За или против квотите по пол?

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор

За или против половото разделение и определените борйки

За
320
47%
Против
356
53%

Общо гласове: 676

Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

twiggy написа:добре ти като си с биологията какво да не мислиш че тя изисква назубряне а не разбиране??
За всичко се иска и знаене, и разбиране на материята. Едно без друго не може. Важното е второто да е повече от първото, а не обратното както в случаите, които подчертавам.

Способността да анализираш дадена информация и да вземаш решения възоснова на тази информация е по-ценно от самата информация. Например дори едно дете може да научи едно стихотворение наизуст, но няма да може да му направи литературен анализ.

За какво са ни "вишисти", които са като това дете?
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

ок системата за прием куца това всеки го вижда но въпроса е какво да се направи за да не е така. и за мен едно от нещата които трябва да се промени освен формата на изпита е да се премахнат бройките по пол защото както на теб не ти харесва да има "зубрачки" които нищо не разбират така и на мен ми е омръзнало от не-зубрачи които не се интересуват от нищо и въобще и те не знаят защо са в тази специалност но са ги приели с 3ка на изпита и 4ки от дипломата например. не че оценките са критерий за знанията на човек и т.н. по принцип , но пък един КС изпит не е чак толкова сложно нещо че ако се интересуваш от материята да не изкараш малко по-висока оценка. без прословутото назубряне. за БФ не се притеснявай не е необходимо да знаеш темите наизуст и на мен ми го разправяха колко било важно да са дословни аз не ги писах така и пак ме приеха.
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Едностранното премахване на квотите по пол, ще доведе до феминизиране на хуманитарните специалности. Причините няма да са в това, че жените са по-добри или по-умни от мъжете, а са дълбоко социално-икономически и битови.

В нашето общество, мъжете имат повече възможности за реализация в живота, най-малкото дори по чисто физиологически причини - физическа сила. Един мъж може да заложи както на учението, така и на физическата работа за своето развитие. Жените са ограничени в това отношение. Единствено чрез учение могат да бъдат нещо повече от домакиня или заета в селското стопанство. Поради тази причина, още от малки, родителите им ги облъчват, че само чрез налягане над учебниците ще успеят в живота. Това води до по-голям брой по-добре подготвени кандидатстващи жени, много от които нямат данните да се занимават с наука, но тъй като това е единствения им шанс за реализация, те влагат неимоверни усилия за да се докопат до тази диплома.

Премахването на бройките и разделянето по пол без да се промени начина на влизане и обучението в университетите, ще доведе до бълване на интелектуално посредствени кадри, които няма да стават за нищо повече, освен за преподавателки в средните училища.

Тогава за доста от мъжете, които имат потенциал за научна работа в хуманитарните дисциплини, ще предпочетат да кандидатстват на места, където няма да им се налага да полагат неимоверни усилия, само и само за да влязат да учат и ще се отдръпнат още повече от хуманитарните или въобще ще се насочат към друга дейност.

Разбира се, това разделяне по пол е неприятно за жените, които полагат неимоверни усилия за да си вдигнат бала и никой не може да ги вини за това, че не искат да бъдат прости домакини, но държавните университети са субсидирани от бюджета и на държавата не й трябват толкова посредствени, но пък амбициозни кадри.

Приемете го така, че всъщност общите бройки, за Екология например, не са 30, а 22 и не са разделени по пол. Всички се състезават за 22 бройки. Защо гледате с едно око в тия 8 други бройки? Те реално нямат никакво отношение към вас.

Или ако това ще ви повдигне самочувствието - бройките за нормални хора са 22, като държавата си запазва 8 места за инвалиди. Нали няма да злобеете, че бедните инвалиди влизат с по-нисък бал? :lol:
repi-s-lychec
Пишете, о, братя

Мнение от repi-s-lychec »

Че то има ли друг начин за една жена да направи нещо с живота си, ако не гризе учебници? А и после става нещо посредствено, щото се почват - мъж, деца и секви подобни хормонални зверщини, еми защо няма кой знае колко жени на отговорни постове - щото преди да роди си мисли единствено колко ужасно е да нямаш дете, а след като роди мисли само за детето и то работата - ехей, жестока кариера като счетоводител или касиер, да речеме...
Аз съм ЗА бройките между мъже и жени - по простата причина, че ако отпаднат просто мъжете ще са кът, и не защото са по-тъпи, а защото са по-практични и ако имат по-слаби оценки то е не защото не могат да имат по-високи, а щото у тях за разлика от повечето жени го има съзнанието, че се учи, за да ти стигне, а не се кълве изред.
Бройките не са справедливо решение, но са необходимото зло. Жена съм и ще е леко подло с моите оценки да не вляза, а мъж с бал с две единици по-нисък от моя да е вътре. НО пък няма нищо по-лошо от това правото например да се превърне в "девическа" специалност.
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

repi-s-lychec, евалла за философските откровения! Но в кавички! ХАХАХА:)

Така като те гледам си подредил живота на милиони жени не само в България а и по целия свят. Явно ги приемаш за някакви полуовчи създания, които следят мъдрите чобански съвети като твоя! :) Хахахаха :) Слава богу repi че хора като теб виреят във все по-малко страни по света. И за съжаление една от тях е "модерна" България.

:)
repi-s-lychec
Пишете, о, братя

Ivan_Panchev написа:repi-s-lychec, евалла за философските откровения! Но в кавички! ХАХАХА:)

Така като те гледам си подредил живота на милиони жени не само в България а и по целия свят. Явно ги приемаш за някакви полуовчи създания, които следят мъдрите чобански съвети като твоя! :) Хахахаха :) Слава богу repi че хора като теб виреят във все по-малко страни по света. И за съжаление една от тях е "модерна" България.

:)
Писе, дочети ми поста. Казвам как мислят жените, защото съм ЖЕНА и просто малко по-добре разбирам женската гледна точка. И ако се огледаш около себе си - за съжаление живееш в един мъжки свят в който жените нямат много възможности освен тази да си сцепват задника от натягане. Това не е философия - това е реалността. Преброй колко деца общо имат Кондолиза Райс и Ангела Меркел например :)
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

repi-s-lychec,
разбирам дано не си се обидила, но не мисля:)

Ето заради дами като тебе се чудя защо толкова често излизат български жени по телевизията и вестниците да се оплакват, че ги бият и тъпчат! Те сами са се съгласили на този тормоз и когато след години им дошло до гуша вече "взели необходимото решение".
Затова смятам, repi, че когато се ожениш един ден, дано щастливо :), но ако се ожениш и мъжът ти почне да те тормози, да не те слуша, да кръшка, да се напива и повръща в банята, ти нямаш право да се оплакваш. Защото си съгласна с подобно отношение към жените нали:)
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Ivan_Panchev написа:но ако се ожениш и мъжът ти почне да те тормози, да не те слуша, да кръшка, да се напива и повръща в банята, ти нямаш право да се оплакваш. Защото си съгласна с подобно отношение към жените нали:)
Човече, живееш в някаква странна България. :lol: От къде си?
repi-s-lychec
Пишете, о, братя

Ама ти така и не разбра - аз не съм съгласна, но в повечето случаи става така, за съжаление. И ако се ОЖЕНЯ няма да е за МЪЖ, а ако се ОМЪЖА, няма да е за ЖЕНА. Каквото и да направя в края на крайщата, ще си го обмисля сама - вервай ми, ще се справя и с това, както със всичко в живота, което зависи от мен.
От целия спор трябва да отсееш точно едно изречение, в което всъщност се състои позицията ми - трябва да има бройки, защото за момента в това състояние на системата за прием на студенти във ВУЗовете махнат ли се бройките 1во в хуманитарните специалности ще влизат 95% жени, 65% от които няма да могат да мислят 2ро ако аз вляза в такава специалност няма да има едно свястно мъжко, с което да си оплакна очите. И не ме разпъвай пак на кръст с разни измислени щуротии, които други наричат еманципация. Жените са си жени, мъжете мъже, за това природата е по-велика от разни псевдонаучни джикипляктори - щото си е предвидила за всичко форма и място. Не казвам, че мъжете по презумпция са "ловци", а жените - "жертви", както се опитваш да ме изкараш, напротив. Аз съм жена, не се чувствам като жертва, не мога и не искам да бъда мъж.
И НЕ ме е яд, че мъжете влизат с по-ниски балове, яд ме е, че системата е устроена така, че до огромна степен толерира зубрачеството и липсата на собствено мислене. Това е проблемът за решаване, а после махането на бройките.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

repi-s-lychec написа:Ама ти така и не разбра - аз не съм съгласна, но в повечето случаи става така, за съжаление. И ако се ОЖЕНЯ няма да е за МЪЖ, а ако се ОМЪЖА, няма да е за ЖЕНА. Каквото и да направя в края на крайщата, ще си го обмисля сама - вервай ми, ще се справя и с това, както със всичко в живота, което зависи от мен.
От целия спор трябва да отсееш точно едно изречение, в което всъщност се състои позицията ми - трябва да има бройки, защото за момента в това състояние на системата за прием на студенти във ВУЗовете махнат ли се бройките 1во в хуманитарните специалности ще влизат 95% жени, 65% от които няма да могат да мислят 2ро ако аз вляза в такава специалност няма да има едно свястно мъжко, с което да си оплакна очите. И не ме разпъвай пак на кръст с разни измислени щуротии, които други наричат еманципация. Жените са си жени, мъжете мъже, за това природата е по-велика от разни псевдонаучни джикипляктори - щото си е предвидила за всичко форма и място. Не казвам, че мъжете по презумпция са "ловци", а жените - "жертви", както се опитваш да ме изкараш, напротив. Аз съм жена, не се чувствам като жертва, не мога и не искам да бъда мъж.
И НЕ ме е яд, че мъжете влизат с по-ниски балове, яд ме е, че системата е устроена така, че до огромна степен толерира зубрачеството и липсата на собствено мислене. Това е проблемът за решаване, а после махането на бройките.
Кефиш мъ. :lol:
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

Те затуй сме продали 50 000 бели робини на Запаад. :(
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

Ivan_Panchev написа:Те затуй сме продали 50 000 бели робини на Запаад. :(
"Продали"... голям процент сами си отиват... а и една стабилна част от тях са вишистки. :lol:
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

За тая работа не е важно дали си вишистка или си жена дето е свикнала да я тъпчат и обича такива хора, дето да я тъпчат :)

Тук няма еманципация или нещо друго repi. Защото по турско жените ни не са били еманципирани, може да сме били роби, бедни, ама истамбулските бардаци не са били пълни с българки, както сега Берлинските. :twisted: :(
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

добре де, какво като се феминизират хуманитарните специалности ? в инженерните пък ще има повече мъже ... кой каквото си може. аз не знам кой мъж би искал да стане учителка в детска градина ама има много момчета в предучилищната педагогика защото просто там са ги приели има квота и бала им е стигнал
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

twiggy написа:кой каквото си може.
Точно тук бъркаш. Оценката на един изпит (кандидат-студентският) не е обективно отражение и не отговаря на това дали го можеш или не. Например аз, когато кандидатствах след 8-ми клас, кандидатствах с математика имах отличен. Твърдя сам, че не ми е в кръвта и не ставам за тея науки, но си седнах на задника и научих.

Ти нали си 2-ри курс МБ? Ще се радвам да си поговорим пак след 2 години и да кажеш, колко човека от влезлите с висок бал първата година са се дипломирали. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”