Какво е Македония?

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Публикувай отговор

Македония е:

суверенна държава с независим македонски народ
14
13%
държава, населена от българи-македонци
64
58%
сложно е да се каже...
27
25%
нямам представа какво е!
5
5%

Общо гласове: 110

Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:twisted: Моята мечта, като на баща ми и на дядо ми е да видя края на тази държава - Сърбия. Дядо ми не доживя края на Югото, но баща ми е най-щастливият човек на земята! Аз съм максималист и искам още! :twisted: :twisted: :twisted: На ред е Косово, после Войводина, после и Санджак! Дано ги натирят под сливата! :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

стига Жокер, че ме одървяш
аааааах
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:shock: Ти да не си мислиш за сливата на Лепа Брена, бре, дето тук милозливи чалгаджии я обявиха за умряла... :wink:
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

ама тя не е ли умряла верно???
ето ти последното нещо по което се различаваха чалгата и рапа! и то рухна, и чалгарите почнаха да се правят на умрели!
melestorm
Пишете, о, братя

Мнение от melestorm »

По повод политиката ни спрямо Македония, едва ли има по-голяма глупост от това да крещиме - "вие сте българи, нямате държава, език"...и другите обичайни за много хора.Освен влизането ни в ЕС и икономически по-добрия жизнен стандарт тук, трябва да има и още нещо, което да накара македонците да се върнат към корените си...и едва ли е трудно да се сетим, какво е то!
Рядко съм в този форум, търсете ме във Фейсбук.
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

те са много тия неща, ама като имаш предвид какво е при тях в тия отношения... няма да ни е толкова трудно!
само дето македонците май са наследили през времето на Югославия онази надутост от сърбите... и понякога стават смешни като тях :?
melestorm
Пишете, о, братя

Мнение от melestorm »

GaVrosH написа:те са много тия неща, ама като имаш предвид какво е при тях в тия отношения... няма да ни е толкова трудно!
само дето македонците май са наследили през времето на Югославия онази надутост от сърбите... и понякога стават смешни като тях :?
Нищо, това е засега така.Нека обаче да не им го натякваме!
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

В курса ми има една "македонка".И тя ми вика:
"...в македонския език има много българизми..."
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Моля ви, дръжте се по-културно, какви са тия изрази :?
Аватар
Томазо де Торквемада
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Томазо де Торквемада »

Паган, човече, не знам какво учиш, но запитай своята колежка как са се появили тези "българизми" в "техния език". Предполагам ще ти отговори, че това е обяснимо, тъй като ние сме били тяхна провинция, а нали всички знаят за Великата Македонска империя, простираща се на 5 континента, в която Рим и Константинопол са просто два окръжни града. Инките, маите, абуригените, китайците и т.н. са само малка частичка от Великата Македонска история. Видни македонци са Ваше де Гамич, Америче Веспучиче, Христаки Стоичкович (бивш играч на македонски футболен клуб Барселона, прославил неведнъж македонския език), Джошко Бушич (управител на една македонска провинция, назована СМЩ - Съединени македонски щати) и т.н. Разбира се македонците са дали много (да не кажем всичко) на света. Всяко едно благо, с което се ползва съвременният човек, е открито от македонец. Компътърът (за да смятат несметните си богатства), презервативите (с цел да ограничат демографския растеж, поради опасността да пренаселят земята), микроскопът (открит е с цел да се самозабелязват на световната карта) и т.н. Историята им, по неизвестни засега причини, се съхранява в НИМ София. Все още случаят се изяснява като неизвестните засега се крият в мотивите, подтикнали българите към кражбата на македонската история. ДА ЖИВЕЕ, ТРИЖДИ ДА ЖИВЕЕ МАЙКА МАКЕДОНИЯ!!!
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
melestorm
Пишете, о, братя

Мнение от melestorm »

Томазо де Торквемада написа:Паган, човече, не знам какво учиш, но запитай своята колежка как са се появили тези "българизми" в "техния език". Предполагам ще ти отговори, че това е обяснимо, тъй като ние сме били тяхна провинция, а нали всички знаят за Великата Македонска империя, простираща се на 5 континента, в която Рим и Константинопол са просто два окръжни града. Инките, маите, абуригените, китайците и т.н. са само малка частичка от Великата Македонска история. Видни македонци са Ваше де Гамич, Америче Веспучиче, Христаки Стоичкович (бивш играч на македонски футболен клуб Барселона, прославил неведнъж македонския език), Джошко Бушич (управител на една македонска провинция, назована СМЩ - Съединени македонски щати) и т.н. Разбира се македонците са дали много (да не кажем всичко) на света. Всяко едно благо, с което се ползва съвременният човек, е открито от македонец. Компътърът (за да смятат несметните си богатства), презервативите (с цел да ограничат демографския растеж, поради опасността да пренаселят земята), микроскопът (открит е с цел да се самозабелязват на световната карта) и т.н. Историята им, по неизвестни засега причини, се съхранява в НИМ София. Все още случаят се изяснява като неизвестните засега се крият в мотивите, подтикнали българите към кражбата на македонската история. ДА ЖИВЕЕ, ТРИЖДИ ДА ЖИВЕЕ МАЙКА МАКЕДОНИЯ!!!
Eто GaVrosH, точно за това ти говорех.Точно така не трябва да се отнасяме - емоционално...и от там произхождат много,ама много грешки! :evil:
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Томазо де Торквемада, балканистика съм.
Абе...какво да ти кажа...директно не искам да й казвам нищо,
за да не си развалям отношенията с нея.Като изключим отношението
й относно този въпрос, е много готин човек. Но пък това не ми пречи
да й показвам разни модифицирани от мен карти. :D Над компа имам
една на Европа.Естествено към България съм добавил това, което й
принадлежи и съм я снимал с телефона.Като й показах снимката
помисли малко и каза умилително "колко е мъничка Македония" :P :lol:
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Томазо де Торквемада
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Томазо де Торквемада »

Колега, melestorm, би ли ми казал как трябва да се отнасяме, след като в Македония се води открита антибългарска кампания? След като към българи там се отнасят като към говеда, нима не си спомняш онези случаи, в които българки са били задържани от властите им само защото са се самоопределили като българи. Нима трябва да търпим шепа хора да твърдят абсолютни небивалици за нашата история, които, са съшити с бели конци? Дали е възможно да отидеш във Франция и да твърдиш, че Наполеон е германец и французите просто съм им го откраднали? Не мисля! Как мислиш ще реагира френското общество? Както всяко едно нормално такова, в която и да е друга държава, но не и в България. Мога да те уверя, колега, че статуквото по отношение на Македония е такова, защото ние ПЪРВИ ги признахме, защото твърде много си мълчахме и им позволихме да си разиграват коня и да ни правят за смях. Мен ме обижда подобно отношение от страна на държава, която през цялото си съществуване е била наша провинция, а за "продължителното" си 30-на годишно съществуване, ни открадна историята, обяви българския език, който се говори там за македонски, създаде се кръг от помакедончени българи и всичко това под носа ни. Пасивното поведение към тази "страна" доведе до това положение. Трябва да се провежда политика, която да ориентира българите, живеещи там към България, а не да поощряваме македончеенето им. Така че възприемай горният ми пост като опит да се подиграя на "новомакедонците". Не поставям всички под един знаменател и искрено уважавам македонските българи, които открито декларират факта, че са българи, а не онези "новомакедонци", които ни откраднаха историята най-нагло и се опитват да докажат, че са повече македонци, отколкото българи. То е все да твърдим, че в Добруджа и Тракия не сме българи, а мизийци и тракийци и че говорим на собствен език, а не български.
ПС Ако има причина, поради която историята ни да е обща, то това е само и единствено, защото са БЪЛГАРИ.
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
melestorm
Пишете, о, братя

Мнение от melestorm »

Томазо де Торквемада написа:Колега, melestorm, би ли ми казал как трябва да се отнасяме, след като в Македония се води открита антибългарска кампания? След като към българи там се отнасят като към говеда, нима не си спомняш онези случаи, в които българки са били задържани от властите им само защото са се самоопределили като българи. Нима трябва да търпим шепа хора да твърдят абсолютни небивалици за нашата история, които, са съшити с бели конци? Дали е възможно да отидеш във Франция и да твърдиш, че Наполеон е германец и французите просто съм им го откраднали? Не мисля! Как мислиш ще реагира френското общество? Както всяко едно нормално такова, в която и да е друга държава, но не и в България. Мога да те уверя, колега, че статуквото по отношение на Македония е такова, защото ние ПЪРВИ ги признахме, защото твърде много си мълчахме и им позволихме да си разиграват коня и да ни правят за смях. Мен ме обижда подобно отношение от страна на държава, която през цялото си съществуване е била наша провинция, а за "продължителното" си 30-на годишно съществуване, ни открадна историята, обяви българския език, който се говори там за македонски, създаде се кръг от помакедончени българи и всичко това под носа ни. Пасивното поведение към тази "страна" доведе до това положение. Трябва да се провежда политика, която да ориентира българите, живеещи там към България, а не да поощряваме македончеенето им. Така че възприемай горният ми пост като опит да се подиграя на "новомакедонците". Не поставям всички под един знаменател и искрено уважавам македонските българи, които открито декларират факта, че са българи, а не онези "новомакедонци", които ни откраднаха историята най-нагло и се опитват да докажат, че са повече македонци, отколкото българи. То е все да твърдим, че в Добруджа и Тракия не сме българи, а мизийци и тракийци и че говорим на собствен език, а не български.
ПС Ако има причина, поради която историята ни да е обща, то това е само и единствено, защото са БЪЛГАРИ.
Така, колега Томазо де Торквемада, първо да изразя уважение към теб и аргументираното ти мнение, то говори много добре за теб.Но, като че ли не схващаш какво имам предвид.Говоря за политика спрямо македонците и тяхната държава.Струва ми се, като че ли гледаш от позицията на българина, който ги смята за чужденци, които трябва да присъедини към България.Няма как да ги привлечем към нас, ако не забравим всичко лошо, което се е случвало помежду ни и не погледнем към бъдещето, като равни братя(каквито всъщност сме)!Замисли се, как ще привлечеш един човек, като му натякваш, че е различен от теб и как едва ли не трябва да го покориш или като изтъкваш пирликите ни и реалното ни желание да сме равноправни и... заедно.Истината е такава, че рано или късно македонците ще се обърнат към историята, такава каквато я познават всички историци в Европа и по пътя на най-простата логика, ще направят някой съдбоносни избори.Това време, едва ли е далеч и би било добре Ние да се окажем на правилната позиция в този бъдещ момент.А това нещо изисква подготовка, която трябва да дойде именно от нас и най-вече от нашия разум!
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”