стипендии

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

pantera22
В началото бе словото

Мнение от pantera22 »

значи до тук това което прочетох значи че стипендия ке взима при висок успех ако имаш и ако си във 20 те процента за този успех .
Означава ли това че не е обвързано със никакви доходи насемеиство и тем подобни .

САМО ПО УСПЕХ СЕ ВЗИМА СТИПЕНДИЯ ТАКА ЛИ :D

Защото във УНСС не дават стипандия по успех а само на социалните хора дават и затова да разбитам.

И още един въпрос стипендия мога да взема след 1 семестър на 1 ви курс или след 1 та година като студентка във СУ :roll:
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

След първия семестър на 1 курс можеш да кандидатстваш за стипендията.

Стипендията за успех се дава въз основа на успеха ти, но е задължително за впишеш инфо за доходите, лелките настояват...иначе не взимат молбите.

Отделно си има социална стипендия, за която също можеш да кандидатстваш, ако отговаряш на условията, но можеш да вземеш или едната, или другата, т.е. не може да получиш и социална, и по успех.

:wink:
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

ще се боря за стипендия... знам ли как ще потръгне :?
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

какви 20 процента? на определна специалност се отпускат n брой стипендии. студентите се подреждат по успех и първите n ги взимат .нямат значение доходите за стипендиите по успех
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Infinity
В началото бе словото

Мнение от Infinity »

Всеки бал ми изглежда достижим в сравнение с 6.00 миналия семестър по психология! Егати, една петица да имаш и те прецакват... аз се чувствам прецакана! Дано този семестър е нещо по-поносимо... 5.90 поне!
twiggy, пак си има определена бройка стипендии за всяка специалност, но бройката си е 20% от студентите по специалността, т.е. все едно и също.
Да взимаш стипендия в СУ си е голяма прецаквация. Айде разбирам - не могат да дават на всички с успех над 5.50 пари, но какви са тия критерии за социалната? Всеки, който е социално слаб или живее в социално слабо семейство трябва да взима стипендия, или поне да може да кандидатства за такава. В момента, това не спада към критериите за социална стипендия... sux...
Sunlight divine cover my land
Angels of light take care of us
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

може на мен пък ми бяха казали че факултетите получават определения там брой стипендии 20% дето казваш, но после как да се разпределят по специалностите фсс-то решавало... знам ли да това с 6 е тъпо особено при положение че някои и 4 и нещо взимат. не че са много пари но въпроса е принципен
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
pity86
В началото бе словото

Мнение от pity86 »

Ми за политологията помня че беше доста висок 5,75- 5,80 нещо от сорта. Горкия ми съквартирант . 8)
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

То в нашия факултет е така всяка година и за всички специалности :twisted:
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

А за ФМИ някой знае ли как стоят нещата?
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
Ronnie
В началото бе словото

Мнение от Ronnie »

Infinity написа:Всеки бал ми изглежда достижим в сравнение с 6.00 миналия семестър по психология! Егати, една петица да имаш и те прецакват... аз се чувствам прецакана! Дано този семестър е нещо по-поносимо... 5.90 поне!
twiggy, пак си има определена бройка стипендии за всяка специалност, но бройката си е 20% от студентите по специалността, т.е. все едно и също.
Да взимаш стипендия в СУ си е голяма прецаквация. Айде разбирам - не могат да дават на всички с успех над 5.50 пари, но какви са тия критерии за социалната? Всеки, който е социално слаб или живее в социално слабо семейство трябва да взима стипендия, или поне да може да кандидатства за такава. В момента, това не спада към критериите за социална стипендия... sux...
:shock: :shock: :shock: 6.00 ли трябва да имам за да имам стипендия??(специалност психология съм) или нещо не разбрах правилно?моля ви кажете.че съм разбрала погрешно! :(
Дори и да си на верен път, ако просто седнеш на пътя ще те прегазят...
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Ronnie написа:
Infinity написа:Всеки бал ми изглежда достижим в сравнение с 6.00 миналия семестър по психология! Егати, една петица да имаш и те прецакват... аз се чувствам прецакана! Дано този семестър е нещо по-поносимо... 5.90 поне!
:shock: :shock: :shock: 6.00 ли трябва да имам за да имам стипендия??(специалност психология съм) или нещо не разбрах правилно?моля ви кажете.че съм разбрала погрешно! :(
Не бе, споко :) Зависи каква специалност си. Ако си Скандинавистика, лошо, защото и при нас беше минималният бал 6 миналия семестър, а преди това беше май 5.80... нещо такова.

То никога не се знае предварително, защото зависи какъв ще е минималният бал сред кандидатстващите в конкретния семестър. Не е някаква предварително определена бариера. Всъщност, май условието е да имаш над 4, пък вече какво ще стане оттам нататък.... :roll:
Аватар
plamma
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от plamma »

Искам само едно уточнение- 20% за специалността или за факултета като цяло? Например, аз съм в СтФ и уча Стопанско управление, но за стипендия се състезавам и с хора, учещи икономика, така ли? :?:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Състезаваш се само с хора от твоята специалност
Изображение

Аватар
plamma
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от plamma »

Тоест, ако специалността се изучава от 50 човека ( както е при мен), то за да взимам стипендия трябва да съм сред първите 10??? :roll: Американците са си го казали много правилно: Yeah, right! :lol:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Ами нещо такова. Зависи от конкретните проценти :roll: Само че няма как специалността да се изучава от 50 човека общо- това са ти 4 курса все пак :!:
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”