Искам да кажа, че съм дълбоко разочарован от курса и политиката която явно са били възприети от Софийският университет в последните 2-3г. Става дума за тясното сътрудничество между Микрософт и СУ. Това се отразява силно и на избора на Изборни дисциплини в която масова практика е да се приема ASP.NET windows FORMS ADO тем подобни части от .Net платформата за задължителни елементи. Например изборната дисциплина E-Commerce не се сещам пълното и наименование. Задължава студентите си да ползват АСП.НЕТ. Което е смешно тъй като Е-Комерс и дотнет са две тотално различни неща и Е-Комерс продукт може да бъде разработем също така на Java i na PHP. Да не говорим че масово в интернет пространстовото подобни продукти се разработва в зависимост от мащаба на проекта или на Java или на PHP. Липсват Опън сорс изборни дисциплини, навсякъде виждам само SQL server 200x.
Да не говорим че в момента пазара има нужда например от Джава програмисти. Не е тайна че заплатите в този сектор са по високи а същото време виждам отхвърляне на всякакви реалности от страна на СУ. Не казвам че трябва само на джава да се пише, но за бога не може 60% от ИТ дисциплините да са обвързани с Микрософт.
Да не говорим че Микрософт като цяло са една голяма смешка ама това е друга тема.
Айде поздрави! И деца опичайте си акъла Микрософт е секта. От там освен да си промиеш мозъка и да забравиш как се програмира друго не може.
Microsoft
-
PeshoChuka
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
-
PeshoChuka
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
И да продължа в този стил.Отново говоря за джава щото няма кво да се лъжем това е най популярният език в България.
Имам Windows Forms но нямаме Swing
Имаме ASP.NET но нямаме JSF или поне някой готин опън сорс фреймуърк като Struts
Беше въведен курс по Java след което курса беше свален и всички курсисти бяха накарани да учат С++. Със своята политика СУ показва среден пръст на фирми като:
BEA, IBM, ORACLE,JBOSS,MYSQL
Защо? Защото езикът на оракъл е Java езикът на IBM е джава eprucj kd BEA е джава. И всичко което се пише се съобразява с този факт.
Опън сорсо проектите са предимно джава и PHP.
Имам Windows Forms но нямаме Swing
Имаме ASP.NET но нямаме JSF или поне някой готин опън сорс фреймуърк като Struts
Беше въведен курс по Java след което курса беше свален и всички курсисти бяха накарани да учат С++. Със своята политика СУ показва среден пръст на фирми като:
BEA, IBM, ORACLE,JBOSS,MYSQL
Защо? Защото езикът на оракъл е Java езикът на IBM е джава eprucj kd BEA е джава. И всичко което се пише се съобразява с този факт.
Опън сорсо проектите са предимно джава и PHP.
- MAuCTOPKATA
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
И аз подкрепям казаното до момента, но има една малка подробност. СУ работи с Майкрософт, защото компанията на Бил Гейтс осъществява такава политика с учебни заведения. В този смисъл всички софтуерни продукти, които може да предложи Майкрософт, се дават за свободно използване от ВСИЧКИ студенти и ВСИЧКИ преподаватели. Информацията ми е от първоизточник и ако някой студент случайно все още работи вкъщи с нелицензирана версия на Уиндоус или всеки друг продукт на Майкрософт, може да потърси каналния ред и да си поиска пакети. Относно политиката на СУ спрямо конкурентните на Майкрософт компании - мисля, че изясних въпроса - когато и те започнат да предлагат такива решения, които да костват на Ректората малко пари или изобщо никакви, то тогава университетът ще се обърне и към тях. Пък и да не забравяме, че Майкрософт по този начин провежда своята маркетингова и рекламна стратегия, както и възпитава, че интелектуалната собственост трябва да бъде лицензирано получена. 
Fair play by fair means only!