Не на изпитите за ВУЗ и гимназии, те обслужват само определе
Модератор: Boromir
- Ivan_Panchev
- В началото бе словото
Не на изпитите за ВУЗ и гимназии, те обслужват само определе
Не на изпитите за ВУЗ и гимназии
Кампаниите за кандидатстване във висши и средни училища обслужват само образователната олигархия
Преди дни Министерството на образованието и науката (МОН) обяви, че закрива 76 паралелки на профилирани и професионални гимназии от цялата страна. От закритите паралелки 47 са профилирани, което ще рече паралелки с интензивно преподаване на чужди езици (езикови училища).
Тоест, както се изразяват образователните чиновници закриват се елитни паралелки. Абсурдът извира на талази от предното изречение. Нормално ли е, разумно ли е, умно ли е, да бъдат закривани паралелки в училища, които предоставят висококачествено образование?! Не, това е просто ужасно тъпо и безобразно! Защо не се запази това добро образование?! Още повече защо не се развива, а напротив – се закрива?! Има ли капка разум тук?! Няма.
Е, има, ама какъв! Паралелките се закриват, понеже няма достатъчно кандидати, които са изкарали над 3.10. Те искат да учат там, но кандидат гимназиалният изпит ги е оценил като негодни и затова им посочва вратата на слабото училище. Ето как МОН мултиплицира само неграмотността! Браво! Би трябвало тогава да го кръстим Министерство за одобряване на неграмотността (МОН).
Но да се върнем на темата за изпитите. Никъде по света няма изпити за кандидатстване след 7-и клас. Да, но нали у нас трябва да се напечели някой от цялата какафония на кандидат-гимназиалния и кандидат-студенския изпит! Години наред МОН прислугваше на тези, които печелеха солидно от тази тъпотия – изпит за ВУЗ или гимназия. Тези изпити трябва да се премахнат. Освен че костват огромни ненужни пари за българските семейства, от тях няма никаква полза. Учат се само, за да може някой да спечели от тях. Според изследване на БАН през частни уроци тази година е минал всеки трети кандидат за гимназия или университет. Това са огромни средства, някои изчисления сочат, че става дума за 800 млн. лв. годишно. Това е близо половината от бюджета за образование за една година на България! Тези пари обаче не отиват в образованието, а в частни банкови сметки на хора, които се възползват от положението, което имат. Това е образователната олигархия на България.
Вчера тя оцени знанията на ¾ от кандидатите за УНСС с 2. Мога да се обзаложа, че голяма част от кандидатите, които са се представили добре, са минали през курсовете на този университет. Такава е системата не само там, такава е навсякъде у нас – полулегализирана корупция. Хем си организират сами изпитите, хем вземат пари да ни научат на тях. Няма такава истерия за кандидатстудентски или кандидатгимназиални изпити, каквато има у нас – огромно психическо, финансово и времево прахосване за хиляди хора, само и само за да може някой да се напечели.
Ето го и резултатът – растяща необразованост. Системата не се интересува от това, че някой бил необразован. Тя се интересува дали имаш пари за частни уроци. Ако не беше така, нямаше да бъдат затваряни т.нар. елитни паралелки, а щяха да бъдат запълнени с ученици и щеше да бъде положено усилие за тяхното образование, макар и на по-късен етап.
Кампаниите за кандидатстване във висши и средни училища обслужват само образователната олигархия
Преди дни Министерството на образованието и науката (МОН) обяви, че закрива 76 паралелки на профилирани и професионални гимназии от цялата страна. От закритите паралелки 47 са профилирани, което ще рече паралелки с интензивно преподаване на чужди езици (езикови училища).
Тоест, както се изразяват образователните чиновници закриват се елитни паралелки. Абсурдът извира на талази от предното изречение. Нормално ли е, разумно ли е, умно ли е, да бъдат закривани паралелки в училища, които предоставят висококачествено образование?! Не, това е просто ужасно тъпо и безобразно! Защо не се запази това добро образование?! Още повече защо не се развива, а напротив – се закрива?! Има ли капка разум тук?! Няма.
Е, има, ама какъв! Паралелките се закриват, понеже няма достатъчно кандидати, които са изкарали над 3.10. Те искат да учат там, но кандидат гимназиалният изпит ги е оценил като негодни и затова им посочва вратата на слабото училище. Ето как МОН мултиплицира само неграмотността! Браво! Би трябвало тогава да го кръстим Министерство за одобряване на неграмотността (МОН).
Но да се върнем на темата за изпитите. Никъде по света няма изпити за кандидатстване след 7-и клас. Да, но нали у нас трябва да се напечели някой от цялата какафония на кандидат-гимназиалния и кандидат-студенския изпит! Години наред МОН прислугваше на тези, които печелеха солидно от тази тъпотия – изпит за ВУЗ или гимназия. Тези изпити трябва да се премахнат. Освен че костват огромни ненужни пари за българските семейства, от тях няма никаква полза. Учат се само, за да може някой да спечели от тях. Според изследване на БАН през частни уроци тази година е минал всеки трети кандидат за гимназия или университет. Това са огромни средства, някои изчисления сочат, че става дума за 800 млн. лв. годишно. Това е близо половината от бюджета за образование за една година на България! Тези пари обаче не отиват в образованието, а в частни банкови сметки на хора, които се възползват от положението, което имат. Това е образователната олигархия на България.
Вчера тя оцени знанията на ¾ от кандидатите за УНСС с 2. Мога да се обзаложа, че голяма част от кандидатите, които са се представили добре, са минали през курсовете на този университет. Такава е системата не само там, такава е навсякъде у нас – полулегализирана корупция. Хем си организират сами изпитите, хем вземат пари да ни научат на тях. Няма такава истерия за кандидатстудентски или кандидатгимназиални изпити, каквато има у нас – огромно психическо, финансово и времево прахосване за хиляди хора, само и само за да може някой да се напечели.
Ето го и резултатът – растяща необразованост. Системата не се интересува от това, че някой бил необразован. Тя се интересува дали имаш пари за частни уроци. Ако не беше така, нямаше да бъдат затваряни т.нар. елитни паралелки, а щяха да бъдат запълнени с ученици и щеше да бъде положено усилие за тяхното образование, макар и на по-късен етап.
- Ivan_Panchev
- В началото бе словото
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
По първия въпрос - горе-долу на равно са - бройки/кандидатстващи. Не всички обаче изкарват тройките на изпитите, дори сега, когато критериите са крайно занижени именно заради демографския срив. За това се налага да се закрият паралелки, не че няма достатъчно деца, а просто не всички изкарват. Тези неща за гимназиите ги знам от майка ми - тя е учителка и е в системата...За университетите не мога да говоря.Ivan_Panchev написа:искаш да кажеш, че няма деца за всички елитни паралелки?!?!??!?!?!?!
Това просто не е вярно.
Прочети до края материала плс.
Сега го дочитам и ще ти пиша и за останалото.
на мене ми е чудно защо това което учим в училище не е достатъчно за да изкараш кс изпит... т.е. не ми е много чудно- знам защо, обаче не е ли това едно от първите неща в системата което трябва да се промени? другото, което ме изуми оня ден е премахването на 2 език в началното образование, получава се тука има- тука няма. да не говорим за матурите. ЩО Е ТО МАТУРА И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС? - се пита в задачата... изобщо като се почне...
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Така, сега за частните уроци - за мен те са напълно нормално явление. НО!
Не трябва с частни уроци да се влиза в университет или гимназия.Университетските/гимназиалните изпити и учебната програма, както и уменията, които се получават в училище (по език, оформяне на текст, решаване на задачи), трябва да бъдат така съгласувани, че от тези частни уроци да няма нужда. А дали ще се влиза с изпит вече не мога да дам мнение...
А сега защо според мен частните уроци трябва да ги има, но не в сегашния им вид. Всяко дете има право на по-добро образование, ако само желае да го получи, ако има специфични нужди, които стандартното училище не покрива. Така , това е
Не трябва с частни уроци да се влиза в университет или гимназия.Университетските/гимназиалните изпити и учебната програма, както и уменията, които се получават в училище (по език, оформяне на текст, решаване на задачи), трябва да бъдат така съгласувани, че от тези частни уроци да няма нужда. А дали ще се влиза с изпит вече не мога да дам мнение...
А сега защо според мен частните уроци трябва да ги има, но не в сегашния им вид. Всяко дете има право на по-добро образование, ако само желае да го получи, ако има специфични нужди, които стандартното училище не покрива. Така , това е
- Morning Star
- От дъжд на вятър
Ivan_Panchev, не съм съгласна с това, че не трябва да се закриват паралелки. Първо те изобщо не са "елитни" и практиката показва, че гимназиалното образование не може да ни подготви за кандидатстудентските изпити. И второ според тебе редно ли е в тях да влизат някакви, изкарали 2.50 на изпитите и на които изобщо не им пука дали ще учат, или не. Те и да влязат, каква полза като не научават нищо и без това. Баща ми преподава в едно от тези училища, където влизат такива като горе описаните и знам много добре как стоят нещата - директорът е забранил да се пишат отсъствия; който е за 2-ка му пишат тройка, за да не остава; ако някой е за изключване не го изключват разбира се, тъй като са на ръба на закриване на гимназията. Да не мислиш, че на някой от учениците му пука за това???? Те са влезли там, само за да вземат диплома за средно образование - и я получават! Без да са стъпили на училище цяла година.
- Ivan_Panchev
- В началото бе словото
Нормално явление са частните уроци .... хахахаха 
Чували, ли сте, виждали ли сте, познавате ли някой младеж от т.нар. нормални държави да е ходил на частни уроци?!:)
А знаете ли за някой професор от онези държави, който да дава частни уроци?!:)
Виждали ли сте стената на плача на Германия, САЩ, Франция, Белгия и т.н.?!
Да сте чували, виждали, научавали за кандидатстване с история, литература, математика, френски, английски, икономика, руски, рисуване, правоговор, теология и т.н. в онези дърави?!
Да сте чували германска майка да се тюхка : "Уф Гьоте ли се падна, дявол да го вземе, него не са го давали от 5 години!".
ХАХАХАХАХАХАХАХА
Въобще можете ли да си представите някой ВУЗ от онези държави да си рекламира частните курсове на заглавната интернет страница! Не. Но Софийския, УНСС, ТУ, че и ВИТИЗ и т.н. - да.
ПОМИСЛЕТЕ В КАКЪВ АБСУРД СМЕ СЕ ЗАБЪРКАЛИ С ТЕЗИ ИЗПИТИ!
Чували, ли сте, виждали ли сте, познавате ли някой младеж от т.нар. нормални държави да е ходил на частни уроци?!:)
А знаете ли за някой професор от онези държави, който да дава частни уроци?!:)
Виждали ли сте стената на плача на Германия, САЩ, Франция, Белгия и т.н.?!
Да сте чували, виждали, научавали за кандидатстване с история, литература, математика, френски, английски, икономика, руски, рисуване, правоговор, теология и т.н. в онези дърави?!
Да сте чували германска майка да се тюхка : "Уф Гьоте ли се падна, дявол да го вземе, него не са го давали от 5 години!".
ХАХАХАХАХАХАХАХА
Въобще можете ли да си представите някой ВУЗ от онези държави да си рекламира частните курсове на заглавната интернет страница! Не. Но Софийския, УНСС, ТУ, че и ВИТИЗ и т.н. - да.
ПОМИСЛЕТЕ В КАКЪВ АБСУРД СМЕ СЕ ЗАБЪРКАЛИ С ТЕЗИ ИЗПИТИ!
- Ice_Spirit
- Легендарен флуудър
За да може да си сигурен, че ще направиш нещо на кандидатстудентски изпит по математика, без да ходиш на частни уроци, както би трябвало да е, трябва в училище да имаш поне три-четири нормални часа математика, още толкова ЗИП и поне още толкова СИП. И това при положение, че по-голямата част от съучениците ти се интересуват от предмета.
Докато при нас, а сигурно и на повечето места, се получи така, че дори не си взехме целия материал от учебния план, както се и даваха контролни, на които другите да хванат поне три-четири.
След това идва кс-изпитът, на който ти дават задачи, които не сте решавали в училище, дори и не е заложено да се учат там.
И някак си чувстваш, че или е пълен хаус или просто хем даскалите в училище си взимат парите, без да са си свършили работата, хем сладкодумните частни учители се "нагушват яко" с пари, хем университети припечелват някой и друг лев от някой и друг "рушвет", като всички са щастливи и никой няма и намерение да промени това състояние.
Докато при нас, а сигурно и на повечето места, се получи така, че дори не си взехме целия материал от учебния план, както се и даваха контролни, на които другите да хванат поне три-четири.
След това идва кс-изпитът, на който ти дават задачи, които не сте решавали в училище, дори и не е заложено да се учат там.
И някак си чувстваш, че или е пълен хаус или просто хем даскалите в училище си взимат парите, без да са си свършили работата, хем сладкодумните частни учители се "нагушват яко" с пари, хем университети припечелват някой и друг лев от някой и друг "рушвет", като всички са щастливи и никой няма и намерение да промени това състояние.
- Joyride
- Пишеща машина
Ivan_Panchev- разбирам ти идеята - да няма изпити и всичко останало(както миналия път) , но пак не мога да се съглася изцяло - изпитите показаха нивото на българските ученици, които могат да определят хъшовете като "заклети алкохолици" и Странджата - "болен от левкемия" . ще кажеш "да, но така им се ограничава достъпът до знанията" - ами дотогава къде са спали ? къде са им родителите , чиито деца мислят, че Вазов е висял по кръчми, за да си търси сюжети ? нормално ли е 13-годишни ученици да определят Бръчков като млад, но явно имащ много бръчки? никой здравомислещ не може да го сътвори . освен българските кандидат-гимназисти
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
- Ivan_Panchev
- В началото бе словото
Victoria написа:

Но това е без значение, за спора.
Сега, относно изпитите. Би ли бил малко по-конкретен от къде го знаеш това, къде се прилага, кой е минималният бал за прием на мъже от изпита по География в Берлинския университет за миналата година?
:)
Да не би да си го чул от онзи пиян берлински кранист от пакистански произход, който преди 20 г. повърна върху началник влака при слизане от трена на гарата в Карнобат? ХАХАХА
Виктория, ако съдя по снимката си преподавател от мъжки пол във ФМИ на СУ. Ако е така, ясно защо подкрепяш КСК.Да, макар и не по всичките от изброените предмети.
Сега, относно изпитите. Би ли бил малко по-конкретен от къде го знаеш това, къде се прилага, кой е минималният бал за прием на мъже от изпита по География в Берлинския университет за миналата година?
Да не би да си го чул от онзи пиян берлински кранист от пакистански произход, който преди 20 г. повърна върху началник влака при слизане от трена на гарата в Карнобат? ХАХАХА
Не, не съм преподавател във ФМИ, сякаш не си виждал хора с аватари с лицата на други хора.Ivan_Panchev написа:Victoria написа:Виктория, ако съдя по снимката си преподавател от мъжки пол във ФМИ на СУ. Ако е така, ясно защо подкрепяш КСК.Да, макар и не по всичките от изброените предмети.
За балове и така нататък не знам, но във Финландия в университетите се влиза с изпит, различен за специалностите. Чувала съм за изпит по математика и за изпит върху дадена книга, върху която са ти дали да се подготвяш предварително. Има и други изпити, но просто не съм се интересувала.

- Ivan_Panchev
- В началото бе словото
Victoria, не си преподавател от ФМИ, което е добре и си жена, което е още по-добре 
Все пак няма нищо чудно тук да има преподаватели от ФМИ, нали са компютърни хора
Аз за Финландия не съм много сигурен. Ей сегичка питам един мой приятел, който завърши там, за да си опресня информацията
. Вероятно има изпити за специалности които са прекалено много желани. Аз лично съм публикувал интервю с германски студент, който ми обясни, че в немските университети се приема без изпит и само тук-там има, където желаещтие наистина са много. 
Все пак няма нищо чудно тук да има преподаватели от ФМИ, нали са компютърни хора
Аз за Финландия не съм много сигурен. Ей сегичка питам един мой приятел, който завърши там, за да си опресня информацията