Компютърни науки или Софтуерно инжинерство

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

pepo_vn
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Компютърни науки или Софтуерно инжинерство

Мнение от pepo_vn »

Здравейте. Изчетох доста мнения за разликата между КН и СИ , но още не съм събрал достатъчно информация за да реша какво да запиша. Имам 5,60 на предварителния Математика II. Като цяло разбрах, че СИ е насочено по към бизнес програмирането, а в КН се учи много повече писането на кодове. Искам да се занимавам с писане на кодове, да науча колкото се може повече полезни езици в програмирането и не искам да уча прекалено много излишна математика (ако е възможно :D ) .
Ясно е, че разликата между двете специалности е много малка и че трябва да уча много допълнително защото там няма да ме научат на много работи, но просто искам да избера "малко по-добрата" специалност от двете.
Лошото е, че не знам почти нищо в програмирането. Знам идеално само HTML и CSS, както и съвсем малко javascript, но те няма да ми свършат никаква работа в СУ.
Ще съм много благодарен да опишете по-подробно разликата между специалностите, за да мога да реша.

ПП. Има ли някакъв начин да си избереш в кой блок да си на общежитие или ни слагат на случаен принцип. До колкото разбрах имало и ремонтирани блокове.
Praetorian
В началото бе словото

Re: Компютърни науки или Софтуерно инжинерство

Мнение от Praetorian »

Точно така, софтуерният инженер трябва да гледа голямата картинка, да разбира жизнения цикъл на софтуерна разработка и т.н., но материала ми изглежда еднакъв.От къде си btw?
pepo_vn
В началото бе словото

Мнение от pepo_vn »

От Варна съм :)
Praetorian
В началото бе словото

Мнение от Praetorian »

предварителния труден ли беше?в смисъл как би го оценил по трудност? :) аз не съм учил профилирано и ще видя зор май
pepo_vn
В началото бе словото

Мнение от pepo_vn »

Предварителния ми се стори изключително лесен. Единствено трябваше да се внимава да не се допусне от невнимание грешка.. до сега това беше една от най-лесните теми, който бях решавал, а аз реших всички от миналите години.

Има ли някой, който да отговори подробно на моя въпрос?
pepo_vn
В началото бе словото

Мнение от pepo_vn »

:scratch: :scratch:
vaskooo
От дъжд на вятър

Мнение от vaskooo »

Влизай в КН, нивото е по-високо. "еизици, програмирания" бла бла бла - ами навсякъде се учи С++. Това е основно, другото е от изборните. И се моли да не си при рибарска.
FishMaster
В началото бе словото

Мнение от FishMaster »

pepo_vn написа:Здравейте. Изчетох доста мнения за разликата между КН и СИ , но още не съм събрал достатъчно информация за да реша какво да запиша. Имам 5,60 на предварителния Математика II. Като цяло разбрах, че СИ е насочено по към бизнес програмирането, а в КН се учи много повече писането на кодове. Искам да се занимавам с писане на кодове, да науча колкото се може повече полезни езици в програмирането и не искам да уча прекалено много излишна математика (ако е възможно :D ) .
Ясно е, че разликата между двете специалности е много малка и че трябва да уча много допълнително защото там няма да ме научат на много работи, но просто искам да избера "малко по-добрата" специалност от двете.
Лошото е, че не знам почти нищо в програмирането. Знам идеално само HTML и CSS, както и съвсем малко javascript, но те няма да ми свършат никаква работа в СУ.
Ще съм много благодарен да опишете по-подробно разликата между специалностите, за да мога да реша.

ПП. Има ли някакъв начин да си избереш в кой блок да си на общежитие или ни слагат на случаен принцип. До колкото разбрах имало и ремонтирани блокове.
И на двете места ще имаш математики, като по 1-2 от тях късат яко, ако не учиш.
В КН ще те юркат с по-сложна и абстрактна материя (логическо, бляк), а в СИ ще четеш презентации като обезумял (може и да обезумееш от някои от тях).
И на двете места ще се сблъскаш с добри предмети, както и с големи простотии (от гледна точка на учебен процес).
В СИ ще учиш повече неща от гледна точка на "целия процес" - разбирай ще вадиш изисквания, ще правиш диаграми, ще тестваш и т.н.
В КН ще научиш повече неща, които изискват чисто аналитична мисъл и програмистки умения (ДАА, функционално програмиране).
И в двете специалности има асистенти и по 3-4 преподавателя, които си струват и са адски добри и група доценти, на които им пука за теб не повече отколкото за мацката в кафето до Аванти. Даже сигурно по-малко, защото тя си е хубава.
И в двете специалности трябва да се приготвиш сам да учиш здраво или да си уплътняваш времето и да нацелиш на кои лекции се ходи и на кои не.
В КН трябва да запишеш изборни ОКН-та, които са голяма тесла (доста по-голяма от ЯКН-тата на СИ).

А истината е, че няма значение според мен кое ще запишеш. Изборните са важни, освен другите 5-6 предмета, които са добре. Каквото липсва в едната програма, спокойно можеш да го научиш от друго място или чрез изборни. Може би СИ се изкарва по-лесно.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”