някой с тюркология или новогръцка филология

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

някой с тюркология или новогръцка филология

Мнение от sientelo »

Моля помогнете! Дайте малко информация за това какво учите,как са изпитите,трудно ли е много и т.н.Много ще съм благодарна за всякакъв род информация и благодаря предварително :!:
Като птичка в небесата :)
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

Аз съм с новогръцка. Първия семестър изпитите са малко /1 задължителен и ако искаш още един избираем/
Ама втория ти се .............. Иначе мен специалността си ме кефи...
И съм си много доволен...
Питай нещо по-конкретно:)
Аватар
vanvan
В началото бе словото

Мнение от vanvan »

Къде се провеждат лекциите по новогръцка
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Ами благодаря ти за отговора Гост.В момента просто си правя проучване,понеже имам някакъв теоритичен шанс да я запиша като 2-ра специалност,ако ме приемат.А пък и без това уча старогръцки,а където старогръцкия,там и новогръцкия,пък и езика си е много готин :) А случайно да си стигнал до избираемите предмети,там как е положението :?:
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

vanvan написа:Къде се провеждат лекциите по новогръцка
4ти км и Ректората. Много е яко да имаш след лекция на 4ти км лекция в Ректората. С 15 минути пауза м/у тях:)
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

sientelo написа:.А пък и без това уча старогръцки,а където старогръцкия,там и новогръцкия,пък и езика си е много готин :) А случайно да си стигнал до избираемите предмети,там как е положението :?:
Класическа филология ли си? А какво по-точно те интересува за
избираемите предмети? Ако си класическа можеш да не държиш
изпит по някои, които се дублират за двете специалности...
А иначе учебния план е качен на сайта. :)
А относно това колко готин език е гръцкия мисля да си спестя коментара... но все пак тия хора могат да напишат звука "И" по 6/шест/
различни начина...но щом си учил старогръцки си напред с материала:) успех
---------
а я кажи кои филологии дават места за втора специалност и бройките,
интересно ми е...Даже направо ако можеш кажи всички специалности
с бройките им, които са навити да взимат хора втора специалност...
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Здравей отново,Гост :) Ами всъщност не съм класическа филология,а археология и принципно съм държала изпити от избираемите ви предмети,които би трябвало да ми се зачетат.А сега се сещам да те попитам какво е положението с присъствието-много ли държат на него :?: иначе учебния план го имам и горе долу съм наясно.А относно другото тази година за 2-ра специалност във филологийте прием има само в арабистика,тюркология и новогръцка/имаше опр. бройка,ама не помня/.Иначе има прием и за МО,обаче искат отл. успех и други специалности,обаче има ограничения по факултети. :(
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

Относно присъствието и това дали държат на него... Ами как да ти кажа... По ЛТЗ и Езикознание сме 50-60 души и е ъпсурт да те запомнят дали ходиш на лекции... По останалите предмети сме
по-малко и се забелязва... Но не е проблем да си отсъстваш, само после на изпита те гледат малко накриво преподавателите, ама ако си
знаеш не правят проблеми... Единственото на което не си струва да отсъстваш се казва "практически новогръцки език". Няма как да го научиш ако не влизаш... А то и да влизаш пак не е гаранция:) Това
е единствения изпит, който не можеш да влачиш... Не го ли вземеш - догодина си пак първи курс.../ама то май е така при всички филологии/ Как да ти кажа... Яко зубкане се иска по гръцки през цялото време, по-останалите предмети можеш да се разминеш и само с учене през сесията.../е няма да е зле и на лекции да ходиш от време на време...:)/
А какъв хорариум часове по старогръцки си имала в Археологията...
То че си го учила този език си е бонус наистина, но изобщо не е гаранция за успех, вервай ми, новогръцкия е доста по-различен...
А Новогръцка филология първи курс започва в средата на септември, не на 1 октомври.../тва понеже сме много ученолюбиви:)/
За повече инфо относно това кога точно се почва - при секретарките...
Има възможност да не знаеш дали си приета, преди началото на учебната година,но не се притеснявай и си иди на този "интензивен курс". От полза ще ти е, щото после ще имаш безсънни нощи докато наваксаш:) Курса си е фрии и ти дава и кредити...
А относно нивото на преподаване - високо е.
Самия факт, че за устния изпит накрая трябва да си прочел 100
страници от някой гръцки автор /те ни го дават, на всеки различен/
си говори сам за себе си.../никой не се занимава да адаптира книги
на гръцки и за това текста си е гадничък.../ Ама ако си четеш яко системно /или имаш луд късмет/ няма да ти е проблем.
-----------
а по принцип си е важно и хубаво да ходиш на лекции. Без тях материалът е труден, а и това е идеята на образованието, иначе само
по един учебник да ни дадат и да си трошим главите...
-----------
хайде успех:)
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Много ти благодаря за инфото,Гост-от голяма полза ми е.Ами старогръцкия ми е с хорариум от 150 часа ,но окончателния ми изпит излиза в лятната сесия на тази учебна година.А доколкото знам вашия хорариум по старогръцки е 120+60 за 4 и 5 семестър.Междудругото ти кой курс си :?: А и още нещо искам да те попитам,предполагам,че имате някакви текущи оценки от контролни или нещо от сорта :?: :roll: Благодаря ти още веднъж за полезното инфо и за пожеланието,а на теб ти пожелавам успешна нова учебна година :)
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

Първи курс съм... /всъщност вече съм втори:)/ А текущи оценки от контролни... По принцип контролни и диктовки си правим много през
годината, преподавателката /как само звучи/ си ги внася в табличка:)
Иначе в книжката не ни ги нанасят.../те ако тръгнат няма да има място
за останалите изпити :) / Успех ако си решила да учиш това, не е много трудно, за турския по-лоши работи съм чувал /като език, че е
по-труден, за тюркология в СУ почти нищо не знам, но ми се вижда
преспективна специалност като слушам Доган какво говори напоследък :evil: /
soul assassin
В началото бе словото

Мнение от soul assassin »

Гост написа:Първи курс съм... /всъщност вече съм втори:)/ А текущи оценки от контролни... /
Познаваш ли Марфи и Петя от Бургас? Офф
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

да
Аватар
nefertari
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от nefertari »

аз искам да питам сега като се записвам археология и ще уча старогръцки нали се почва от ниво начинаещи??
Изображение
Аватар
vanvan
В началото бе словото

Мнение от vanvan »

Интересувам се дали ще падне бала и с колко за новогръцка ф. на второто класиране ? Не ми стига 1,16
Аватар
vanvan
В началото бе словото

Мнение от vanvan »

Няма ли кой да ми каже? :(
Поне колко е бил мин.бал първо класиране за новогръцка?
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”