Курсове по журналистика?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

доколкото знам на изпита по литература препинателните знаци не се смятат за голяма грешка(даже не смалят з тях), а тука явно пунктуацията и правописа ги гледат под лупа :(
Аз пък точно обратното знам :lol:
Пробвай да пишеш изреченията без точки, пропусни запетая (между другото изпусната запетая преди че/защото, пред който, пред обособена част са три отделни грешки = 3х0.25 = -0.75).
Все пак изпитът е по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК и литература.
damien
Да живей словото
Курс: трети

Мнение от damien »

тва са т.нар. "тъпи" грешки, повече ме притесняват вмъкнатите части и пр. дето ени се пишат със други без... :(
а сега по темата "Курсове по журналистика":
макар и навсякаде да се чуват мнения от рода на: "тези курсове са "пародия", "няма смисъл" и т.н. аз смятам да се запиша(ако не са нечовешки скъпи :evil: ), тъй като представа си нямам за формата, изискванията, насоченостите, обема на тва есе(писмения по журн.) и 100% ще ме срежат ако се явя ей тъй :(
пп: ако някой може да ми прати образцово есе или малко инфо за самия изпит може и да размисля... :?
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

damien написа:тва са т.нар. "тъпи" грешки, повече ме притесняват вмъкнатите части и пр. дето ени се пишат със други без... :(
а сега по темата "Курсове по журналистика":
макар и навсякаде да се чуват мнения от рода на: "тези курсове са "пародия", "няма смисъл" и т.н. аз смятам да се запиша(ако не са нечовешки скъпи :evil: ), тъй като представа си нямам за формата, изискванията, насоченостите, обема на тва есе(писмения по журн.) и 100% ще ме срежат ако се явя ей тъй :(
пп: ако някой може да ми прати образцово есе или малко инфо за самия изпит може и да размисля... :?
ами да ти кажа не си единственият...и аз бих се радвала на малко помощ, въпреки че едва ли на някой му се занимава с нас :lol:
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

По принцип хората от ФЖМК-то сме много френдли, само дето време не ни остана много! :lol:
Образцово есе надали отнякъде може да намерите, никъде не се публикуват (а според мен би трябвало, но това е друга тема).
Иначе курсовете не са чак нечовешки скъпи, просто са си скъпи :lol: Личен избор е дали да ги посещавате. Аз не съм ходил на тях и не знам дали дават насоки за изпита, но ще разпитам и ще ви кажа. Предимство е, че ще се запознаете с голяма част от преподавателите.
За писмения изпит, не знам какво точно ви интересува, затова ще ви кажа възможно най-много. Може да пишете в избран от вас формат, не е задължително да е есе - има фейлетони, разкази ... (стига да се чувствате уверени в някой от жанровете). Иначе за писането, май вече съм го казвал: отделяте си половин до един час за план - на един от листата с тиренца, точици, запетайчизи или както искате си набелязвате всичко за което се сетите, като се стараете да го структурирате някак си. Увод, теза, изложение, заключение - тези неща са ви ясни вече. За правописа и пунктуацията се уточнихме :D
Това е имате 5 часа. Не забравяйте, че обемът не е толкова важен, колкото важно е съдържанието!
За устния изпит - събират се всички в една зала, след това на произволен принцип теглят десет души, те сядат а първите два реда и чакат да бъдат повикани в някоя от изпитните комисии. Като извикат някой, теглят нов човек от залата. Като ви извикат от някоя изпитна комисия излиате, един квестор ви придружава до стаята, изчаквате този, който е вътре, да излезе и влизате. Дават ви едно листче с три въпроса и минутка да помислите. После говорите по първия въпрос, по втория, по третия. Хубаво е да не се спирате и да не ви задават допълнителни въпроси. Забравих да кажа, че комисията е от трима души - преподаватели. Това е. Оценката я разбирате след няколко дни.
За този изпит е хубаво да си носите освен търпение и храна, защото последните хора ги изпитват към 16 - 16:30 ч.
За зипитите най-добре се гответе като следите медии - печатни, електронни, онлайн. Знайте основните теми, по които се водят дискусии, проучете и историята на някои събития. Ако сте чели малко книжки ще е хубаво. Понякога на устния изпит задават и допълнителни въпроси за обща култура.
Ако съм ви досадил с дългата процедура по изпитите съжалявам, но на мен това ми беше едно от основните притеснения. Ако имате още въпроси за някой от изпитите - питайте :wink:
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Аз искам да питам за есето. Можем да го направим мааалко по-философско, ама това ще ни смъкне ли от оценката? Трябва да е със предимно социална насоченост, така ли?
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
damien
Да живей словото

Мнение от damien »

те(журналистите) май мн мн философски статии не пишат... :lol:
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Bvz, наистина много помогна, благодаря за отделеното време :)
Мен лично ме интересува как самият ти се подготви за това есе, писа ли нещо преди това, за да се упражняваш или просто следи новините и ей така на изпита седна от рас и си го написа...
Задавам тоя въпрос, понеже аз лично в училище есета много, много не съм писала и ми е много мъгливо...Писала съм само философски есета и това ме притеснява. Незнам към кой бих могла да се обърна за помощ :roll:
Аватар
plami6666
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от plami6666 »

За есето най-важни са две неща: да бъде грамотно написано (предполагам, че не е изненада - запетайки, правопис, точки, удивителни, въпросителни...) и да бъде ОРИГИНАЛНО!!! Затова дори и да следите всички новини и да вкарате поне половината вътре 6-цата не ви е гарантирана! Аз лично писах точно философско есе, като избягах много надалеч от очевидното вмъкване на някои събития, които се бяха случили, и ми писаха 6. Извод: спокойно и дайте цялата творческа енергия, която можете да измъкнете от себе си :lol:
blq blq blq dryn dryn dryn...
http://plami-plamster.blogspot.com
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Плами много точно го е казала! Това се иска от вас.

Иначе аз през цялата си подготовка за изпитите не съм написал нито един свързан текст, всичко беше само планчета с по много подточки (за литературата) и с по по-малко (за журналистиката).

Взимаш една от темите, която се е падала и се пробваш да напишеш нещо в рамките на 5 часа. После някой ти го проверява и виждаш дали имаш грешки.

Има един хитър трик, на който ни научи учителката ни в училище. На корицата на тетрадката или на едно листче си отбелязвате, кио грешки допускате най-често, с номерза (примерно 1. ,; 2. -я/-ят ит.н.) и си проверявате всеки текст по него.

Иначе личното ви менине си го формирате вие, и вие трябва да го представите в някакъв вид. :lol:
Аватар
kem4o
В началото бе словото

Мнение от kem4o »

Здравейте,всички,които явно сте се устремили да кандидатствате с литература и журналистика,имам няколко въпроса...съжалявам,ако те ви се видят,провокирани от неинформираност,но досега не бях влизала във форума и имам само бегли наблюдения върху предоставените от вас мнения...Ще ми се човек,който вече е кандидатствал,посредством тези изпити и е имал щастието да бъде приет,само да ми сподели как е протекла цялата му подготовка...интересува ме по-конкретно дали да ходя на интензивните курсове в СУ и кога е най-подходящо да отида,тъй като съм от Пловдив и финансовата част на върпоса ,както и пътуването до София,трябва да бъдат оправдани поне с едно уверение,че тези курсове си струват...Ако някой може да даде компетентно мнение,нека ме посъветва...защото със всеки изминал ден напрежението в мен ескалира и току виж за изпитите съм на системи :(
damien
Да живей словото

Мнение от damien »

за тези курсове и аз питах, ама повечето викат "пълна пародия" и пр. :? ; и какво искат да ми кажат?! отивам на изпита и БАМ някоя гадна формулировка - 5 часа да и умувам :evil:
кажете тез с опита :lol:
пп:и пак моля някой да изнамери образцово есе!!!
Аватар
kem4o
В началото бе словото

Мнение от kem4o »

проблемът при мен е ,че въпросът трябва да се реши много бързо,за да се организират нещата,защото местата са ограничени-има само 65 бройки,освен това става дума за пари,които трябва да се приготвят,а в един друг форум прочетох,че тези курсове са мн полезни,защото научаваш какви са критериите на проверяващите там,пишеш теми,които те проверяват,след което предиизпита само трябва да си ги прочетеш,и ще си подготвен перфктно,тъй като ще покриеш исизкаванията им,а и има хора,които напълно отричат уроцитеи са се подготвяли само с този курс....аз ли1чно ходя на уроци по литература,но преподавателката ми не е запозната напълно с начинана писане ,който изискват ,специално,в СУ и ми трябва да си сверя часовника,а за журналистиката ми е пълна мъгла-ходих на един курс,но там не те подготвят за изпита,а ти првеподават умения да пишеш статия,по начина,по който би тряабвало да учиш,след като те приемат...евентуално :lol: ,така че се стресирам,защото имам чувството,че не се подготвям пълноценно :cry:
damien
Да живей словото

Мнение от damien »

65 места?! не ме плаши, моля те :shock:
тези курсове(доколкото знам) са чак пролетната ваканция, а записването(би трябвало) седмица/две преди това
я дай някъв линк ако имаш да се светна :oops:
btw за какви цени става дума... :?: :roll: :?:
Аватар
kem4o
В началото бе словото

Мнение от kem4o »

абе,да не те плаша,миличък,ама положението не е много розово,курсът ти е интензивен и е 300кинта,ако си от провинцията ще се охарчиш и за пътни,престой и т.н...но да не ти разправям сам ще видиш за кво става на въпрос- http://www.slav.uni-sofia.bg/Pages/candcursove.html ,такива курсове,доколкото аз съм запозната,се провеждат през декември,април и мисля -юни,предполагам,че и тогава местата ще са под същата бройка,парите,евентуално,ще са същите...аз btw се отказах и го оставям това за пролетната ваканция...все пак празници алабала ,имам нужда от зареждане,което също е важно за успех в кандидатстването :wink: ...да знаеш с кви оценки е успял някой да влезе в Журналистика или Pr :wink:
damien
Да живей словото

Мнение от damien »

това са мин. балове :D http://fjmk.atspace.com/minbal.html
трябва да ги "прескочим" и сме вътре...
колкото до курса - бахти скъпотията(аз както съм от Вн) ама живот и здраве ще се видим през април :lol: ;сега(зимата) наистина няма смисъл, а пък юни нз- пак е вариант...
пп: сега видях линка - то тва не е за журналистиката а за БЕЛ :roll:
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”