Защо София е мръсна?

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
Josif
Драскач

Защо София е мръсна?

Мнение от Josif »

Не мисля, че това е най-подходящата секция, но поради липсата на по-подходяща ще използвам тази.

Вчера в общинския съвет на София се появи предложение да бъдат прекратени договорите на фирмите, отговарящи за чистотата в столицата, поради неспазване на поетите ангажименти и завишаване на разходите за чистота.

Та въпросът ми е: Защо София е мръсна и кой е виновен за това, има ли виновник, има ли изход?
Silence tells me secretly Everything!
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Абе на точното място е, ама в темата под твоята се разисква съвсем същия въпрос ;) Малко е по-стара, де...
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Карай, то като гледам и долу колко се разисква...
Аватар
Picklenose
От дъжд на вятър

Мнение от Picklenose »

ами защото българина е мръсен как защо софия е мръсна и не само софия.....
why don't you go outside and .... yourself?!
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Picklenose написа:ами защото българина е мръсен как защо софия е мръсна и не само софия.....
Това въобще не е вярно. Дай ми пример за друг град в България, който да е толкова мръсен като София!
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Така като гледам никого не го интересува темата, но аз все пак ще си кажа мнението по въпроса.

Така, спомням си София когато бях малък. В спомените ми се е запазил един чист и приятен Южен парк, една чиста Витоша, един прекрасен площад пред НДК с работещи фонтани, едни спокойни улици без ненормално натоварения в момента трафик.

Сега нещата са много по-различни. Наистина съм отвратен от безкрайно гнусните и мръсни квартали на София. Не понасям разхождащите се оранжеви елечета, които нищо не вършат. Не мога да си представя как е възможно плочките пред един от най-реномираните хотели у нас да хлопат като чене на стогодишна баба, че и по-зле. Не разбирам как е възможно при наличието на толкова много кофи да си хвърлиш боклука през балкона.

Фирмите за чистота прибират астрономични суми, общинарите не упражняват никакъв контрол, защото и те са в кюпа. Кметът на столицата си измива ръцете с някакви смешни преговори, на които се обещава миене на улици със сапун и какви ли не още щуротии.

За мене проблема се състой главно в прекалено бързо увеличаващото се население на града. Инфраструктурата не може да издържи определено. Но като се замисля какво от това, че населението се е увеличило. Нима няма достатъчно кофи? Просто бътлгарина е свикнал да пази своето с всички сили, а на общото може и да се изсере.

За мен основният проблем е в огромното количество черноработници от провинцията, които не чувстват София като свой град, а я възприемат единствено като работно място, където е длъжен да почисти някой след тях.

Скоро София няма да е европейска столица. А призиви от вида " Трябва да се вдигнем, сами сме си виновни " са абсолютно верни. Но на кого му пука?
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

София е мръсна, защото българинът, и в частност софиянецът е тъпо животно, с оперативно отстранено чувство за граждански дълг и съзнание. И аз неведнъж съм се изумявал как хора си хвърлят боклука през балкона и после се оплакват, че е мръсно. Или как около едно дръвче в Студентски град лежат нахвърляно 30 (!!!) торби с боклук, а на двайсет метра по-нататък има наредени 6 (!!!) контейнера. Продължавам да подържам тезата, че към ЮНЕКО и към другите еко-организации трябва да се създадат силови органи :evil:

В края на 2005 с няколко колеги създадохме университетски екологичен клуб Матер Еко ( http://mater-eko.tk ) и проведохме няколко почиствания на зелени площи в столицата. Ефектът беше повече от краткотраен. За да се сложи край на даден проблем, трябва да се отстрани източникът му. В случая източникът е незаинтересоваността, липсата на гражданско съзнание и битова култура. В тази връзка в края на миналата година трансформирахме Матер Еко в университетски екологичен клуб ЮНЕКО и си поставихме за цел да се борим с апатията и безотговорността на основния причинител на битовото замърсяване - обикновеният гражданин.

Всяка подкрепа, била тя и само морална, е от значение. Хора съзнателни и отговорни, дайте своя принос за каузата, убедете семействата си, приятелите си да не си изхвърлят боклуците където им падне!

Ако желаете да се включите активно в нашата дейност - пратете мейл на uneco@abv.bg и станете едни от нас! Вратите ни са винаги широко отворени.
Аватар
jordanoff
От дъжд на вятър

Мнение от jordanoff »

Josif написа:
Picklenose написа:ами защото българина е мръсен как защо софия е мръсна и не само софия.....
Това въобще не е вярно. Дай ми пример за друг град в България, който да е толкова мръсен като София!

Моят.
susi
В началото бе словото

Мнение от susi »

Мисля, че проблема не е в незаинтиресоваността, а в манталитета, а няма как да бъдат превъзпитани толкова много селяни. В края на краищата, не мисля че някой ваш приятел ще ви се разсърди, ако го цапнете зад врата, виждайки го, че си хвърля опаковката от сладолед в парка, който така или иначе е застроен половината. А може той от своя страна да направи същото с друг след време - всички се учим от някъде нали?
Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните... и сме направили толкова много с толкова малко за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо!
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

ами в другите големи градове просто се чисти повече. а и манталитета, както каза някой.. другите са си родом от тези градове и малко или много им пука за тях, докато ние тука сме се събрали от кол и въже :roll: особено в Студентски град, където освен че се срещат всякакви нехранимайковци, ами и всеки живее със съзнанието че това не е неговият град, че е там само за временно пребиваване.. и хвърля където му падне. давам Студентски за пример не за друго, ами защото там има най-много хора, които не са софиянци. в други квартали пак има подобни хора, ама са по-малък процент. но пак е мръсно :?
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
susi
В началото бе словото

Мнение от susi »

ооооооооооооооооооо .... ами - не. В моя квартал и усобено в парка, в който разхождам кучето си е не кочина, ами цяло бунище на места - строителни отпадъци, найлонови пликчета, бутилки от пластмаса че и стъкла - милион пъти кучето ми се е порязвало на такива... :)
Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните... и сме направили толкова много с толкова малко за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо!
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

И това го правят хора, които са си родом баш от София :evil:
Последно промяна от pora_e_priqtel на 05 Май 2007, 14:31, променено общо 1 път.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:thumbright:
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

...източникът е незаинтересоваността, липсата на гражданско съзнание и битова култура...
:thumbright: :thumbright: :thumbright: :thumbright:
Абсолютно!!!!! Проблемът е в главите на хората, във възпитанието!!! Затова единственият начин да се реши проблемът е чрез ОБРАЗОВАНИЕ!!! Яко образователни кампании и пропаганда в детските, градини и университетите. Масови акции по ограмотяване относно влиянието на боклука!!! Филми, фотоси, лекции, всичко! В училище, между другото, нали сега в 12 клас имаме един предем "Свят и личност". Та в него се научихме как да пишем проекти и разработихме един за "Обучение по разделно събиране на отпадъци". Правили ли сте такива обучения от МатерЕко на студенти или други?
Изображение
smeshko
Паисий

Мнение от smeshko »

Tripio написа:ами в другите големи градове просто се чисти повече. а и манталитета, както каза някой.. другите са си родом от тези градове и малко или много им пука за тях, докато ние тука сме се събрали от кол и въже :roll: особено в Студентски град, където освен че се срещат всякакви нехранимайковци, ами и всеки живее със съзнанието че това не е неговият град, че е там само за временно пребиваване.. и хвърля където му падне. давам Студентски за пример не за друго, ами защото там има най-много хора, които не са софиянци. в други квартали пак има подобни хора, ама са по-малък процент. но пак е мръсно :?
Напълно си прав и държа да подчертая , че по-мръсно от ст.град едва ли може да се намери :) а пък и не навсякъде е мръсно .. все пак българите сме такива .. дори и да затънем в боклуци няма да ни пука ...
In vino verittas
Публикувай отговор

Обратно към “България”