Китаистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

Първия семестър имаше три изпита: увод в общото езикознание, увод в общото ЛТЗ, странознание на китай. Щом си учил филология, тези първите два би трябвало да ти ги признаят, миналата година имаше една такава колежка (май с румънска филология), на която й ги признаха. Последният изпит не е никак труден, а предметът е доста интересен Така че, ти ще имаш дори още по-добра възможност да се съсредоточиш върху китайския. ;)

Защо записах китаистика, ами, имах доста причини.

От една страна, аз завърших семестриално стопанско управление с английски преди две години (през септември ще се явявам на държавния, който досега отлагах, за да свърша с него), но то в крайна сметка подготвя хора, които ще се занимават с бизнес, в един или друг негов аспект, а мен това не ме влече никак; но да не задълбавам много.

От друга страна, винаги ми е било интересно да уча езици; една година преди да запиша китаистика, докато работех, ходих на уроци по японски и ми беше страшно интересно. Реших да запиша някоя от тези, източните филологии, но предпочетох китаистиката пред японистиката по няколко причини - съвсем накратко: Китай вероятно е най-интересната страна на света за посещаване; китайският има, общо взето, доста по-широко международно приложение, и предполагам, че както Китай се е засилил икономически, политически и всякак напоследък, доброто владеене на китайски ще ми отвори доста добри възможности; (за следващото може би не всички ще бъдат съгласни, но според мен...) повечето култури в онзи район, в Далечния Изток, са повлияни толкова силно от китайската, че може да се каже, че са, в една или друга степен, нейни производни. Само за пример, около 50-60% от лексикалния фонд в японския език и май приблизително толкова и в корейския се състои от китайски думи.

Има и други разни причини, да не продължавам да изреждам... Може би звуча като да превъзнасям китаистиката като супер специалност... И тя си има кусури, разбира се... В крайна сметка зависи от човека според мен, знам, че на много хора не би им допаднала; аз, за себе си, след една година в нея, съм много доволен от избора си.
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Да. Чудесно. И на мен ми казаха, че ще ми ги признаят, само трябва да ида да се разбера с лъчезарната девойка в отдел "Студенти" по относно процедурата. А имаш ли представа дали щом ми ги признават ще се налага да посещавам лекции/упражнения? Дано не...
Благодаря за информацията отново!
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

:-)

Мнение от Xin »

Такам, първо процедурата по принцип е да вземеш уверение от предишната си специалност и заедно с молба да ти признаят оценките от изпитите, тържествено да ги връчиш на Мария Тодорина, след което формално след известно време питаш дали молбата ти е удовлетворена, макар че отговорът е ясен :D
След това изобщо нямаш грижи, ако ти е интересно, ходи, но не ти е нужно дори да виждаш преподавателя, все едно предмета го няма в програмата ти :)
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Ясно! ^_^ Благодарско.
Ами то за какво да ходя, вече веднъж ходих, няма никакъв смисъл, а и не искам да се разсейвам от основното! :wink:
А кога трябва да го направя това, когато започнем или към сесията?
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Не съм съвсем сигурна, но мисля, че е когато решиш, срокове определено няма. Все пак, за да си спокоен, по-добре отиди в началото на учебната година, ако не ти се разкарва сега :)
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Добре, ще го измисля.
Друго, което ми се иска да попитам... по какво се учи, ще си купуваме ли някакви книги/учебници или ще преснимаме, или пък от лекции? Преполагам трябват и разни речници. Тези неща сигурно ще ни ги кажат на място, но аз нещо нямам търпение. :P
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

Абе, Тиен, ти всичко искаш отсега да знаеш, остави си малко място за изненади ;)

За учебниците, тези по китайски се взимат от библиотеката, на пазара у нас не можеш да ги намериш. Проблем е това, че има по между 5 и 10 бройки от всеки учебник (ние първата година сме ползвали около 10 различни учебници, те всичките са от една серия) и затова тези, които не успеят да си вземат навреме от библиотеката, си преснимат учебниците.
Иначе по другите предмети учебници общо взето няма, разчита се главно на лекции. По някои като странознание или история винаги можеш да си намериш разни книги (например Китайската цивилизация, Древна история на Китай и пр.), из интернет също има страшно много неща, които могат да ти свършат работа - когато стигнеш дотам, можеш да ме питаш, аз си събирам разни такива линкове. Има някои предмети обаче, главно тези свързани с китайско ЛТЗ и ЕЗ, по които няма почти никакви ресурси (освен евентуално някоя и друга книга на руски в библиотеката - аз лично с такива никак не обичам да се разправям). Така че като цяло лекциите по тези предмети са много важни.

А за тези, административните дела, с тях можеш да се занимаваш през целия семестър...

(edit) P.S. А, да, речници, ами, тази година по едно време се поръчваха от Китай за всички желаещи, но аз не си взех - така и иначе, те бяха китайско-китайски, за момента трудно могат да ми свършат някаква работа. Аз ползвам 2-3 компютърни речника вкъщи, които са ми много по-удобни... Но, разбира се, скоро ще трябва да си взема и аз някакъв книжен речник, защото допускам, че все по-често ще ми се налага да го ползвам.
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Разбирам. Това с руския не го броя като вариант, познанията ми по този език са сведени до минимум. :lol:
Вярно, няма да е зле да си пооставя място за някои изненади, но какво да се правя, обичам да проучвам терена. Засега всичко ми звучи много хубаво. Както обаче имам навик да гледам песимистично до самия край, сигурно ще се окаже още по-хубаво! Мерси все пак, че изтърпявате досадните ми въпроси. :wink:
Само последно, някой беше ми казал, че учебниците са на английски, щом ги няма на бг пазара, явно е така?
Имали ли сте колеги, които учат това само за да отбият номера? Може би такива не издържат много дълго...
Ааа, дано има компютърни речници за Linux. Ако няма, I'm done for... :lol:
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Ние се научихме още от първи курс да си снимаме учебниците, вярно е, за целия първи курс ми се събраха към 30 лева, но и досега, ако ми потрябва нещо винаги мога да си направя справка, а в по-горните курсове не се минават много учебници и нещата стават доста по-човешки като цени. Аз постоянно си водя някакви записки, подчертавам йероглифи, пиша си обяснения в учебника и ми е ултра безсмислено след това да изтрия всичко, за да го върна. Това, струва ми се е доста индивидуално и трябва сам да си прецениш кой вариант ти е най-удобен(ако не знаеш къде е ксероксът за 3 ст, казвай 8) ).А иначе, учебниците наистина са през английски. В библиотеката продават доста старичък като година на издаване, но все още, поне за мен, доста полезен при писане на съчинения българо-китайски речник на Джан Сун Фън за 10 лв. В книжарниците и на българския пазар се намират речници, китайско-английски, но са малки и доста скъпи и ще вършат ефективна работа до втори курс, а и за това не съм съвсем сигурна. Хубав речник можеш да поръчаш на някой познат (каквито ще завъдиш :wink: ), който пътува до Китай при това на доста достъпни цени. Моят хубав и голям речник (обект на гордост :P ) ми излезе 23 лева, ако го бях взела от тук 70 не му мърдаха. Колеги, които учат за да отбият номера се срещат все по-рядко,още ги има, обаче в един момент изкапват. Имам един компютърен речник на диск, не знам дали става за Линукс, за Уиндоус е безотказен, ако искаш, когато започне семестъра ще ти го дам да си го копнеш :D Поздрави! :)
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Да, наистина с преснимането е по-удобно. За речниците, ще проуча по-натам. Сега ще проуча как стоят нещата с речниците за Линукс-а. Ако няма никакъв, ще си сложа някъде Уиндоус, какво да се прави. :lol:
А как стои въпросът с пътуванията до Китай, по-скоро с тъй наречените специализации. Какво трябва да се направи за да отиде човек на такава и след кой курс? Вече започва да ми става неудобно, че бълвам какви ли не въпроси, но... то да си умопобъркан не е лесно. :roll: :lol: :lol:
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

За Линукса нямам никаква идея, с такова не съм се занимавал никога, явно си по-навътре в компютърните дела, защото аз, ако се озова сега някъде без Уиндоус, няма да знам какво да правя (е, спомням си нещо от добрия стар Дос де, ама...). Но все пак предполагам, че няма да имаш проблеми с ползването на онлайн речници с линукс, а специално този на [url]us.dict.cn[/url] е доста богат.

За пътувания, доста хора от специалността отиват в Китай в един или друг момент, доколкото знам; в първи курс се кандидатства за пълен курс на обучение там, 4 години; след 2 и 3 курс някои ходят за по една година, аз лично смятам след тази година сега да се опитам да ида там за малко по тази линия... Тия неща се организират най-вече от МОН, трябва там да се следи...
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Линукса не е такава сложнотия за каквато го мислят повечето хора. Свиква се и е приятно, 8)
Айя, 4 години, не знаех, че има такова нещо. Аз знаех, че отиват хора само за по 1 година. Това за 4-ри вече си е голяма работа. :shock: Но сигурно трябва да си огнен за да те одобрят.
Мерси за линка, точно този го нямах. :)
Та къде бил ксероксат за 3 стотинки, забравих? :lol:
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

Като гледам накъде сме тръгнали, при следващото ми минаване през факултета ще трябва да взема една разпечатка на ценоразписа в кафето долу ;)
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Хехе, чак дотам нямаше да стигна. :wink:
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

stiv написа:Като гледам накъде сме тръгнали, при следващото ми минаване през факултета ще трябва да взема една разпечатка на ценоразписа в кафето долу ;)
Щом ти се преписва, давай :P
Заключено

Обратно към “ФКНФ”