Въпрос към "Старите пушки" на Университета.
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
Macklemore
- В началото бе словото
- Специалност: История
- Курс: първи
Въпрос към "Старите пушки" на Университета.
Здравейте. Имам един лекичък въпрос към "Старите пушки" на Софийския Университет или с други думи казано - второкурсници и нагоре. В последно време си лафя с един "бивш" съученик, който също като мен е приет в Софийския, само че е задочно и е от 9 Септември, т.е. вече от 3 дена учи. Та да се върна на темата, лафя си с него и тъй като и двамата сме от неособено голям град (Плевен), го разпитвам за живота в София, живота в СУ и т.н. И едно от нещата, които ми каза и леко ме обезпокои е, че СУ е много слабо охраняван и практически, всеки си влиза и излиза, без да бъде спрян от някого. Каза ми, че доста наркомани и крадци влизат и, както логично се досещате, има доста кражби и т.н. Лично ми разказа за един случай, в който някаква бабичка влязла и започнала да събира по 1лв. "уж" за някакви деца със социални проблеми, а накрая е излязло, че ги е събирала за себе си... Та въпроса ми към по-големите е, вярно ли е това, което казват хората? Имали ли сте проблем, с нещо откраднато и как се справяте с такива ситуации? Убеден съм, че не само аз се вълнувам от тази тема. Благодаря предварително.
- Mondscreen
- Паисий
Re: Въпрос към "Старите пушки" на Университета.
Ами да, като в повечето училища, университети и т.н. административни сгради, има си една охрана която седи на входа и от време на време проверява студентски карти/ книжки. Иначе с кражби и т.н. се оправяш като на улицата. Нещата по джобовете или в раницата, гледаш да не си ги оставяш без надзор. За тая жена... предполагам не даваш пари на всеки просяк по улиците. Като цяло не откривам смисъл от темата, защото ситуацията е нормалната за България.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Никога не съм се замисляла за такова нещо, нито ми е правило впечатление. Колкото се краде по училищата, толкова и там, вероятно..
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Първо, няма как достъпът на университета да стриктно контролиран - тъй като лекциите са свободно посещаваеми. Тоест, всеки един рандъм човек от улицата има право да посещава еди коя си лекция на еди коя си специалност и никой не може да му попречи. Охраната проверява за студентски книжки/карти след 17:30ч, абсолютно всеки един. Тоест след този час в уни не може да влезеш, ако не се легитимираш като студент (пропускала съм лекции заради това).
Второ, кражби, наркомани и просещи хора има и по улиците на София. Ако това те притеснява, то по-добре избери по-спокоен град за образованието си
Вярно, че не им е мястото в университета, но както казах, всеки един има право да посещава лекции. Сега друг е въпросът дали наистина това се случва.
Трето, ако си пазиш нещата, не се подвеждаш по разни благотворителни кампании и пр. това по никакъв начин няма да ти пречи или пък да ти прави впечатление. А и аз, след три години в Ректората, подобни неща не съм видяла...
Едит:// На общежитие ли възнамеряваш да живееш, защото там посочените от теб проблеми са в пъти по-срещани от тези в Ректората?
Второ, кражби, наркомани и просещи хора има и по улиците на София. Ако това те притеснява, то по-добре избери по-спокоен град за образованието си
Трето, ако си пазиш нещата, не се подвеждаш по разни благотворителни кампании и пр. това по никакъв начин няма да ти пречи или пък да ти прави впечатление. А и аз, след три години в Ректората, подобни неща не съм видяла...
Едит:// На общежитие ли възнамеряваш да живееш, защото там посочените от теб проблеми са в пъти по-срещани от тези в Ректората?
Vanity, definitely my favorite sin...
There is a fire inside of this heart in a riot about to explode into flames...
Вяра чете... и от време на време пише...
There is a fire inside of this heart in a riot about to explode into flames...
Вяра чете... и от време на време пише...
- Slavi
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Нито съм от София , нито ще съм втори курс, ама съм от по-малък град и тези неща се случват постоянно , така че съвсем логично е да се случват тези неща и в София, независимо дали е СУ или не. 
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Никога не ме е впечатлявало нивото на сигурността. Просто не си оставям нещата без надзор и не съм имала проблеми. Пък това с просяците и псевдокампаниите не ме учудва особено, предвид че в стола в Ректората идват да се хранят възрастни хора и някои от тях може би откриват възможност да изкарат някой лев допълнително. Ама наистина, докато си в София, трябва да свикнеш да си пазиш нещата, така че в СУ не е нещо страшно в това отношение.
I wanna fall from the stars straight into your arms
-
Macklemore
- В началото бе словото
Благодаря за така изчерпателните отговори. И да, в общежитие ще съм.
- Mondscreen
- Паисий
Моите впечатления са, че контролът е по-засилен, ама пак можеш да си влезеш.Faith_no_more написа:Охраната проверява за студентски книжки/карти след 17:30ч, абсолютно всеки един. Тоест след този час в уни не може да влезеш, ако не се легитимираш като студент (пропускала съм лекции заради това).
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
е хора (зайци)... вие нали идвате от обикновена българска гимназия... там какъв е бил контрола?!? С retina scan и finger print ли влизаш на входа... Всички учебните заведения, болници, библиотеки, театри и т.н. са обществени сгради - на входа си има охрана/портиери, ама те не са вездесъщи. Няма смисъл да се притеснявате за глупости, нивото на сигурност си е еднакво ниско навсякъде, а и много по-вероятно е да ви пребъркат в блъсканицата в автобуса откото докато дремете в някоя зала в университета.
한류
-
Macklemore
- В началото бе словото
Ами да ти кажа, в Гимназията, в която аз учех, доста трудно можеш да влезеш, ако не си ученик...slighter написа:е хора (зайци)... вие нали идвате от обикновена българска гимназия... там какъв е бил контрола?!? С retina scan и finger print ли влизаш на входа... Всички учебните заведения, болници, библиотеки, театри и т.н. са обществени сгради - на входа си има охрана/портиери, ама те не са вездесъщи. Няма смисъл да се притеснявате за глупости, нивото на сигурност си е еднакво ниско навсякъде, а и много по-вероятно е да ви пребъркат в блъсканицата в автобуса откото докато дремете в някоя зала в университета.
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Ааа, в моята (софийска) гимназия искаха да въвеждат влизане с отпечатъци, така че подценявай контрола в някои затвори, пардон, гимназииslighter написа:е хора (зайци)... вие нали идвате от обикновена българска гимназия... там какъв е бил контрола?!? С retina scan и finger print ли влизаш на входа...
I wanna fall from the stars straight into your arms
-
Etta Place
- В началото бе словото
Може ли темата да се запази и да се използва за задаване на други въпроси от страна на първокурсниците към 'старите пушки'? Ще ми се, тъй като чета предимно неволите и притесненията на кандидат - студентите от минали години, а след това, след приема им, няма споделени отзиви и впечатления за начина на живот, учене...
Мерси
Мерси
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
През пролетта имаше кампания за обновяване на служебните карти на преподавателите.
За кражби само съм чувал и то много рядко.
Понякога се случва се да се вмъкват разни търговци, предлагащи най-често екскурзии или билети. Отпращат се лесно, а в последните години Ректорът издава заповеди за спирането им още на входа.
Няколко пъти са идвали да ми продават билети за опера, като още с влизането си започват да ми нареждат колко било хубаво ...
За кражби само съм чувал и то много рядко.
Понякога се случва се да се вмъкват разни търговци, предлагащи най-често екскурзии или билети. Отпращат се лесно, а в последните години Ректорът издава заповеди за спирането им още на входа.
Няколко пъти са идвали да ми продават билети за опера, като още с влизането си започват да ми нареждат колко било хубаво ...
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Когато аз бях първи курс във факултета се крадеше доста. Но беше вътрешен човек, защото все ставаше, когато имахме сборни лекции с другите специалности и проблемът беше в нашия (първи) курс. Като се разчу и няколко души останаха без телефони или портмонета, всички почнахме да си пазим нещата повече и кражбите спряха.
Та... мисълта ми е, че никъде не си застрахован.
Та... мисълта ми е, че никъде не си застрахован.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември