е много убедително в полза на персите, по-голямата част от гръцката армия се изтегля, за да се сражава в друг ден с повече шансове за успех. За да прикрият отстъплението на основната войска, около 300 спартанци, начело с цар Леонид отбраняват прохода Термопили до последния човек. В крайна сметка всички са избити, но основната армия е спасена, качена на кораби, цивилните се изтеглят от Атина, която е превзета и опустошена (май) от персите.
Впоследствие гръцката армия не дава решително сражение по суша на персите (и правилно, тъй като не може да спечели такова). За сметка на това обединеният гръцки флот, под предводителството на атинянина Темистокъл, нанася съкрушително поражение на персийската армада в битката при остров Саламин. По-леките и маневрени гръцки галери правят на решето тромавите персийски дреднаути (
). Според Херодот цар Ксеркс наблюдавал сражението от висок трон, поставен на едно островче с идеален изглед към битката. Ами накратко едва не си е оскубал цялата брада от гняв и безсилие. Въоръжени гръцки воини избиват всеки персиец, добрал се до брега, след като кораба му е бил потопен.
Тази битка е повратният момент във войната. Персийската армия продължава да се мотае из Гърция, само че вече започва да търпи поражения. След битката при Платея (за която не знам подробности) персите решават, че трябва по-бързо да се приберат у дома, щото са оставили манджата да загори на печката
Впоследствие гръцката армия не дава решително сражение по суша на персите (и правилно, тъй като не може да спечели такова). За сметка на това обединеният гръцки флот, под предводителството на атинянина Темистокъл, нанася съкрушително поражение на персийската армада в битката при остров Саламин. По-леките и маневрени гръцки галери правят на решето тромавите персийски дреднаути (
Тази битка е повратният момент във войната. Персийската армия продължава да се мотае из Гърция, само че вече започва да търпи поражения. След битката при Платея (за която не знам подробности) персите решават, че трябва по-бързо да се приберат у дома, щото са оставили манджата да загори на печката
- Richard B. Riddick
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка: