СЛЕД изпитите - всичко за записването

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
malcho_meri
В началото бе словото
Специалност: Южна, Източна и Югоизточна Азия
Курс: първи

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнение от malcho_meri »

maria.georgieva. написа:
malcho_meri написа:Исках да попитам няколко неща. Първо, може ли да ме приемат в специалност, в която може би балът не достига с 2-3 единици примерно? Второ, ако са заявени 10 места за жени в дадена специалност, може ли да приемат повече, но и балът ти може би... 18-19, началния бал е към 21? Трето, ако ме приемат в дадена специалност, но тя е примерно 4-та поред, но не е точно тази, която искам, мога ли да продължа, но да си запазя някак си мястото и да участвам в следващото класиране? Четвърто, ако има места в специалността, в крайна сметка, ако балът ти не е много висок, можеш ли да влезеш?...

А и какви документи трябва да си нося, ако ме приемат.. евентуално? :)
1)Всяка година минималните балове са различни с тенденция да стават по-ниски,така че всичко е възможно,зависи дали специалността ти е желана;2)Може да се приемат допълнителни бройки за жени за сметка на места мъже-иначе казано,ако за специалността ти са кандидатствали по-малко от нужните бройки мъже,може да има допълнителни бройки жени;3)Да,запазваш си мястото,защото си депозираш дипломата в съответния факултет;4)Всичко зависи вече от бройката(когато става въпрос за специалности с по 10-15 места);5) http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... e_studenti

Надявам се да съм ти помогнала :))
Ъм.. а как да депозирам дипломата си? Трябва ли да се ходи до самия университет? В какъв смисъл? По-добре ли е, ако специалностите с по-малко места? :) Първите ми желания са специалности с по 15, но едва ли ще ме приемат там, та се надявам на новата специалност с Азия, за която имат повече заявени места - 30. Иначе благодаря много. Изясниха ми се нещата, въпреки че и се отчаях съвсем. Може и да не ме приемат така както изглежда. :(
"The world is a looking-glass, and gives back to every man the reflection of his own face.
Frown at it, and it will in turn look sourly upon you; laugh at it and with it,
and it is a jolly kind companion; and so let all young persons take their choice.”
~ William Makepeace Thackeray
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

malcho_meri явно нямаш представа как точно се влиза в университет. Минималния бал за влизане означава - балът с който влиза последния в специалността. Ако имаш по-нисък бал не влизаш. Ако никъде не си приета автоматично участваш в следващо класиране. Ако си класирана някъде, но искаш да продължиш във второ класиране за по-желана специалност трябва да отидеш до самия факултет и да си депозираш дипломата, което означава - да се запишеш в специалността, в която си приета и да ти се пази място там, като попълваш бланка че искаш да продължиш в следващо класиране, ако на второ класиране си приета по-напред в желанията ти се записваш в новата специалност, ако ли не си оставаш в старата.

Преди да задаваш такива въпроси, а и съвсем некоректни въпроси, на които е трудно дори да се разбере смисъла прочети информацията назад в темата.
тази страница може да ти е полезна
Изображение

Изображение
although
Плиний Стари
Обратна връзка:

Мнение от although »

Депозирането на дипломата ще рече, че си я оставяш в Университета, така че - да, трябва да се отиде до съответния факултет, в който са те приели на първо класиране. Ако не са те приели в нито една специалност на първо, директно си оставаш за второ и не трябва да ходиш никъде или да правиш каквото и да било.

Няма такава зависимост между размера на отпуснатите бройки и дали е по-добре за теб самата (някъде балът ще е много висок (Скандинавистика), а другаде - плачевно нисък (Арменистика и кавказология), като и в двете специалности не се приемат по много студенти)... вече си си подредила желанията и сега остава само да чакаш и да се надяваш да ти стигне балът за някоя от тях, като не се надявай да има преразпределение на бройките между мъже и жени... обикновено се приема над заявената бройка, само ако кандидати са с равен бал, но в никакъв случай не губи надежда и вяра. ;)

Едит: Съгласен съм с clinical_dead, че трудно се разбират питанията ти.
Не е щастлив човек, но затова пък е нещо изключително рядко - той е добър човек. Добър, но без късмет. Удивително, колко често тези неща вървят заедно."
Ъруин Шоу "Хляб по водите"
Аватар
malcho_meri
В началото бе словото

Мнение от malcho_meri »

Трудно се разбират, защото и аз самата не съм наясно. Да, знам я тази страница от страницата на университета, но ако бях разбрала, нямаше да питам тук. Очевидно ще се сбогувам с редките филологии, защото просто балът не ми достига, а яко се изложих на изпита по английски език. Извинете за некоректните въпроси. И все пак благодаря, че ми отговорихте. :)
"The world is a looking-glass, and gives back to every man the reflection of his own face.
and it is a jolly kind companion; and so let all young persons take their choice.”
Аватар
geridem
В началото бе словото
Специалност: английски език
Курс: кандидат-студент

Мнение от geridem »

Благодаря за съветите! А относно снимките, 3 ще стигнат ли за всичко (включително студентска книжка) или трябват повече?
"Because he had no place he could stay in without getting tired of it and because there was nowhere to go but everywhere, keep rolling under the stars..."
— Jack Kerouac
Аватар
maria.georgieva.
В началото бе словото

Мнение от maria.georgieva. »

В сайта на СУ по принцип пише,че ни трябват 2 снимки,така че ако искаш една за резерв 3 ще ти стигнат,да :)
Dreams are not enough...actions are needed
Аватар
fyfif
В началото бе словото

Мнение от fyfif »

Чл. 40. При записването си новоприетите студенти представят:
(...)
3. Три снимки с формат 4/6 сантиметра.

Единствено форматът не е задължително да е същият. Трябва да са нормални снимки за документи.
Аватар
malcho_meri
В началото бе словото

Мнение от malcho_meri »

Пак имам да питам.. :)
Чл. 34. (1) Класираните кандидат-студенти от първия етап от 17 юли до 19 юли включително имат възможност:

1. Да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи.

2. Да депозират диплома-оригинал за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност.

3. Да не потвърдят или да не се запишат. В тези случаи те отпадат от всички класирания.

4. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.

(2) Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

Чл. 35. След първото класиране кандидатстващите за специалностите във Физически факултет и Факултета по химия и фармация (с изключение на специалност Фармация) имат възможност да представят служебната бележка с оценка от съответния конкурсен изпит, положен в друго висше училище за посочените специалности до 19 юли 2013 г.

Чл. 36. Вторият етап на класиране се обявява на 23 юли 2013 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон и некласираните кандидат-студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 24 до 26 юли 2013 г. вкл.

Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Чл. 37. Третият етап на класирането се обявява на 30 юли. Срок за записване – от 31 юли до 2 август 2013 г. вкл. Резултатите от това класиране са окончателни.

Чл. 38. Незаети места могат да останат за обучение на студенти в образователно-квалификационната степен “магистър” (след завършено висше образование).
Така, участвам в класирането, не съм приета изобщо на първо класиране, автоматично ли продължавам в следващите класирания? Или в другия случай, приета съм в някаква специалност, но не е такава, която желая най-много, какво става със следващите участия в класирания? Не ми е ясно кога автоматично продължаваш и кога трябва да отидеш до университета да запазиш мястото си..
Аватар
Великов
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Великов »

malcho_meri написа:
Така, участвам в класирането, не съм приета изобщо на първо класиране, автоматично ли продължавам в следващите класирания? Или в другия случай, приета съм в някаква специалност, но не е такава, която желая най-много, какво става със следващите участия в класирания? Не ми е ясно кога автоматично продължаваш и кога трябва да отидеш до университета да запазиш мястото си..
Ами то всичко си го пише ясно. Ако си се класирала по някое желание, няма значение дали е 2-ро, трето, пето или 56-о можеш или да се запишеш в тоя специалност и да не участваш в другите класирания или да депозираш диплома и да попълниш декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност. А може и да не се запишеш, като по този начин отпадаш. Ако си класирана по първо желание не можеш да участваш в следващи класирания и трябва да се запишеш. Ако обаче нещо не ти стигне бала и не се класираш за нито една от желаните от теб специалности, тогава автоматично продължаваш за второ класиране, без да депозираш диплома за средно образование или да подаваш декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование. Не знам дали го обясних достатъчно ясно, но се надявам да си го разбрала. :)
"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"
Димитър Димов - "Тютюн"
Аватар
lady__bird
В началото бе словото

Мнение от lady__bird »

Някой знае ли колко струват тези документи,които трябва да си закупим като се записваме? Някой ми беше казал към 20-30лв, така ли е?
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

Мисля че бяха 6-10лв. Студентска книжка,студентска лична карта, уверение за БДЖ.. мисля че друго нямаше.
Изображение

Изображение
Аватар
Feuer-frei
В началото бе словото
Специалност: психология

Мнение от Feuer-frei »

Може ли да споделите къде точно се намират: книжарницата на университета, паричният салон и отделът "Студенти" на философкия факултет. :)
Whether you think you can, or you can't - you're always right.
although
Плиний Стари
Обратна връзка:

Мнение от although »

Книжарницата - като влезеш от входа в двора на СУ, продължаваш само направо, подминавайки мъжката и женската тоалетна, като стигнеш края на този коридор завиваш наляво, ще я видиш на около 15-20 метра от теб, няма начин да я пропуснеш

Паричен салон - северно крило, 4-ти етаж. Иначе казано, за да не обикаляш Ректората и да се чудиш къде е - влизаш от входа, който е откъм ул. Шипка и се качваш на последния етаж, а ако искаш мога да ти обясня и от книжарницата как да стигнеш до Паричния салон - ако приемем, че си застанала с лице към книжарницата, то се завърташ надясно и тръгваш по коридора, като стигнеш неговия край и видиш стълбище (не се качваш по него!), завиваш отново надясно и тръгваш по втори коридор, вървиш до неговия край... стигаш отново до стълбище и този път се качваш по него до четвъртия етаж и си там .

Отдел "Студенти" на ФФ - не съм съвсем сигурен как ще се процедира конкретно с ФФ, защото през вече изминалата учебна година започна местене на инспекторите от Ректората в посока блоковете на 4-ти километър. Бяха преместени всички инспектори, с изключение на жената, която отговаря за Психология, като имаше планове в най-скоро време и тя да бъде преместена. Ето защо най-добре се обади на секретарката на ФФ - Нина Иванова - 987 10 46, и я попитай дали знае къде ще се извършва записването - в Ректората или в 4-ти блок на Цариградско шосе, като по-скоро ми се струва, че ще е на второто място, но не искам да те подвеждам по никакъв начин.
Последно промяна от although на 05 Юли 2013, 22:51, променено общо 1 път.
Не е щастлив човек, но затова пък е нещо изключително рядко - той е добър човек. Добър, но без късмет. Удивително, колко често тези неща вървят заедно."
Аватар
Feuer-frei
В началото бе словото
Специалност: психология

Мнение от Feuer-frei »

Благодаря за изчерпателната информация! :)
Whether you think you can, or you can't - you're always right.
although
Плиний Стари
Обратна връзка:

Мнение от although »

Моля, моля, дано да съм успял да обясня достатъчно ясно как да стигнеш до въпросните места, но дори и да имаш някакви съмнения, то питай портиерите, те с удоволствие ще те упътят. ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”