Признаване на австрийска диплома по право

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

suum_cuique
В началото бе словото
Специалност: Law
Курс: завършил

Признаване на австрийска диплома по право

Мнение от suum_cuique »

Здравейте!

Бих искал да попитам, някой наясно ли е с конкретната процедура в СУ по признаване на чуждестранна диплома по право и в частност полагането на приравнителни изпити. Това ще ми трябва за работа и евентуално докторантура.

За мен: на 23 години съм, живея в София от 1 месец, завършил съм във Виена право и публицистика. Защо съм се върнал - дълга история, която не е за този форум (но написах книга по тази тема :Д)

След като заверих дипломата си в МВнР, аз се отправих към СУ, където ми дадоха информация с меко казано амбивалентен характер.

Това, което успях да разбера е, че експерти решават какви изпити трябва да се положат и за издаването на съответното "решение" се плаща такса от 310 лв. Показаха ми също издадено такова решение отпреди 3 години, касаещо завършил в Австрия студент по право (изпитите бяха към 10-12...). След като се положат тези изпити, се издава академична справка, която удостоверява валидността на дипломата в България и може да послужи пред НАЦИД.

Това, което не успях да получа като информация, е: какви са датите за тези изпити, кой решава кога да бъдат положени, необходима ли е редовна/задочна форма на обучение и посещаване на лекции и упражнения или само явяването на съответните изпити, необходима ли е семестриална такса и т.н. Не стана ясно, дали трябва да се полагат и държавни изпити (защото в показаното ми решение липсваха такива). Също не стана ясно, дали процедурата за признаване на диплома с цел записване на докторантура и тази с цел работа е еднаква и дали изпитите са едни и същи.

Ако някой случайно има информация по тези въпроси или познава някого, който е държал/държи приравнителни изпити по право, моля да ми пише. Благодаря предварително!

Поздрави
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”