Не е ясно, в началото на учебната година ще се разбере.maria.georgieva. написа:А за юридическия английски кога се записваме и колко бройки са?svetlio.varna написа:Има юридически английски и латински - който иска, може да учи и други, но НЕюридически чужди езици, ако има желание и ентусиазъм.suits написа:Липсата на езици в програмата е , лично за мен, голям пропуск от страна на СУ. Междудругото нали се говореше за въвеждането на предмет- юридически английски ?И от тази година ли е?
[КСК 2013] Право
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: [КСК 2013] Право
-
NicoletteB
- В началото бе словото
- Курс: първи
Имам няколко въпроса относно латинския и спорта.
1. Латинският допълнителен предмет ли е, как стоят нещата с него - имам предвид какво се учи и т.н. Малко повече инфо ако може, моля.
2. Другият ми въпрос е за спортовете. Ако например запиша тенис, аз ли трябва да си осигуря ракета и пр. иии как са изобщо нещата там, че ми е тъмна Индия? И трябва ли да си 100% редовен за спорт, или можеш да си пропускаш, без да те гледат накриво? :Д
1. Латинският допълнителен предмет ли е, как стоят нещата с него - имам предвид какво се учи и т.н. Малко повече инфо ако може, моля.
2. Другият ми въпрос е за спортовете. Ако например запиша тенис, аз ли трябва да си осигуря ракета и пр. иии как са изобщо нещата там, че ми е тъмна Индия? И трябва ли да си 100% редовен за спорт, или можеш да си пропускаш, без да те гледат накриво? :Д
- Йордан М.
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Добър ден на всички. Бих желал да попитам относно това за езиците. Предварително се извинявам ако е бил зададен този въпрос преди и сега се нарага някой да ми обеснява, но... Та, въпроса ми е , аз не записах никакъв език освен латинския и по тоя логика аз никакъв език ли няма да уча освен латинския и ако евентуално ако се наложи да уча какъв ще е той, смисъл университета ли ще ме метне към някоя група която узучава даден език или си оставам само с латинския и толкова. Мерси предварително и честито на всички, които са ги приели. 
- Steinn
- В началото бе словото
- Специалност: Социология
Само да вметна, извън класическите опции за език, (и, разбира се, ако си пропуснал да се запишеш на друго, освен Латински) има доволно много опции за лекторати по различни езици. Всяка година наесен има такива лекторати по Фински, Шведски, Норвежки (Финският е безплатен, а другите два са символично по 50-60 лв.). Ако не ме лъже паметта, съм засичал и факултативи по Корейски, Хинди и поне още един азиатски език (да кажат колегите от ЦИЕК), също така и по Нидерландски.Йордан М. написа:Добър ден на всички. Бих желал да попитам относно това за езиците. Предварително се извинявам ако е бил зададен този въпрос преди и сега се нарага някой да ми обеснява, но... Та, въпроса ми е , аз не записах никакъв език освен латинския и по тоя логика аз никакъв език ли няма да уча освен латинския и ако евентуално ако се наложи да уча какъв ще е той, смисъл университета ли ще ме метне към някоя група която узучава даден език или си оставам само с латинския и толкова. Мерси предварително и честито на всички, които са ги приели.
Въобще, аз съм на мнение, че стига човек да има желание, СУ има какво да предложи дори и чрез лекторатите. А освен това, ресурсите на филологическите библиотеки са добри (или поне тази на Скандинавистика, тъй като за нея главно мога да коментирам)
Því örlög hvers manns gefa lit sinn og hljóm sinn hans verki.
- joutsenlaulu
- От дъжд на вятър
- Специалност: istoria
И къде се случва историята с финския?
- Love_chaser
- В началото бе словото
- Курс: първи
Някой има ли представа дали ще бъдат изнесени списъци с имената на приетите и бала им?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
1. Латинският е факултативна дисциплина - това ще рече, че не е нито задължителен, нито избираем, а пожелателен - ходиш, ако искаш, оценката не влиза в успеха ти, учиш само за удоволствие. Преподавателят е печен и освен това ще ти е от полза в 3 курс за лекциите и упражненията по облигационно право, ако си първ поток.NicoletteB написа:Имам няколко въпроса относно латинския и спорта.
2. За спортът всичко необходимо се осигурява от университета, от терена до екипировката - но дори това не може да накара половината от колегите да посещават занятията. Специално за тенисът се налага да си относително редовен, за други спортове нещата са по-леки. В никакъв случай не записвай туризъм или волейбол, ако не си заклет фен.
Езиците не се избират при самото записване, а в началото на учебната година - в ЮФ за юристите има засега латински и юридически английски. Ако искаш да учиш чужд неюридически език - можеш да ходиш с групите на другите специалности в зависимост от нивото ти. Във ФКНФ има подробна информация в началото на всяка година.Йордан М. написа:Добър ден на всички. Бих желал да попитам относно това за езиците. Предварително се извинявам ако е бил зададен този въпрос преди и сега се нарага някой да ми обеснява, но... Та, въпроса ми е , аз не записах никакъв език освен латинския и по тоя логика аз никакъв език ли няма да уча освен латинския и ако евентуално ако се наложи да уча какъв ще е той, смисъл университета ли ще ме метне към някоя група която узучава даден език или си оставам само с латинския и толкова. Мерси предварително и честито на всички, които са ги приели.
Няма.Love_chaser написа:Някой има ли представа дали ще бъдат изнесени списъци с имената на приетите и бала им?
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Добре де, Светльо, къде е тоз' юридически английски? От кога се преподава, че аз (моите колеги) за такова нещо не сме и чували?svetlio.varna написа: Езиците не се избират при самото записване, а в началото на учебната година - в ЮФ за юристите има засега латински и юридически английски.
Vanity, definitely my favorite sin...
There is a fire inside of this heart in a riot about to explode into flames...
Вяра чете... и от време на време пише...
- Grigorov
- Пишете, о, братя
- Курс: втори
- Обратна връзка:
С решение на ФС от април или май се прие от 2013/2014 да се въведе изучаване на юридически английски като избираем предмет. Подробности кой/как и т.н. не са известни все още, но такова животно ще има най-накрая. (всичко е предпоследно, както знаем, но това е официалното)
edit: Деканът предложи да бъде въведена изборната дисциплина
„Юридически английски език” за спец. Право с общ хорариум от 120 ч.
лекции в ІІІ курс, съответно: в 5 семестър – 60 ч. + 6 семестър – 60 ч. и
важи за специализациите:
Публична администрация, Правораздаване и Международно право и
международни отношения. 6
Изучава се в два потока – начинаещи (В1) и напреднали (В2).
Проверката за ниво се извършва от съответния преподавател в
началото на ІІІ курс.
edit: Деканът предложи да бъде въведена изборната дисциплина
„Юридически английски език” за спец. Право с общ хорариум от 120 ч.
лекции в ІІІ курс, съответно: в 5 семестър – 60 ч. + 6 семестър – 60 ч. и
важи за специализациите:
Публична администрация, Правораздаване и Международно право и
международни отношения. 6
Изучава се в два потока – начинаещи (В1) и напреднали (В2).
Проверката за ниво се извършва от съответния преподавател в
началото на ІІІ курс.
i'm feeling tragic like i'm Gregor Samsa
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Не вярвам докато не го видя. Също така явно са въвели и задължителната дисциплина Основи на счетоводството, която ще се изучава в 4 курс зимен семестър. Дъ фак!?
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
^^ СУСИ не мисли така
Посочена е като задължителна 
- Grigorov
- Пишете, о, братя
- Курс: втори
- Обратна връзка:
ФС vs. СУСИ: Деканът предложи да бъде въведена изборната дисциплина „Основи
на счетоводството” за спец. Право с хорариум 30 ч. лекции /3 кредита/ в
ІV курс и т.н.
на счетоводството” за спец. Право с хорариум 30 ч. лекции /3 кредита/ в
ІV курс и т.н.
i'm feeling tragic like i'm Gregor Samsa
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Абе, в ЮФ всяка информация е предпоследна, тъй че ще чакаме началото на учебната година за повече яснота 
-
Finnish girl
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Може ли от задочно да се прехвърлиш редовно още първата година? Едно момиче такива ми ги разправя, ама нещо ме съмнява... по тая логика всеки щеше да се прехвърля така...