Клуб "Дебати"

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Здравейте!
Станахме много хора, а аз ще съм без интернет и ще се разоря, ако трябва да пращам на всички лични съобщения от клуб. Най-добре включете си "Следи тази тема за отговори", за да получавате мейл, когато някой отговори и да видите съобщението, когато го пратя. Или ако искате някой, които има нет, да разпрати съобщението, като види, че е качено.
The Forbidden Lady from the Forbidden floor ;)
Apocatastasis
В началото бе словото

Мнение от Apocatastasis »

Да, така е - аз вече съм го направил и получавам е-мейли, че има ново съобщение. Не се притеснявай. :)
sea_foam
В началото бе словото

Мнение от sea_foam »

Xin,кой си ти , най-вероятно се познаваме,но както и да е обичам те заради тази тема!
Не съм я изчела цялата,но разбрах ,че ви трябва инфо .За това какво за дебатите в общи линии май е ясно-oновни цели -да изразяваш мнението си в аргументиран вид , да развиеш ораторски качества и т. нар. критическо мислене.Съществуват различни видове формати със строго определени правила на спора(в повечето случаи става дума за два отбора),за които ще научите в подробности ,ако идвате на срещите на клуба.

Ето и предстоящите събития в Дебати СУ(всички събирания са в Ректората) :

05/10-Дебат в 21 аудитория, формат – американски парламентарен(вероятен час 19ч;това е и откриването на дебатъорската година)

12.10 Дебат в 21 аудитория, формат – Линкълн-Дъглас(19ч)

21-22.10Тренинг по дебати

26/10 Дебат(и) в 21 аудитория, формат – американски -парламентарен-новодошлите ще ушражнят уменията си

4-5.11(най-вероятно) Състезание по дебати за студенти

По принцип е предвидена и презентация на клуба на отркиването на ФФ И ЮФ.Не знам как и дали това ще стане във ФФ,но е може би няма да се получи в ЮФ.Все пак ние ще сме там,ще раздаваме листовки и ще отговаряме на всякакви въпроси за клуба.

site на м/ународната асоцияция Дебати : http://www.idebate.org/

В момента сайтът на българската не функционира,но и от този на м/ународната можете да придобието добра представа за същността на дебатирането.

За да не завършвам с високопарни клишета за това колко са прекрасни и полезни дебатите(а пък и виждам,че вие сте доста ентусиазирани), само ще кажа ,че много,много искрено се надявам тази година да съберем хора с хъс и дълготраен интерес към дейността в клуба!
Apocatastasis
В началото бе словото

Като дойдем на първата среща ще се видим и ще се разберем за дебатите. Ще си споделим мисли и тревоги, и всичко ще бъде наред. Беше хубаво наистина и да кажете какви теми ще засягат дебатите - политически, икономически, психологически, философски, битови..., защото ние българите сме умни (ето тема за дебат :D), но не всеки може да говори по всяка тема (втора тема - така ли е наистина?).

Поздрави. :wave:
sea_foam
В началото бе словото

Мнение от sea_foam »

Така за темите-могат да са от всички гореизброени категории,но все пак интересите на повечето хора в клуба са такива,че се обсъждат основно външно и вътрешнополитически,както и някои, свързани с универскитета и студентите ,но това е само условно казано.По принцип форматите американски парламентарен и британски парламентарен,на които се дебатира в Студентския,предполагат широки теми ,подлежащи на интерпретация.Пример: "Този парламент вярва,че хората трябва да бъдат принудени да бъдат свободни" или "Този парламен вярва,че кучето пазач трябва да прибере зъбите си"-въпрос на интерпретация,макар че в повечето случаи се подразбират дадени проблеми.
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

sea_foam написа: 05/10-Дебат в 21 аудитория, формат – американски парламентарен(вероятен час 19ч;това е и откриването на дебатъорската година)

12.10 Дебат в 21 аудитория, формат – Линкълн-Дъглас(19ч)

21-22.10Тренинг по дебати

26/10 Дебат(и) в 21 аудитория, формат – американски -парламентарен-новодошлите ще ушражнят уменията си

4-5.11(най-вероятно) Състезание по дебати за студенти

А как със един тренинг ще отидем на състезание не ми е много ясно... :roll:
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Аватар
hazel
Стенограф
Специалност: МО
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от hazel »

Янтекс, прав си. САмо с 1-на тренировка нищо не може да си направи. Трябва да е по-начесто. Иначе и аз съм навит да участвам, пък и имам малко опит в дебатите, само наистина трябва да се разберем кога, къде, как и други подробности.
ИзображениеИзображение
T1000
В началото бе словото
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от T1000 »

Състезанието е само за който иска, а и все пак ще има други, които членуват от по-дълго време и те ще ви/ни показват.
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

T1000 написа:Състезанието е само за който иска, а и все пак ще има други, които членуват от по-дълго време и те ще ви/ни показват.
Проблемът е,че всеки иска... :D :D :D

Сериозно - Състезанията са най-полезното нещо, понеже 90% от знанията идват от там... :wink: :wink: :wink:
sea_foam
В началото бе словото

Мнение от sea_foam »

hazel написа:Янтекс, прав си. САмо с 1-на тренировка нищо не може да си направи. Трябва да е по-начесто. Иначе и аз съм навит да участвам, пък и имам малко опит в дебатите, само наистина трябва да се разберем кога, къде, как и други подробности.
За къде и как,пак повтарям- 05/10, 19ч, 21 аудитория ,СУ-Ректорат
За състезанието-то се прави само за вас,т.е. вероятно ще са само начинаещи,така че не бива да се притеснявате.Освен това не ви трябва много теоритична подготовка,вярвайте ми ,тя повече ще ви затормози,отколкото ще ви помогне.Това,което Джантекс казва за състезанията ,е вярно,макар че в студентските дебати е по-различно в срaвавнение с ученическите-Други клубове практически няма и така липсва конкуриращото начало м/у училищата,а това от своя страна поражда съвсем различна атмосфера сред студентите(по мое мнение по-добра и зряла).
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

Освен това не ви трябва много теоритична подготовка,вярвайте ми ,тя повече ще ви затормози,отколкото ще ви помогне
Ъъъ...? :?
Други клубове практически няма и така липсва конкуриращото начало м/у училищата
А, стига ,бе ...верно ли? :crybaby: :crybaby: :crybaby:
...не знаех,че идва края на света :cry: да ме бяхте предопредили :?
Това,което Джантекс казва
Благодаря за правилното произношение :wink:
Apocatastasis
В началото бе словото

Sea_foam: все пак интересите на повечето хора в клуба са такива,че се обсъждат основно външно и вътрешнополитически,както и някои, свързани с универскитета и студентите ,но това е само условно казано.

Ето това е притеснително :)

Външно и вътрешно-политически теми - хмммм - ще видим... Колко от нас младите въобще разбират от политика, че и да спорим за нея? Ще видим - айде, да не се впускам в ненавременни дискусии. :)

Аз мислех, че ще има теми примерно от социално-битов характер, или от философски, засягащи всички хора - например теми за любовта, за приятелството, за враждата, за малцинствата, за храната, за спорта, за извънземните, за отвъдния живот, за природоопазването, глобални проблеми, катаклизми, бедствия и много други разнородни по значение (субективно и обективно) теми. Може и директни казуси, засягащи моралния избор на всеки човек и подобни (благородната лъжа, евтаназията, вивесекцията...).

Ще видим. Все пак беше "условно казано" :)
Последно промяна от Apocatastasis на 01 Окт 2006, 19:11, променено общо 1 път.
Аватар
Kiba
В началото бе словото

Мнение от Kiba »

Не съм присъствал на подобно нещо,затова смятам да пробвам :roll:
"Човекът е цел сам по себе си"
И.Кант
sea_foam
В началото бе словото

Мнение от sea_foam »

Apocatastasis написа:
Sea_foam: все пак интересите на повечето хора в клуба са такива,че се обсъждат основно външно и вътрешнополитически,както и някои, свързани с универскитета и студентите ,но това е само условно казано.

Ето това е притеснително :)

Външно и вътрешно-политически теми - хмммм - ще видим... Колко от нас младите въобще разбират от политика, че и да спорим за нея? Ще видим - айде, да не се впускам в ненавременни дискусии. :)

Аз мислех, че ще има теми примерно от социално-битов характер, или от философски, засягащи всички хора - например теми за любовта, за приятелството, за враждата, за малцинствата, за храната, за спорта, за извънземните, за отвъдния живот, за природоопазването, глобални проблеми, катаклизми, бедствия и много други разнородни по значение (субективно и обективно) теми. Може и директни казуси, засягащи моралния избор на всеки човек и подобни (благородната лъжа, евтаназията, вивесекцията...).

Ще видим. Все пак беше "условно казано" :)
Практиката в клуба е всеки път да се определя темата за следващия,т.е. от хората зависи какво ще се дебатира.Дебатирао се е и за евфтаназията , и за глобализацията,и за малцинствата ,и за медиите, и за правото на чиста вода....няма ограничения.
A-C-A-B
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от A-C-A-B »

FANATICI!!!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”