Защо записах китаистика, ами, имах доста причини.
От една страна, аз завърших семестриално стопанско управление с английски преди две години (през септември ще се явявам на държавния, който досега отлагах, за да свърша с него), но то в крайна сметка подготвя хора, които ще се занимават с бизнес, в един или друг негов аспект, а мен това не ме влече никак; но да не задълбавам много.
От друга страна, винаги ми е било интересно да уча езици; една година преди да запиша китаистика, докато работех, ходих на уроци по японски и ми беше страшно интересно. Реших да запиша някоя от тези, източните филологии, но предпочетох китаистиката пред японистиката по няколко причини - съвсем накратко: Китай вероятно е най-интересната страна на света за посещаване; китайският има, общо взето, доста по-широко международно приложение, и предполагам, че както Китай се е засилил икономически, политически и всякак напоследък, доброто владеене на китайски ще ми отвори доста добри възможности; (за следващото може би не всички ще бъдат съгласни, но според мен...) повечето култури в онзи район, в Далечния Изток, са повлияни толкова силно от китайската, че може да се каже, че са, в една или друга степен, нейни производни. Само за пример, около 50-60% от лексикалния фонд в японския език и май приблизително толкова и в корейския се състои от китайски думи.
Има и други разни причини, да не продължавам да изреждам... Може би звуча като да превъзнасям китаистиката като супер специалност... И тя си има кусури, разбира се... В крайна сметка зависи от човека според мен, знам, че на много хора не би им допаднала; аз, за себе си, след една година в нея, съм много доволен от избора си.