Kрайно време беше някои да зададе публично малко неудобни въпроси. Позволявам си да ги препечатам тук и с удоволтвие заедно да почакаме отговорите на проф. Биолчев...
------------------------------------------------------------------------------------
ЕДНО КЪМ ЕДНО
Седем въпроса към ректора на Софийския университет
Константин Иванов
http://vsekiden.com

Съобщението наистина беше драматично: Софийският университет, Алма Матер, първенецът на висшето ни образование остава без отопление. Няма как новината да не е на първа страница на вестниците, телевизиите да не излъчват репортажи със зъзнещи студенти и изявления на ректора проф. Биолчев, изразяващ напълно разбираемо възмущение. Е, имало някакъв дълг от около милион лева към Топлофикация. Е, не били предприети обичайните процедури за разсрочване на плащанията – та може ли от жреците на университетския Олимп да се очаква да се занимават с дела за простосмъртни! И после, държавата за какво е – ами да го поеме този милион, бълха я ухапала. И държавата плати.
Само че държавата това съм и аз и недоумявам защо никой не ме попита съгласен ли съм, след като от редовно плащаните от мене данъци и такси държавата покри сметките за ток на циганите от Столипиново, сега да стори същото с неуредените сметки за парно на СУ, който, доколкото ми е известно, има 52 милиона лева годишен бюджет, формиран от държавна субсидия и вътрешни приходи от наеми и такси.
Да не бъда криво разбран: обичам и уважавам Софийския университет, защото и аз съм търкал банките му преди петдесетина години и най-малко бих желал днешните му възпитаници да студуват. Но не мога да приема с нагъл фалшив патос да се използва една деликатна тема за неделикатно извиване на ръцете на правителството. И ако досега някои повече или по-малко известни факти са били подминавани и премълчавани, време е май да се зададат няколко неделикатни въпроса към проф. Биолчев.
ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ:
- По време на мандата на проф. Биолчев са били купени – една лека кола ДЕУ Леганца, една лека кола Хюндай, един микробус Форд с пари от фонд СБКМ, предназначен за съвсем други цели
- Ректорът на Университета се вози на Мерцедес Е350 с всички екстри, включително 4Х4 на стойност 140 000 лв, придобит през август 2006 г., което е една шеста от дължимата сума към Топлофикация.
- ДЕУ-то и Хюндая се ползват като безплатни таксита от тримата заместници на ректора
- Автомобилният парк на университета включва и едно Рено, останало от проф. Лалов, и един Опел Вектра, с който слепият късмет е ощастливил СУ при една томбола. Според зли езици този Опел се използвал от г-н ректора за придвижване по време на годишната му отпуска.
- Защо след изместването на университетската печатница в Лозенец само малка част от досегашното помещение на печатницата на партера на СУ е отделение за библиотека, а останалата е отдадена за разширение на ресторант “Яйцето” и за кафенета, при положение че университетът се задъхва от недостиг на учебни зали?
- Вярно ли е, че едно от кафенетата се печели на търг ог личната секретарка на проф. Биолчев, при това с оферта по-неизгодна от друга?
- Как точно стои въпросът с дарения имот на ул. “Цар Борис”, където старата триетажна къща ще бъде разрушена и теренът отдаден за строителство на хотел при съмнителни условия и компенсации?
- Вярно ли е, че щатът на университета по време на мандата на проф. Биолчев е набъбнал с над 500 души и адекватно ли е това на разширили се дейности?
- Кое наложи академичният съвет в края на миналата година да се свика в Китен и колко хиляди лева бяха потрошени за пътни, дневни и т.н.
За друго задължение от около 1 милион към строителни фирми няма да питаме – да си се оправят потърпевшите, стига контрата да не остане пак у нас, редовите данъкоплатци.
Ако дори половината от отговорите на поставените въпроси създават усещане за морална нечистоплътност, проф. Биолчев оттук нататък ще трябва много внимателно да разиграва инсценировки на сърцераздирателни драми тип “Многострадална Геновева”.
-------------------------------------------------------------------------------
форум под статията в сайта на всекиден.ком:
http://vsekiden.com/news.php?topic=1&id=15272
--------------------------------------------------------------------------------
Коментар: Аз ще се въздържа от коментар. Защо ли? Защото още помня как след публична критика срещу висшето образование и СУ, бях привикван на другарски съд в Софийския университет!
ето я публикацията >>
.