Къде са парите, г-н Ректор? (vsekiden.com)

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Къде са парите, г-н Ректор? (vsekiden.com)

Мнение от alhimikat »

.
Kрайно време беше някои да зададе публично малко неудобни въпроси. Позволявам си да ги препечатам тук и с удоволтвие заедно да почакаме отговорите на проф. Биолчев...

------------------------------------------------------------------------------------

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Седем въпроса към ректора на Софийския университет

Константин Иванов
http://vsekiden.com

Изображение

Съобщението наистина беше драматично: Софийският университет, Алма Матер, първенецът на висшето ни образование остава без отопление. Няма как новината да не е на първа страница на вестниците, телевизиите да не излъчват репортажи със зъзнещи студенти и изявления на ректора проф. Биолчев, изразяващ напълно разбираемо възмущение. Е, имало някакъв дълг от около милион лева към Топлофикация. Е, не били предприети обичайните процедури за разсрочване на плащанията – та може ли от жреците на университетския Олимп да се очаква да се занимават с дела за простосмъртни! И после, държавата за какво е – ами да го поеме този милион, бълха я ухапала. И държавата плати.

Само че държавата това съм и аз и недоумявам защо никой не ме попита съгласен ли съм, след като от редовно плащаните от мене данъци и такси държавата покри сметките за ток на циганите от Столипиново, сега да стори същото с неуредените сметки за парно на СУ, който, доколкото ми е известно, има 52 милиона лева годишен бюджет, формиран от държавна субсидия и вътрешни приходи от наеми и такси.

Да не бъда криво разбран: обичам и уважавам Софийския университет, защото и аз съм търкал банките му преди петдесетина години и най-малко бих желал днешните му възпитаници да студуват. Но не мога да приема с нагъл фалшив патос да се използва една деликатна тема за неделикатно извиване на ръцете на правителството. И ако досега някои повече или по-малко известни факти са били подминавани и премълчавани, време е май да се зададат няколко неделикатни въпроса към проф. Биолчев.

ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ:

- По време на мандата на проф. Биолчев са били купени – една лека кола ДЕУ Леганца, една лека кола Хюндай, един микробус Форд с пари от фонд СБКМ, предназначен за съвсем други цели

- Ректорът на Университета се вози на Мерцедес Е350 с всички екстри, включително 4Х4 на стойност 140 000 лв, придобит през август 2006 г., което е една шеста от дължимата сума към Топлофикация.

- ДЕУ-то и Хюндая се ползват като безплатни таксита от тримата заместници на ректора

- Автомобилният парк на университета включва и едно Рено, останало от проф. Лалов, и един Опел Вектра, с който слепият късмет е ощастливил СУ при една томбола. Според зли езици този Опел се използвал от г-н ректора за придвижване по време на годишната му отпуска.

- Защо след изместването на университетската печатница в Лозенец само малка част от досегашното помещение на печатницата на партера на СУ е отделение за библиотека, а останалата е отдадена за разширение на ресторант “Яйцето” и за кафенета, при положение че университетът се задъхва от недостиг на учебни зали?

- Вярно ли е, че едно от кафенетата се печели на търг ог личната секретарка на проф. Биолчев, при това с оферта по-неизгодна от друга?

- Как точно стои въпросът с дарения имот на ул. “Цар Борис”, където старата триетажна къща ще бъде разрушена и теренът отдаден за строителство на хотел при съмнителни условия и компенсации?

- Вярно ли е, че щатът на университета по време на мандата на проф. Биолчев е набъбнал с над 500 души и адекватно ли е това на разширили се дейности?

- Кое наложи академичният съвет в края на миналата година да се свика в Китен и колко хиляди лева бяха потрошени за пътни, дневни и т.н.

За друго задължение от около 1 милион към строителни фирми няма да питаме – да си се оправят потърпевшите, стига контрата да не остане пак у нас, редовите данъкоплатци.

Ако дори половината от отговорите на поставените въпроси създават усещане за морална нечистоплътност, проф. Биолчев оттук нататък ще трябва много внимателно да разиграва инсценировки на сърцераздирателни драми тип “Многострадална Геновева”.

-------------------------------------------------------------------------------

форум под статията в сайта на всекиден.ком:
http://vsekiden.com/news.php?topic=1&id=15272

--------------------------------------------------------------------------------

Коментар: Аз ще се въздържа от коментар. Защо ли? Защото още помня как след публична критика срещу висшето образование и СУ, бях привикван на другарски съд в Софийския университет!

ето я публикацията >>

.
Последно промяна от alhimikat на 14 Ное 2007, 20:56, променено общо 1 път.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Офф: :? Тук някой беше споменал за мечето Геновев... :shock:
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Има начин да се провери как стоят нещата с автомобилите. Аз лично не съм виждал проф. Биолчев да ползва Вектрата....
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:lol: Отваряй си очите на четири!
:shock: :lol: ... и си опичай акъла! :wink:
Аватар
Dobromir
В началото бе словото

Re: Къде са парите, г-н Ректор? (vsekiden.com)

Мнение от Dobromir »

alhimikat написа:.
Kрайно време беше някои да зададе публично малко неудобни въпроси. Позволявам си да ги препечатам тук и с удоволтвие заедно да почакаме отговорите на проф. Биолчев...
Ще си позволя да изразя несъгласие, не с темата, а с нейното заглавие и "препечатаната" статия.
1. Заглавието е тъпо и неуважително
2. Статията е меко казано долнопробна!

Искам да кажа няколко неща, с риск да засегна някого, но да осветля поне малко положението -
Спечелената от лотарията на вестник Сега кола е - Hyndai-a, онзи сиво-синия, а Вектрата, за която се пише навсякъде, според мен някои бъркат или с личния автомобил на проф. Бакалов, или с някакъв личен автомобил на Ректора.
Останалите две коли - Деу Леганца, стария ректорски и едно Рено - ами какво - петима ректори с два автомобила.... Мисля, че авторите на статията не са наясно - за различни административни позиции, обикновено се полагат малки предимства - едно от които е автомобил - не мисля, че един раздрънкан 10-годишен таралясник е проблема на СУ.

За Мерцедеса - чух, че има такава кола, даже я мернах еднаж-дваж. Пак смятам, че начина на изброяване на греховете на проф. Биолчев не отговаря на изданието - все пак ежедневен интернет портал с десетки хиляди посетители - знаете - има си прокуратура, има следствие, има органи на управление в СУ. Ако проф. Биолчев си е купил кола за 150 000 лева, то той сериозно е ощетил някой от факултетите, тогава това е работа първо на Академическия съвет, а това че има негативна кампания в няколко медии говори за нечисти интереси спрямо настоящето ръководство на СУ.

Всичко останало в статията са нахвърляни, трудно проверими факти - това е все едно аз да казвам черно, а автора на статията бяло - той знае, че е така, а аз че не е! И какво от това? Светът не се променя :)

На студентите в СУ би им станало по-хубаво, ако например се организират и помислят за интересите си и защо те се поставят след Отдел Финанси и различни заведения ("за сватби и погребения"), а в помещенията на бившата печатница, в подлеза на СУ и на други места няма интернет-зали?
Това е въпрос за ръководството на СУ, останалото са празни приказки и гонене на вятъра.

Добромир
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Аве, не е съвсем така... :?
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Във финансово отношение СУ е в трагично състояние. :cry: Получава най-голям процент от бюджета си от държавата, а е най-зле. :shock: Това показва, че има проблеми, свързани с управлението на бюджета. :? Защо ли от години няма титулярен главен счетоводител, а изпълняващ длъжността? :evil: Еми затва! :twisted: Но още една последна година... :roll:
Аватар
APOLO™
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от APOLO™ »

Според мен темата е хувава, трябва да има малко прозрачност от каде идват и накаде отиват парите за СУ като цяло и за разпределението на бюджета по факултети . Нямам нищо против това ректора, деканите или професорите да карат каквито си искат коли няма лошо и в това мобилните им телефони да са от порядъка на няколко стотин лева. Наистина радвам се за тези хора, нека да имат. Човек трябва да се развива. Но ако никой не ощетява СУ и бюджета предназначен за него се разпределя адекватно.Някой може ли да комемрита това че явните продобивки в ректората от изграждането на тази сграда до този момент са едни бели дъски върху който се пише с маркер и че още от по времето на баща ми има мноого седалки по аудиториите, които стоят надолу и човек не може да седне,а се плъзга все едно е на пързалка. Някой ще каже ама то непрекъснато ще има недоволни студенти. Даже сега като пиша това някой по късно като го чете ше каже че и аз съм един от тези недоволни студенти. Недоволен съм затова че някой не си върши работата, а му се плаща за това. Какво ще стене след 1-ви Януари 2007 когато официално страната ни ще стане член на Европейския съюз дали ще продължи това меко казано безотговорно отношение към инфраструктурата на СУ?! Може би ръководството чака допълнителни субсидии от ЕС, може и да е така ама убеден съм че и част от тях ще изчезнат някаде. Няма да си кривя душата, хубаво ми става като влезна в двора на университета - оправиха фасадата на ректората (много ви благодаря за шума който се вдигаше наистина просто прекрастно се четеше в библиотеката), вече има условия които позволяват на инвалидите да имат досъп до сградата на университета - това е наистина похвално. Крайно време беше (ама пак ако не е тоя европейски съюз сигурно в близките 20 години нямаше да ги има тези платформи). Сега има нова бариера на входа като я гледам така май "малко" пари са похарчени за нея и ако не се лъжа тя е от тези които се задействат от разтояние, както е във Физическия факултет (за там просто да не говорим - инвентара там е на доизживяване и преподавателите се мъчат с машини и съоражения от времето на баба ми). Та мисълта ми е за бариерата на входа. Преди 1 месец охраната която стоеше на портала поне си имаше работа да я вдига с един бутон (за което му плащат на 4овека) а сега може би за негово олеснение ще стане така че само ще си стои на стол и на топло в новоизградената караулка.Професорите идващи отвън с колите си (който никак не са на 10 години ама изобщо не са, а са коли 4ийто модели са след 2002 ), та въпросните "бедни" професори сега като завали снега няма да си показват главите извън прозорците на добре отопляваните им от климатици возила, а само ще си цъкнат едно копченце от вътре и хоп яяяя бариерата се вдига (брей колко важна придобивка наистина). Да дам пример за честно изкарване на пари от служител на университета като визирам един от охранителите в универитетската библиотека ами мойте уважения към тези охранители, те са си на преклонна възраст няма какво да спорим.Както казах един от въпросните охранители буквално четири пъти го хващам да си подремва сладко сладко. Да, тези хора явно получават пари за да си дремуцкат. Незнам кой им плаща заплатите обаче едно е сигурно това за което са на работа не го изпълняват съвестно, защото докато някой от тях спи овек може да направи каквото си иска в библиотеката. Какво става с приходите от ксерокса в университетската библиотека защото така да се каже този ксерокс се изживява като монополист по простата причина че книги не мога да се изнасят от университетската библиотека ( там ксерокса е по 6 ст. а в сградата на ректората е по 5 ст.) Така че къде отиват тези горници, ако мога така да се изразя, може би за по добро осветление в читалнята?! Неее не мисля така.Мисля че тези пари отиват някаде, но не по тяхното правилно предназначение а именно в интерес на студентите за подобряване условията за провеждане на учебните занятия. Интересно ми е кой контролира приходите на книжарниците в ректората?! Защо го казвам ли - ами защото отивам да търся една книга (няма да кажа коя е - на поредния професор който казва купете си мойта книга и четете от нея, т'ва няма такова зна4ение). Важното е, че в книжарница в северното крило тази книга струваше 20 лв. и беше последната бройка - явно заради това я продаваха с тази цена, а в павилиончето отвън в двора въпросната книга струва 16 лв. - това и е реалната цена! Абсурди в СУ колкото иска човек. Някой ще каже ама как да се подобри инфраструктурата на СУ като са такива семестриалните такси. Ами аз съм съгласен да се вдигнат всички семестриални такси с 20 лева например. Убеден съм че в името на по добрите условия за студентите - условия които да позволяват, а не възпрепятстват желанието им да се развиват и да имат един по висок учебен стандарт никой уважаващ се себе си студент независимо какво учи дали мама и тати го издържат още или не, няма да възрази на това "драстично" увеличение на семестриалните такси. Така нещата няма да се оправят за 1 или 2 години,ама айде сега тези които сме студенти на СУ ще си тънем в мизерия - то се е видяло, ама поне да се създадат условия за нашите деца. Защо младите напускали България и САЩ били изкупватели на мозъци и защо все повече студенти гледат да учат на запад, насочват се извън родината си?! Ами много просто - защото на запад образователната система малко или МНОГО е по добра от нашата, ето затова и когато има добра стимулация има и добър резултат.
Интересно ми е какво ще кажете по отношение на спортната база на СУ. Аз ще акцентирам върху баскетболната зала на стадион Академик в кв. Гео Милев там както и по другите спортни съоражения съм 1000% сигурен че положението не е никак розово - то си е направо плачевно. Що се отнася до баскетболната зала , където се провеждат редовните занимания по баскетбол и тренира представителния отбор на СУ по Баскетбол ами мога да ви кажа: Уважаемо ръководство вие знаете ли 4е паркета в тази зала може да послужи основно и само за подпалки(между другото така можем да помогнем с отоплението на ректората, поне от тоя паркет да има някаква полза). А за отоплението на залата хахахаах ами уважаеми господин ректор заповядайте вие да играете в тази зала сега през зимата ще ви е най - уютно без съмнение, залата е толкова отоплена че макар и при затворени прозорци вчера си виждах дъха като облачета пара - наистина обичам да настивам. Харесва ми когато стъпвам по пода на залата да имам чувството, че нещо под краката ми пружинира и че дъските скърцат и се огъват. Благодря за дупките и кръпките по пода наистина ако не си счупя нещо ще е късмет. Ама к'во ли му пука на господин ректора - "THE BIG BOSS".
Аз наистина харесвам СУ като институция, която има някакви изградени традиции, но т'ва безхаберие просто не може да продължава така до безкрай нали?
Искренно се надявам ситуацията да се промени в положителна посока и да няма нужда от такива теми.

БЛАГОДАРЯ ЗА ОТДЕЛЕНОТО ВНИМАНИЕ!!!
### SPECIAL WEAPONS AND TACTICS ### ®
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Днес целият наш факултет - ИФ, обсъждаше странен случай, който някои смятат за показателен. Наш преподавател е бил привикван в отдел Връзки с обществеността, за да го питат защо е написал материала, който е в началото на темата. Той дори не го бил виждал, но сега целият факултет го е прочел и го коментира. Оказало се сходство в имената... и то не пълно сходство... :lol:
На страха очите са големи! :shock:
Аватар
APOLO™
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от APOLO™ »

Joker написа:Днес целият наш факултет - ИФ, обсъждаше странен случай, който някои смятат за показателен. Наш преподавател е бил привикван в отдел Връзки с обществеността, за да го питат защо е написал материала, който е в началото на темата. Той дори не го бил виждал, но сега целият факултет го е прочел и го коментира. Оказало се сходство в имената... и то не пълно сходство... :lol:
На страха очите са големи! :shock:
Е добре с тва кво искаш да кажеш :?: :!:
### SPECIAL WEAPONS AND TACTICS ### ®
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Нещо като твоя подпис. Привикали го, за да потулват нещата, те се разсмърдели още повече.... :?
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Мдааа, направиха целия двор на паркинг, сложиха онова сиво, грозно и бутафорно нещо, което едва ли някой инвалид с чувство за самосъхранение би се навил да използва и за капак на всичко, при цялата остра липса на аудитории "Яйцето" се разширява /или се клонира, знам ли/ :evil: Яйцето ли е първо, или кокошата мисъл? Абе*********
брокола
Пишете, о, братя

Мнение от брокола »

...
Последно промяна от брокола на 31 Яну 2007, 13:59, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”