Кандидатстване - толкова много въпроси...
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
thecoldone
- В началото бе словото
Кандидатстване - толкова много въпроси...
Здравейте!
Тази година ще съм 11 клас,но реших от рано да започна да се подготвям за този така тежък и страшен термин - кандидатстване. Насочила съм се към областта на правото. Изпитите са ясни - български и история. Имам няколко въпроса относно историята:
1. Закупих си учебници с развити теми,а именно: А. История на България - Милена Калфова и Б. Зелената книжка,препоръчвана от СУ. Там обаче наблюдавам известни разлики в годините (Например за обсадите над Солун,при Калфова - 597,602,620,622,645-647,а при Каймакамова - 586,608,614,618,676-8). Откриват се също и различни извори за историческата информация... На кой от двата учебника да се доверя? Мина ми през главата и идеята да си напиша темите сама,комбинирайки ги и двата,но със сигурност трябва да съм еманация на човешката воля,за да се справя и то,за отлична оценка...Все пак,някой от Вас правил ли го е?
2. Вие как сте се подготвяли за изпита по история? Бихте ли ми препоръчали добри части учители,които не пренатоварват с излишен материал? Честно казано,предпочитам да се подготвям сама,но не знам дали учебниците с развити теми + допълнителна литература ще са достатъчни.
3. Бихте ли ми препоръчали и допълнителна литература,защото четох,че написаното в темите рядко е достатъчно и е напълно задължително използването на такава.
Наистина,не бих отказала малко насоки и ще се радвам,ако някой от Вас бъде така добър да ми окаже помощ! Благодаря!
Тази година ще съм 11 клас,но реших от рано да започна да се подготвям за този така тежък и страшен термин - кандидатстване. Насочила съм се към областта на правото. Изпитите са ясни - български и история. Имам няколко въпроса относно историята:
1. Закупих си учебници с развити теми,а именно: А. История на България - Милена Калфова и Б. Зелената книжка,препоръчвана от СУ. Там обаче наблюдавам известни разлики в годините (Например за обсадите над Солун,при Калфова - 597,602,620,622,645-647,а при Каймакамова - 586,608,614,618,676-8). Откриват се също и различни извори за историческата информация... На кой от двата учебника да се доверя? Мина ми през главата и идеята да си напиша темите сама,комбинирайки ги и двата,но със сигурност трябва да съм еманация на човешката воля,за да се справя и то,за отлична оценка...Все пак,някой от Вас правил ли го е?
2. Вие как сте се подготвяли за изпита по история? Бихте ли ми препоръчали добри части учители,които не пренатоварват с излишен материал? Честно казано,предпочитам да се подготвям сама,но не знам дали учебниците с развити теми + допълнителна литература ще са достатъчни.
3. Бихте ли ми препоръчали и допълнителна литература,защото четох,че написаното в темите рядко е достатъчно и е напълно задължително използването на такава.
Наистина,не бих отказала малко насоки и ще се радвам,ако някой от Вас бъде така добър да ми окаже помощ! Благодаря!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Кандидатстване - толкова много въпроси...
Аз като кандидатствах не ходех на частни учители. Имахме кръжок по история в даскало (верно бяхме само 5-6 души), но там напреднах доста.
Изпита има 2 страни:
- стил на писане (който ще трябва да придобиеш, затова те съветвам да пишеш темите сама и да даваш на някой да ги преглежда и да ти помага да стигнеш до стила на писане)
- учене на информацията (това става като просто прочетеш историята - едно помагало ти стига, аз имах някво зелено там)
Също така за да избегнеш бисери - направи си речник с историческите термини и си ги научи, за да не използваш явни глупости като "Хан Крум наложил социализма на славяните" или тем подобни.
Частни уроци и зубрене ще имат обратния ефект - ще ти стане каша в главата ти и ще раждаш мъдри мисли като "Възходът на българската държава се движи по възходяща линия в началото, но постепенно тя става низходяща и продължава надолу до съответния му край"...
Изпита има 2 страни:
- стил на писане (който ще трябва да придобиеш, затова те съветвам да пишеш темите сама и да даваш на някой да ги преглежда и да ти помага да стигнеш до стила на писане)
- учене на информацията (това става като просто прочетеш историята - едно помагало ти стига, аз имах някво зелено там)
Също така за да избегнеш бисери - направи си речник с историческите термини и си ги научи, за да не използваш явни глупости като "Хан Крум наложил социализма на славяните" или тем подобни.
Частни уроци и зубрене ще имат обратния ефект - ще ти стане каша в главата ти и ще раждаш мъдри мисли като "Възходът на българската държава се движи по възходяща линия в началото, но постепенно тя става низходяща и продължава надолу до съответния му край"...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
thecoldone
- В началото бе словото
Благодаря ти за мнението. Помагалото явно е същото като моето - зелено. Да,това с речника е полезно,аз си правя и всякакви допълнителни таблици,списъци,карти и пр. Зубренето изобщо не го и обмислям като опция. По-скоро учене на години,имена,извори и местности,останалото трябва да е плод на т.нар. автор на темата.
-
thecoldone
- В началото бе словото
Няма да откажа и други мнения по въпроса. 
- SHC
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Аз бих ти дал съвет да го караш по-леко. Две години преди кандидатстването си се притеснила как да учиш.
Aз го реших два месеца преди последният изпит за годината, че ще ставам студент и ме приеха без проблеми. Въобще не се затормозявай чак от толкова рано.
- elu
- В началото бе словото
- Специалност: Право
Нека да учи момичето, малко да се вдигне бала, че е плачевен сега 
-
Macklemore
- В началото бе словото
- Специалност: История
По принцип е така и аз, също като тебе, го карах нехайно и пак ме приеха. Но все пак момичето иска по-сериозна специалност като правото и е по-редно да се подготви. Аз лично не знам за къде си се разбързала, имаш доста време. Съвета ми е - поживей си. Догодина като станеш 12-ти клас, ще имаш предостатъчно време да се подготвиш. Няма смисъл да почваш от сега, защото за 2 години ще се претовариш с информация. Но все пак ти си решаваш, аз не мога да ти определям бъдещето. Успех!SHC написа:Аз бих ти дал съвет да го караш по-леко. Две години преди кандидатстването си се притеснила как да учиш.Aз го реших два месеца преди последният изпит за годината, че ще ставам студент и ме приеха без проблеми. Въобще не се затормозявай чак от толкова рано.
- Mondscreen
- Паисий
Зеленият учебник е най-доброто, но е старичък и има някои обърквания в датите. Също така темите са разработени за 5 часов изпит, а не за 4. Мен ме е подготвяла лично Каймакамова и този учебник се съчетава с нейния план, който в по-голяма си част е дословно диктуване от учебника, но нали хората са казали, че магията се крие в детайлите.
Иначе като време за подготовка мисля, че месец по литература (като си прочела произведенията преди това) и 1-2 месеца по история са напълно достатъчни. Успех!
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
-
thecoldone
- В началото бе словото
Macklemore написа:По принцип е така и аз, също като тебе, го карах нехайно и пак ме приеха. Но все пак момичето иска по-сериозна специалност като правото и е по-редно да се подготви. Аз лично не знам за къде си се разбързала, имаш доста време. Съвета ми е - поживей си. Догодина като станеш 12-ти клас, ще имаш предостатъчно време да се подготвиш. Няма смисъл да почваш от сега, защото за 2 години ще се претовариш с информация. Но все пак ти си решаваш, аз не мога да ти определям бъдещето. Успех!SHC написа:Аз бих ти дал съвет да го караш по-леко. Две години преди кандидатстването си се притеснила как да учиш.Aз го реших два месеца преди последният изпит за годината, че ще ставам студент и ме приеха без проблеми. Въобще не се затормозявай чак от толкова рано.
Много ти благодаря! Те всички това ме съветват,да се поживея,но като знам,че ме чакат изпити за сертификати,матури,междувременно и училище и пр.,ще ми дойде много наведнъж. Нека сега направя една основа и вече 12 клас да я затвърдя.
-
thecoldone
- В началото бе словото
Mondscreen написа:Зеленият учебник е най-доброто, но е старичък и има някои обърквания в датите. Също така темите са разработени за 5 часов изпит, а не за 4. Мен ме е подготвяла лично Каймакамова и този учебник се съчетава с нейния план, който в по-голяма си част е дословно диктуване от учебника, но нали хората са казали, че магията се крие в детайлите.Иначе като време за подготовка мисля, че месец по литература (като си прочела произведенията преди това) и 1-2 месеца по история са напълно достатъчни. Успех!
Благодаря ти! По принцип учебникът е второ издание,но да,нищо чудно да има такива обърквания. Като обем не ми се струват чак толкова големи. Същественото като се извади,темата се смалява на 50 % и вече сам трябва да можеш да си направиш увода,връзките и заключението. Литературата не е проблем,мен историята ме интересуваше,а иначе да препоръчаш някой достоверен източник на дати,защото както казах, при Калфова и Каймакамова има доста големи разминавания и не знам вече..
-
Macklemore
- В началото бе словото
- Специалност: История
Не се притеснявай. Бях точно като теб, мислех си че матурите и всичките други работи ще са ужасни, а то се оказа точно обратното. За мен лично матурите бяха лесни. Ще се справиш, стига да внимаваш поне в 40% от часовете в 12-ти клас.thecoldone написа:Macklemore написа:По принцип е така и аз, също като тебе, го карах нехайно и пак ме приеха. Но все пак момичето иска по-сериозна специалност като правото и е по-редно да се подготви. Аз лично не знам за къде си се разбързала, имаш доста време. Съвета ми е - поживей си. Догодина като станеш 12-ти клас, ще имаш предостатъчно време да се подготвиш. Няма смисъл да почваш от сега, защото за 2 години ще се претовариш с информация. Но все пак ти си решаваш, аз не мога да ти определям бъдещето. Успех!SHC написа:Аз бих ти дал съвет да го караш по-леко. Две години преди кандидатстването си се притеснила как да учиш.Aз го реших два месеца преди последният изпит за годината, че ще ставам студент и ме приеха без проблеми. Въобще не се затормозявай чак от толкова рано.
Много ти благодаря! Те всички това ме съветват,да се поживея,но като знам,че ме чакат изпити за сертификати,матури,междувременно и училище и пр.,ще ми дойде много наведнъж. Нека сега направя една основа и вече 12 клас да я затвърдя.
- pebbles.flinstone
- В началото бе словото
- Специалност: ПНУП
И аз бях като теб -сертификати,квалификация,матури,училище и същевременно работех.За капак-до последно не знаех какво ще учаthecoldone написа:Много ти благодаря! Те всички това ме съветват,да се поживея,но като знам,че ме чакат изпити за сертификати,матури,междувременно и училище и пр.,ще ми дойде много наведнъж. Нека сега направя една основа и вече 12 клас да я затвърдя.
Réveur
Ако знаеш езици по-добре отида да учиш в чужбина.. Аз досега не съм чул добра дума за СУ ...
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Ще чуеш добра дума за СУ, ако попиташ точните въпроси за СУ...yemim написа:Ако знаеш езици по-добре отида да учиш в чужбина.. Аз досега не съм чул добра дума за СУ ...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
-
thecoldone
- В началото бе словото
Уча в английската и имам 2 допълнителни езика,така че нямам никакъв проблем с работенето в чужбина. Въпросът е,че искам да остана тук и да успея тук. Ако всички хора,които имат мотивацията и амбицията да се занимават сериозно с някаква дейност смятат,че съответната ни среда е неподходяща и във всеки случай не дава възможност за успех,то скоро ще изчезнем като нация от лицето на земята. Не си е работа да успееш навън,а тук.