По принцип хората от ФЖМК-то сме много френдли, само дето време не ни остана много!
Образцово есе надали отнякъде може да намерите, никъде не се публикуват (а според мен би трябвало, но това е друга тема).
Иначе курсовете не са чак нечовешки скъпи, просто са си скъпи

Личен избор е дали да ги посещавате. Аз не съм ходил на тях и не знам дали дават насоки за изпита, но ще разпитам и ще ви кажа. Предимство е, че ще се запознаете с голяма част от преподавателите.
За писмения изпит, не знам какво точно ви интересува, затова ще ви кажа възможно най-много. Може да пишете в избран от вас формат, не е задължително да е есе - има фейлетони, разкази ... (стига да се чувствате уверени в някой от жанровете). Иначе за писането, май вече съм го казвал: отделяте си половин до един час за план - на един от листата с тиренца, точици, запетайчизи или както искате си набелязвате всичко за което се сетите, като се стараете да го структурирате някак си. Увод, теза, изложение, заключение - тези неща са ви ясни вече. За правописа и пунктуацията се уточнихме
Това е имате 5 часа. Не забравяйте, че обемът не е толкова важен, колкото важно е съдържанието!
За устния изпит - събират се всички в една зала, след това на произволен принцип теглят десет души, те сядат а първите два реда и чакат да бъдат повикани в някоя от изпитните комисии. Като извикат някой, теглят нов човек от залата. Като ви извикат от някоя изпитна комисия излиате, един квестор ви придружава до стаята, изчаквате този, който е вътре, да излезе и влизате. Дават ви едно листче с три въпроса и минутка да помислите. После говорите по първия въпрос, по втория, по третия. Хубаво е да не се спирате и да не ви задават допълнителни въпроси. Забравих да кажа, че комисията е от трима души - преподаватели. Това е. Оценката я разбирате след няколко дни.
За този изпит е хубаво да си носите освен търпение и храна, защото последните хора ги изпитват към 16 - 16:30 ч.
За зипитите най-добре се гответе като следите медии - печатни, електронни, онлайн. Знайте основните теми, по които се водят дискусии, проучете и историята на някои събития. Ако сте чели малко книжки ще е хубаво. Понякога на устния изпит задават и допълнителни въпроси за обща култура.
Ако съм ви досадил с дългата процедура по изпитите съжалявам, но на мен това ми беше едно от основните притеснения. Ако имате още въпроси за някой от изпитите - питайте