Аз не виждам особена логика, когато е за всички – да не може да ходят всички. Би трябвало да се предвиди място и т.н. Все пак ако са 10 човека, 11тия едва ли ще пречи, както се казва. А и е хубаво да има интерес от студентите. Може да се пробваме, какво толкоз ако ни изгонят поне веднъж хахахха!although написа:Принципно това се води уводен курс за Класическа филология, но вие като студенти на СУ имате възможност да посещавате всичко, което ви харесва... с тази малка уловка, че преподавателите могат да ви направят проблем за евентуалното ви посещение на въпросния уводен курс по латински, защото стаите са много мънички и няма да има никакво място, а и не само - почти съм сигурен, че ще изтъкнат един куп други причини да не ви позволят и след това вие ще трябва или да си тръгнете, или да останете и да се разправяте с надеждата, че ще си извоювате това, което ви се полага по принцип - достъп до лекциите, които се провеждат на територията на СУ, така да се каже.
В случай, че толкова много ви се учи латински, то трябва да знаете, че във втория семестър на първи курс се изучава именно латински език и то с доста интензивна скорост. : ))
[КСК 2013] Румънска филология
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Christine_Di
- Пишете, о, братя
Re: [КСК 2013] Румънска филология
"Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства." Йордан Йовков
Значи ти си румънска? Коя година си? Как е?although написа:Идвайте във филологията ми, идвайте. Ще ви помагам както и с каквото мога.
"The place where you made your stand never mattered. Only that you were there... and still on your feet."
Stephen King
Stephen King
-
although
- Плиний Стари
- Обратна връзка:
Сега ще съм трети курс и за момента съм доста доволен. Има трески за дялане, но къде ги няма. Специалността е много приятна, стига да имаш желание, нямаш ли - ще ти е тежко. Хубаво е, че имаме добра връзка с румънския посланик в България и доста често ходим по разни събития, свързани с румънската култура, които се организират в София. Преподавателите са качествени и разбрани... повечето пъти.
Няма да имаш проблем с речниците - още в самото начало ще ви бъдат показани българо-румънският и румънско-българският речник, като и двамата ще може да си ги намерите без никакви проблеми дори и в книжарницата, която се намира в Ректората, а пък в интернет е пълно с онлайн такива... също така на последните страници в сборника с упражнения, който ще ви е задължителен, също има речник с всички онези думи, които ще са ви необходими за първи курс. Останалите материали, които ще ползвате по време на занятията с румънската ни лекторка, тя сама ще ги разпечатва и ще ви ги раздава, така че и за това не трябва да мислите.
Кажи по-конкретно какво те вълнува и ще ти отговоря, тъй като не знам точно каква информация търсиш, за да ти я споделя.
Иначе тази година карах избираемия предмет "Техника на филологическата работа", като бях заедно с първи курс Славянска филология... ти посещаваше ли си лекциите по въпросната дисциплина?
Няма да имаш проблем с речниците - още в самото начало ще ви бъдат показани българо-румънският и румънско-българският речник, като и двамата ще може да си ги намерите без никакви проблеми дори и в книжарницата, която се намира в Ректората, а пък в интернет е пълно с онлайн такива... също така на последните страници в сборника с упражнения, който ще ви е задължителен, също има речник с всички онези думи, които ще са ви необходими за първи курс. Останалите материали, които ще ползвате по време на занятията с румънската ни лекторка, тя сама ще ги разпечатва и ще ви ги раздава, така че и за това не трябва да мислите.
Кажи по-конкретно какво те вълнува и ще ти отговоря, тъй като не знам точно каква информация търсиш, за да ти я споделя.
Иначе тази година карах избираемия предмет "Техника на филологическата работа", като бях заедно с първи курс Славянска филология... ти посещаваше ли си лекциите по въпросната дисциплина?
Не е щастлив човек, но затова пък е нещо изключително рядко - той е добър човек. Добър, но без късмет. Удивително, колко често тези неща вървят заедно."
Ъруин Шоу "Хляб по водите"
Лекцийте ви в СУ ли са? Ние имахме в студентски град. По техника на филологическата работа не знам дали бях, не си спомням.
"The place where you made your stand never mattered. Only that you were there... and still on your feet."
Stephen King
Stephen King
-
although
- Плиний Стари
- Обратна връзка:
Да, почти изцяло са в Ректората, единствено през втория семестър се ходи в блоковете на 4-ти км., заради споменатия от мен латински език.
Не е щастлив човек, но затова пък е нещо изключително рядко - той е добър човек. Добър, но без късмет. Удивително, колко често тези неща вървят заедно."
- Christine_Di
- Пишете, о, братя
А само във втори семестър ли се учи латински? 
"Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства." Йордан Йовков
-
although
- Плиний Стари
- Обратна връзка:
Както вече написах - да, във втория семестър се учи латински. Тогава и само тогава е по учебна програма, иначе ако толкова много ти се учи, винаги можеш да си го запишеш като един факултативен предмет и да ходиш на лекции по този език.
- RiotPrince
- В началото бе словото
- Специалност: Новогръцка филология
- Курс: първи
Ще се включа и аз
С новогръцка филология съм, но много искам и с румънски да се занимавам. Възможно ли е да присъствам на лекциите/курсовете? Ако да, някой добър човек ще може ли да ми каже кога почват и в коя зала?
Мерси предварително
"Real badasses eat chocolate chip cookies, I'm gonna get that tattooed across my back in Old English font"
-
although
- Плиний Стари
- Обратна връзка:
Напълно е възможно да посещаваш лекциите, но ще ти е трудно, защото темповете, с които се преподава материалът, не са никак бавни, а ти ще трябва да си учиш и гръцкия, и евентуално румънския, но все пак може да се пробваш... говориш с преподавателката, която ще отговаря за първи курс - гл. ас. Ванина Божикова - обясняваш й ситуацията и няма да имаш проблем да посещаваш лекциите.
Колкото до започването на самите занятия - прекалено е рано, за да мога да ти отговоря на 100% на този ти въпрос, но откриването на учебната година ще е на 27 септември, така че и тогава най-вероятно ще е встъпителната лекция, на която ще се раздават книжките и ще се обясняват основните неща за специалността, а пък на 30 септември би трябвало да е и първата официална лекция, като това са само мой предположения, които се базират на предишния ми опит, но също така ми изглеждат и страшно реалистични предположения, ето защо няма да се учудя, ако нещата се развият именно по този начин. : ))
Колкото до започването на самите занятия - прекалено е рано, за да мога да ти отговоря на 100% на този ти въпрос, но откриването на учебната година ще е на 27 септември, така че и тогава най-вероятно ще е встъпителната лекция, на която ще се раздават книжките и ще се обясняват основните неща за специалността, а пък на 30 септември би трябвало да е и първата официална лекция, като това са само мой предположения, които се базират на предишния ми опит, но също така ми изглеждат и страшно реалистични предположения, ето защо няма да се учудя, ако нещата се развият именно по този начин. : ))
- RiotPrince
- В началото бе словото
- Специалност: Новогръцка филология
- Курс: първи
E, за мен няма да е проблем темпото, приятелят ми е от Румъния и с него си го практикувам. А и досега само с езици съм се занимавала, тъй че ще се справя все някак си 
Иначе съвсем сигурно ли е, че още не са обявени датите? Тъй като за гръцкия има вече окончателна дата - 11.09, предполагах, че ще е същото за румънския, но май се лъжа. Мерси много за инфото все пак, доста ми помогна
А ако някой случайно знае в коя зала ще се намират лекциите и на коя дата точно да пише
Иначе съвсем сигурно ли е, че още не са обявени датите? Тъй като за гръцкия има вече окончателна дата - 11.09, предполагах, че ще е същото за румънския, но май се лъжа. Мерси много за инфото все пак, доста ми помогна
А ако някой случайно знае в коя зала ще се намират лекциите и на коя дата точно да пише
"Real badasses eat chocolate chip cookies, I'm gonna get that tattooed across my back in Old English font"
Попринцип филологийте са си натоварени, но след като имаш основата ще ти е много лесно.RiotPrince написа:E, за мен няма да е проблем темпото, приятелят ми е от Румъния и с него си го практикувам. А и досега само с езици съм се занимавала, тъй че ще се справя все някак си
Иначе съвсем сигурно ли е, че още не са обявени датите? Тъй като за гръцкия има вече окончателна дата - 11.09, предполагах, че ще е същото за румънския, но май се лъжа. Мерси много за инфото все пак, доста ми помогна![]()
За гръцкият мисля че има излязла дата, защото става въпрос за уводен курс. А основните лекций ще си започнат както при всички останали. До колкото знам, по румънски уводен курс няма. И от опит знам, че програмите не винаги излизат на време, в смисъл най-вероятно ще излезе в последният момент, няма да е окончателна, и когато най-малко очакваме ще я променят отново, и после ще има някаква неточност, която също ще бъде променена
Stephen King
Stephen King
-
although
- Плиний Стари
- Обратна връзка:
Това, което започва Новогръцка на 11.09. е уводен курс, а РФ няма такъв уводен курс. Директно се започва с редовните лекции, а вече ти написах как най-вероятно ще се процедира с тях. Програмата за самите редовни лекции ще излезе няколко дена преди откриването на учебната година. Стаята, в която се провеждат лекциите по румънски за зимния семестър на първи курс е винаги 178-ма, намира се в Гълъбарника на Ректората! И не че нещо, ала не се съмнявай в моята информация, защото по-точна от нея никой не може да ти даде.RiotPrince написа:Иначе съвсем сигурно ли е, че още не са обявени датите? Тъй като за гръцкия има вече окончателна дата - 11.09, предполагах, че ще е същото за румънския, но май се лъжа. Мерси много за инфото все пак, доста ми помогна![]()
Едит: Bebsy ме изпревари, но не ми се искаше да си трия мнението и затова го публикувах.
+1
пък и си най-отзивчивият във форумът въобще
пък и си най-отзивчивият във форумът въобще
Stephen King
Stephen King
- Christine_Di
- Пишете, о, братя
а със спорта как седят нещата? видях, че в програмата има спорт 
-
although
- Плиний Стари
- Обратна връзка:
Спортът за всички специалности в нашия факултет е факултативна дисциплина и макар в учебната програма да пише, че той носи кредити, то действителността е малко по-различна и той си е истински факултатив - не носи кредити, не участва в изчисляването на успеха, с който може да кандидатствате я за стипендии, я за общежитие. Оценката ви от спорт ще бъде вписана в дипломата ви, когато завършите, но отново тя няма да влиза в общия ви успех. Общо взето можете да ходите на спорт, но можете и да не ходите, както вие си прецените.