Религиозен/на ли сте?
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
- Ice_Spirit
- Легендарен флуудър
А само да си мислиш, че говориш на някакво висше същество, което не знаеш какво е, не знам дали ви е достатъчно. На мен определено не! Иначе и аз не съм учил в училище тези неща, но човек се учи цял живот и извън учебната система. Ако иска и смята, че има нужда, разбира се.
- Morning Star
- От дъжд на вятър
- ChiLL_PiLL
- Драскач
Вярно е,че като за начало човек трябва да вярва в определена религия,за да започне отнякъде..Обаче никой не избира религията си със своето раждане...за мен е даденост,че съм православна християнка и затова следвам православните обреди...доколкото съм научена..това не ми пречи да се насоча и към други религии едновременно..например католицизъм,будизъм, и да съчетавам нещата..това само ми помага да вярвам в Единното,защото се убеждавам че То е навсякъде
друг въпрос е вече,че смятам че в християнството с течение на времето се е насадила ненужна догматичност,но не го осъждам това,защото така са се стекли обстоятелствата все пак..
друг въпрос е вече,че смятам че в християнството с течение на времето се е насадила ненужна догматичност,но не го осъждам това,защото така са се стекли обстоятелствата все пак..
"On this continuing long road,there is surely something to believe in..Everyone has the right to a dream..." (Final Fantasy)
- Berserker
- Легендарен флуудър
- Специалност: MO, Master
- Курс: завършил
Вярвам в себе си, вярвам че всичко мога да постигна и не ми пука Ицето правел ли е вино от вода или не, това си е работа на алкохолните инспектори, не искам някакво си там 'божество' да ме контролира, господар съм на съдбата си и ако някой 'бог' има проблем да ми дойде....
освен това не мисля че някой мята светкавици от небето, макар че твърде целенасочено мята по суича на върха на блока и ми спира нета, не мисля и че съм направен от кал или че мацките са направени от реброто ми.
Вярвам и в динозаврите (о ужас, светотатство) и мисля че света е на малко пове4е от 5-6 хил години (или колкото казват християните).
Освен това има прекалено мн религии, всеки религиозен е грешник за останалите и ще се пържи/мръзне в Ада, т.е. всички губите, а аз ако загубя губя само мене си така да се каже. Защото вярвам само в себе си>>> значи съм Вярващ но не религиозен!
освен това не мисля че някой мята светкавици от небето, макар че твърде целенасочено мята по суича на върха на блока и ми спира нета, не мисля и че съм направен от кал или че мацките са направени от реброто ми.
Вярвам и в динозаврите (о ужас, светотатство) и мисля че света е на малко пове4е от 5-6 хил години (или колкото казват християните).
Освен това има прекалено мн религии, всеки религиозен е грешник за останалите и ще се пържи/мръзне в Ада, т.е. всички губите, а аз ако загубя губя само мене си така да се каже. Защото вярвам само в себе си>>> значи съм Вярващ но не религиозен!
-
levi nathan
- От дъжд на вятър
opinio agnostici
АхъмBerserker написа: Вярвам в динозаврите [...] вярвам само в себе си
както и всеки нерелигиозен - друго е да имаш 1/k шанс да си уцелил точната религияBerserker написа:Освен това има прекалено мн религии, всеки религиозен е грешник за останалите
(пък и откъде да сме сигурни, че казаното не важи само за познатата ни близкоизточна тройка)
Сама вярата може ли да накара нещо да се случи? Толкова религиозно вярващи, а Господ не ще и не ще да се покаже.Berserker написа: вярвам че всичко мога да постигна
Идеята за свободната воля (поне в нашия културен ареал) не е ли заслуга преди всичко на християнството?Berserker написа:господар съм на съдбата си
~~~~~
Та, пак да напомня, белким забравим, че религията е съвсем различно нещо от вярата (каква да е вяра - в себе си, в светлото бъдеще, в религиозните догми, в Бог)
PS Надявам се никой да не се почувства засегнат - само на догматизма е присъщ отказът от съмнение, нали? Пък и важното е моабет да става
edit: Май на никого не му се спори.
Последно промяна от levi nathan на 04 Сеп 2006, 10:25, променено общо 1 път.
Whan pyes chatter vpon a house it is a sygne of ryghte euyll tydynges
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
За мен твърдения като "Господар съм на съдбата си!" са абсурдно безумни, нещо от рода на "Имам тениска REPLAY".
Как ще си господар на съдбата си? Утре излизаш на улицата, чакаш автобуса на спирката и те блъсва някой ненормалник с колата си. От теб ли зависи да предотвратиш подобно нещо? От теб ли зависи дали няма да се разболееш от нещо или ще ти фалира банката заради икономическа криза, или пък ще се спука гумата на колата ти ?!
Безумно е... Има неща, които не зависят от хората... И...като се замисля, те са много повече от онези, които зависят!
Как ще си господар на съдбата си? Утре излизаш на улицата, чакаш автобуса на спирката и те блъсва някой ненормалник с колата си. От теб ли зависи да предотвратиш подобно нещо? От теб ли зависи дали няма да се разболееш от нещо или ще ти фалира банката заради икономическа криза, или пък ще се спука гумата на колата ти ?!
Безумно е... Има неща, които не зависят от хората... И...като се замисля, те са много повече от онези, които зависят!
-
Циндил-Пиндил
- Легендарен флуудър
- ChiLL_PiLL
- Драскач
-
Циндил-Пиндил
- Легендарен флуудър
- feichka
- Форумно зомби
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: четвърти
Вяра и свободна избор! Вярвам,че има Нещо или Някой, което контролира нещата! Сблъсквала съм се с неща, които не могат да намерят логично обяснение! Но вярвам също така, че и човек има право на избор! Животът ти е предначератен, просто понякога ти се предоставя възможността да избираш - как да продължиш живота си, начина по който ще прочете. Там всичко е ясно, но ти трябва да направиш избора - път А или път В...
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
-
Циндил-Пиндил
- Легендарен флуудър