А бтв, в тая тема само за нежелана от двамата ли говорим? Ако двамата не искат дете - най-лесното са хапове, аборти и прочее.
Но ако един от тях не иска? Тук навлизаме в сивата зона на морал (която за мен е пределно ясна де, ама за вас не знам)
Така, нека разгледаме два случая:
Мъжа иска дете, жената не ще, става белята:
Мъжа вика: Дай да го запазим, ще сме яко семейство.
Жената казва: А не, не ми се ражда дете, точно завърших 10ти клас (или нещо такова, вижте темата за родителството)
Съответно тялото е на жената и само тя може да реши, дали ще пази детето или не. Ако не иска - никой не може да я задължи да го роди.
И кво правим? Жената ще обвини мъжа, че той е виновен за гафа, но реално от негова гледна точка, тва не е гаф. Значи в тази ситуация жената е получила нещо нежелано, при все, че знае, че мъжа не иска да се пази никак, защото иска дете. Т.е. отговорността е изцяло в нея и => вината е нейна.
Другото: жената иска дете, мъжа - не, пак става белята:
Тук ролите са обърнати, но с тази разлика, че мъжът носи отговорността. Той е можел да се пази, да надене шлема на Тор на малкия си Тор. Ако го е сторил и се е подсигурил, значи няма как в 99% от случаите да забременее момата. Но ако не го е направил, значи вината е изцяло негова. Момата си иска дете и никой не може да я накара да абортира (освен ако тя не гони кариера както разбрахме от една друга тема). Но има важна последица - дали бащаткото би приел да признае/грижи за детето. Защото е явна несправедливост човек да черпи права от собственото си нарушително деяние. Т.е. за разлика от предната ситуация, тук детето ще се роди и ще е отговорност на двамата души.
Което ражда известен филофскоморално-правен проблем: Щом мъжа не може да се разпорежда с тялото на жена, която носи негово потомство, което е на 50% негово, защо ако тя го задържи да бъде товарен със задължения, които не е искал?
Имаше такъв епизод в Boston Legal, спойлери:
Мъж и жена правят секс за една нощ. Мъжа ползва кондом, хвърля го в кошчето вързан и си тръгва. Жената вади кондома и отива в клиника и с течността я оплождат. Месец по-късно бащата научава за това и съди майката да абортира. Тя отказва и го съди за бащинство и издръжка.
Та, какво ще направи съда, ако вие сте съдия?
Имайте предвид, че ако отговорите на това ще ви направя аналогия с "тя пробива с игла кондомите" или "взима аспирин и лъже че е против бременност"...