Интернетът в 17 и 18 блок: монопол на Атлантис!!!

Тук можете да задавате всичките си въпроси, които се отнасят да общежитията на СУ и Студентски град, както и за квартири в София.

Модератори: peterdi, thegirl

Аватар
I am weasel
От дъжд на вятър

Интернетът в 17 и 18 блок: монопол на Атлантис!!!

Мнение от I am weasel »

Абе много съм недоволен от тея Атлантис. Много скапана връзка. На хартия като го плащаш изглежда гадно, а в действителност е още по-гадно. Плащаме 20 левa и те щели да ни осигурят 512 кб връзка на бг качване, 256 кб на чуждестранните. Това е за тегленето. А за качването, забележете - 32 кб за българските сайтове и 16 за чуждите. В действителност скоростите са по-малки дори и от тези, като най шибаното е, съм забелязал, че вечер към 7-8 като се върнат всички по стаите и като седнат нета спира. :evil: Като тегля със торент клиента си скороста е някаква мижава- да речем 10- 20 кб на торент и като спра торентите и оставя да се точи само един скача на 60-70 кб. А пък уж съм ги сложил да са равнопоставени и не би трябвало да става така. Най-тъпото е, че това е в 17 и 18 блок само( май и 57, не съм сигурен) и там не ни разрешават да се вържем към Мегалан например. Атлантис и чичко Петко са сключили договор и Мегалан не им е разрешено да окабеляват. Моля колегите от двата блока да изразят мнението си по проблема, който, смятам, ги касае.
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

вържи се към Мегалан по wireless ;) мисля че има един access point някъде на 53-ти блок отгоре, така че ако си купите малко по-качествена антена, няма да имате проблем, те ловят на километри. пък и с една антена можете да се вържете няколко човека, само трябва разпределение, някакво рутерче което да седи нон-стоп включено и да разпределя интернета между потребителите, които се връзват към него чрез кабели (ей тука вече не може да се мине без ваши кабели)..

тва ви го давам като идея, не е много лесно за осъществяване, но поне е някакъв вариант :roll:
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
Аватар
I am weasel
От дъжд на вятър

Мнение от I am weasel »

Благодаря, Сашо. Аз от компютри не разбирам, ама ще видя един колега, който разбира повече, какво ще каже по случай твоето предложение. Благодарности. :lol:
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Къде мегалан са слагали аксес пойнтове в тоя район? Че той Джоков много знае какво е безжична техника. :shock: :shock: Аз виждам некви измислени спотове и такива на неткафето, некском и подобни. От неткафето обаче си цъкам стабилно :twisted: :twisted:

Това за антените... Трябва да има пряка видимост, че ми се е случвало, някои да си мислят, че outdoor антените "пробиват" стени.
За до 2-3 км препоръчвам антенки със 70-90 градуса насоченост, от 12 до 17 децибела коефициент на усилване и N male конектори да могат да се завиват тука и таме. За тази цел симпатичните антенки са над 150 левчета до 200 и няколко. Един приличен рутер също е към 200.
Също зависи и отсреща каква е антената.
Изображение
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

да бе, антените са скъпички, ама за рутер.. зависи колко човека са, може да се ползва един стар комп, стига да го накичим с достатъчно лан-карти :lol: или пък мост + суич, ама за тая комбинация не съм сигурен как ще работи, все пак с това трябва да се заеме някой който разбира, аз само предложих безжичния интернет като идея, щото знам че има хора в студентски дето са на такъв.. обаче не съм сигурен дали тва отгоре на 53-ти е АП или няква по-слаба антенка, не знам дали ще прати до 17-ти и 18-ти, но си струва да се провери ;)
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Tripio написа: обаче не съм сигурен дали тва отгоре на 53-ти е АП или няква по-слаба антенка, не знам дали ще прати до 17-ти и 18-ти, но си струва да се провери ;)
Няма смисъл да се проверява. Това се предвижда много лесно. Продуктите са по каталог и си имат спецификации и параметри. Кажи ми какво, къде е сложено и ще ти кажа дали стига до 17-ти и 18-ти.

Иначе тва с компа е селско. Сега има такива рутери, че се откажи с комп да постигнеш това. 200Мхц-ови процесори, SPI, NAT, WPA1, WPA2, PSK, FireWall, кънектване във VPN мрежи, смяна на MAC адреса, 128 битово WEP криптиране

С некво уиндоусче трудна работа да направиш всичко това. Трябва сума програми да инсталираш и пак не е сигурно, защото едната прецаква другата и безплатните които са в нета, са писани от пишман програмисти и затова един рутер за 200 лв и пей сърце.
Изображение
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

нямам представа какво къде е сложено, знам само че съквартирантката на Марина беше до скоро на безжичен, нагласяхме антената да има пряка видимост до 53-ти блок щото иначе не ловеше..

тия всичките неща дето ги изброи за рутера, са мноо хубави, ама дали ще трябват? все едно ще прекарваш Интернет в Пентагона..

и кой говори за Уиндоус? въобще не ми я споменавай тая дума когато говорим за мрежи и Интернет :lol: там дори свестен уеб сървър няма, да не говорим за рутиране..

Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Tripio написа:нямам представа какво къде е сложено, знам само че съквартирантката на Марина беше до скоро на безжичен, нагласяхме антената да има пряка видимост до 53-ти блок щото иначе не ловеше..
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Тъкмо потвърди приказките ми от по-горе, че има доста навитаци да минават през стени на голямо разстояние. Еййй не запомниха, че 802.11 b/g минава през стени само с Indoor антени до по-малко от 100 метра. Ако са повечко стеничките метрите стават 30, че даже и по-малко. Зависи стените от какъв материал са. Най-много ебава сигнала железо-бетона. Мор. Тухлата и тя, ама... абе чистак работа си пряката видимост 8) Там вече всичко е както по книжките и не се ядосваш със стени и не ти се налага да гадаеш. За 802.11а дето е на 5Ghz същото важи. Натъквал съм се обаче на бъдещи разработки по стандарта IEEE 802.16. Връзката е 1 гигабитова заради MIMO технологията (multiple-input/multiple-output). Но по-важното е, че сигнала може да се хвърля през стени на километри. Заделили са две честотни ленти - 3.4-3.6Ghz и една по-висока около 13 май беше, не съм сигурен. До 1-2 години ще го пускат.
Но засега това е положението! Искаш километри - пряка видимост и парички за антени.
Изображение
Аватар
JackInTheBox
От дъжд на вятър
Специалност: Психология
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Интернетът в 17 и 18 блок: монопол на Атлантис!!!

Мнение от JackInTheBox »

I am weasel написа:Абе много съм недоволен от тея Атлантис. Много скапана връзка. На хартия като го плащаш изглежда гадно, а в действителност е още по-гадно. Плащаме 20 левa и те щели да ни осигурят 512 кб връзка на бг качване, 256 кб на чуждестранните. Това е за тегленето. А за качването, забележете - 32 кб за българските сайтове и 16 за чуждите. В действителност скоростите са по-малки дори и от тези, като най шибаното е, съм забелязал, че вечер към 7-8 като се върнат всички по стаите и като седнат нета спира. :evil: Като тегля със торент клиента си скороста е някаква мижава- да речем 10- 20 кб на торент и като спра торентите и оставя да се точи само един скача на 60-70 кб. А пък уж съм ги сложил да са равнопоставени и не би трябвало да става така. Най-тъпото е, че това е в 17 и 18 блок само( май и 57, не съм сигурен) и там не ни разрешават да се вържем към Мегалан например. Атлантис и чичко Петко са сключили договор и Мегалан не им е разрешено да окабеляват. Моля колегите от двата блока да изразят мнението си по проблема, който, смятам, ги касае.
реално съществува вероятността скоростта ти да се изчислява в килоБИТи(Kb), а не в килоБАЙТИ(KB) и тъй като първото е 8х1024 пъти по-малко, кофти скоростта е лесно обяснима ... а за торентите много зависи от скоростта на уплоудърите т.е. може от 2ма сийдъра да теглиш по-бързо отколкото от 50 ако първите имат хипер ъплоуд скорост...
стрийм
Аватар
I am weasel
От дъжд на вятър

Мнение от I am weasel »

Човек, не е от сийдърите. Нарочно спирам всички торенти освен един, който ме дразни колко бавно се тегли, и скоростта на тегленето му се покачва. Пускам отново останалите торенти и скоростта му пада до първоначалната си стойност. Спирам останалите торенти - покачва се, пускам ги отново, пак спада. А като ги пусна всички общата скороста на сваляне е в рамките на 100-150, много по-малко от обещаната ми горница - 512. И тъй как за 4 месеца не улучих един торент дето име хипер бърза връзка, а тегля някакви популярни неща - Изгубени, Бягство от затвора, някакви нови филми. Е един път не съм видял да тегля общо с 512 кб, най-много 350, 400 рядко. Не знам може и да е от торент клиента ми, ама не ми се вярва.
Не е лесно обяснима бавната скорост. Те си пишат на обявата в блока за скороста, че е 4096 кбита в секунда, тоест 512 кб в секунда. Обаче за тези пари други фирми предлагат с пъти по-добри услуги, и там е въпросът че на нас не ни е разрешено да се вържем за тях, заради глупавата бюрокрация в СБО. Аз нямаше да критикувам Атлантис, ако можех да се вържа към Мегалан, направо щях да се вържа. Ама ми казват - не става. Защо? питам аз. Защото Атлантис са доставчика за 18 блок и са сключили договор. Обаче за мен това е дискриминация, защото аз съм студент от СУ като всички останали, плащам същите пари за същите мизерни стаи в които всички живеем в СГрад. Обаче хората от 42 например, могат да се вързват към Мегалан и други там фирми, обаче аз не мога. За мен няма алтернативи, макар че имам същия статут.
Стига съм писал. :roll:
Insight
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Insight »

Колеги, да ви питам нещо за Атлантис и аз :D

Как стои въпросът с два компа, включени към Интернет в една стая? Значи съквартирантката ми си плаща 20 лв на месец за нет, обаче искам и аз да си включа компа към www. Та има ли вариант да плащаме една такса и да вържем двата компа или трябва да плащаме отделни такси..:(
Аватар
I am weasel
От дъжд на вятър

Мнение от I am weasel »

Не съм сто процента сигурен, ама да кажем 90%, че ще трябва да плащате по 20 лева всяка, защото мой колега и съквартиранът му са в същата ситуация и си плащат отделни сметки. Те си искаха да се вържат заедно, обаче от Атлантис казват 20 лева 1 компютър, не повече.
Аватар
sunbreeze
Постоянно присъствие

Мнение от sunbreeze »

Трябва, трябва...даже и отстъпка не искат да направят....

А Мегалан не се навиват да карат до нас....
I am the master of my fate
I am the captain of my soul
Insight
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Insight »

I am weasel написа:Не съм сто процента сигурен, ама да кажем 90%, че ще трябва да плащате по 20 лева всяка, защото мой колега и съквартиранът му са в същата ситуация и си плащат отделни сметки. Те си искаха да се вържат заедно, обаче от Атлантис казват 20 лева 1 компютър, не повече.

Ясно:? I am weasel, благодаря ти за отговора...За мен не е кой знае какъв проблем да плащам 20 лв, защото нетът ми трябва, но съквартирантката ми...няма да й стане весело - ще трябва да си плаща сама, ама какво да се прави. А знаете ли как стоят нещата с окабеляването? Трябва ли да се добавят някакви допълнителни кабели, защото мисля, че има само един...Ама какъв съм индианец...не е истина...но просто наистина не знам, а искам да съм в бойна готовност и да имам нет след ден-два. :wink:
Аватар
I am weasel
От дъжд на вятър

Мнение от I am weasel »

Пак съм почти напълно сигурен, че трябва да ви прокарват и втори кабел.
Публикувай отговор

Обратно към “Студентски град и общежития, квартири”