Вегетарианството
Re: Вегетарианството
В темата не е писано от панти век, но аз все пак реших да си драсна, каквото ми е на сърцето, защото ми е болна тема...
Аз НЕ се самоопределям като вегетарианка, но от две години (а може би и повече) НЕ съм яла животинско месо. Ям риба (веднъж на три месеца и с не особен кеф..), защото баща ми иначе ще да ме изхвърли от вкъщи....При мен стана 'без да искам'. У нас всички са сериозни месоядци и от малка ме хранеха предимно с месо. Сега, преди да пиша каквото и да е ще кажа, че не съм чела коментарите преди това, защото не ми се четат спорове и глупости. Аз никой не убеждавам да стане вегетарианец. И ми е писнало мен да ме убеждават какво да ям и какво било здравословно.
Като малка боледувах постоянно, все ми се въртеше свят, не можех да спортувам или да правя каквато и да е физическа активност като хората ...абе, гадна работа. На 12-13 години реших, че трябва да се оправя някак и започнах да се интересувам от алтернативна медицина. Научих много неща за храната, но ми изглеждаше много сложно за прилагане (и все още ми изглежда сложно, аз все още нямам добре балансирана диета и това се вижда, но сега поне се чувствам като нормален човек) и си останаха само знания. В последствие реших, че няма да следвам никакви философии, никакви режими за хранене и няма да си слагам никакви етикети, а просто ще ям каквото наистина ми се яде, а не просто манджите на майка ми, дето дори не ми харесват. И горе долу от този момент (който беше преди две години или повече) не съм яла месо. В момента като видя и помириша месо.....да кажем просто, че не е за мен.
Аз НЕ се самоопределям като вегетарианка, но от две години (а може би и повече) НЕ съм яла животинско месо. Ям риба (веднъж на три месеца и с не особен кеф..), защото баща ми иначе ще да ме изхвърли от вкъщи....При мен стана 'без да искам'. У нас всички са сериозни месоядци и от малка ме хранеха предимно с месо. Сега, преди да пиша каквото и да е ще кажа, че не съм чела коментарите преди това, защото не ми се четат спорове и глупости. Аз никой не убеждавам да стане вегетарианец. И ми е писнало мен да ме убеждават какво да ям и какво било здравословно.
Като малка боледувах постоянно, все ми се въртеше свят, не можех да спортувам или да правя каквато и да е физическа активност като хората ...абе, гадна работа. На 12-13 години реших, че трябва да се оправя някак и започнах да се интересувам от алтернативна медицина. Научих много неща за храната, но ми изглеждаше много сложно за прилагане (и все още ми изглежда сложно, аз все още нямам добре балансирана диета и това се вижда, но сега поне се чувствам като нормален човек) и си останаха само знания. В последствие реших, че няма да следвам никакви философии, никакви режими за хранене и няма да си слагам никакви етикети, а просто ще ям каквото наистина ми се яде, а не просто манджите на майка ми, дето дори не ми харесват. И горе долу от този момент (който беше преди две години или повече) не съм яла месо. В момента като видя и помириша месо.....да кажем просто, че не е за мен.
- gioiella
- Драскач
- Специалност: Педагогика
- Курс: четвърти
То и рибата е животно
Аз също ям само риба и морски продукти и хич не съм вегетарианка.Но много обичат да ми го лепват а един обвинителен поглед"Тя е вегетарианка и няма да яде от пържолите"
Аз благо си дъвча марулята, пък ако щат да ме убеждават. Едни ядат само мръвки, да убеждават тях.
Мен по-скоро че дразни, убедеността, че ако не ядеш повечето месо или си вегетарианец, веган, значи ядеш 3 стръка праз на ден.
На сватби, РД, разни други подобни мероприятия, където има куверт си предупреждавам, ако са ми по-близки и ми се сервира парче кашкавал с два резена домат.
Значи..аз разбирам, че представата е, че като не ядем месо, значи въобще не ядем, но аз тъпча сирена, вариава,плодове и зеленчуци като за световно. И някой съсед по маса като измрънкам, че съм гладна, че пита с невинен поглед"Ама като не ядеш месо, това не ти ли стига?"
Имам приятел, който убедено правеше планове да е вегетарианец, като веднъж месечно яде пържола и евентуално ако вкъщи са му наготвили с мръвки пак да си хапва.
Аз също ям само риба и морски продукти и хич не съм вегетарианка.Но много обичат да ми го лепват а един обвинителен поглед"Тя е вегетарианка и няма да яде от пържолите"
Аз благо си дъвча марулята, пък ако щат да ме убеждават. Едни ядат само мръвки, да убеждават тях.
Мен по-скоро че дразни, убедеността, че ако не ядеш повечето месо или си вегетарианец, веган, значи ядеш 3 стръка праз на ден.
На сватби, РД, разни други подобни мероприятия, където има куверт си предупреждавам, ако са ми по-близки и ми се сервира парче кашкавал с два резена домат.
Значи..аз разбирам, че представата е, че като не ядем месо, значи въобще не ядем, но аз тъпча сирена, вариава,плодове и зеленчуци като за световно. И някой съсед по маса като измрънкам, че съм гладна, че пита с невинен поглед"Ама като не ядеш месо, това не ти ли стига?"
Имам приятел, който убедено правеше планове да е вегетарианец, като веднъж месечно яде пържола и евентуално ако вкъщи са му наготвили с мръвки пак да си хапва.
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Мен ме дразни една определена група вегетарианци - "да спасим животните" вегетарианци.
Ако не ти е вкусно,не яж,твоя си работа,ама да не ядеш месо от инат,да се покажеш колко си топлосърдечен...и какви изверги са всички месоядци. А'е бЕгай от тука! 
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Аз съм също вегетарианец - от месеци не съм ял растително месо. Само животинско и гъбно и тук-таме някои микроорганизъм.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- gioiella
- Драскач
Идеята на неяденето на месо в защита на животните, е по-скоро не толкова другите да спрат, а да е по-хуманно отношението.То е ясно, че няма как цял свят да спре, но поне отглеждането и после убиването им за месо да е възможно най-хуманно и "човешки", въпреки че не знам дали правилната дума е "човешки", защото като чуя човешки се сещам само за извращения и садизъм.
Аз не ям, защото не ми е вкусно, а и изпитвам известна погнуса. Все пак и аз една купчина кокали и месо. Гнус ме е да вкарвам в себе си друго месо. При рибата и да речем скаридите...сякаш мозъкът ми не го асоциира толкова с червена мръвка и не ме е гнус да го ям.
Познавам вегетарианци(каквато аз не съм), които наистина изпитват огромна погнуса от всякакво месо и им става зле от миризма на скара.Все едно да са в помещение с миризма на изпражнения, урина.
Всеки сам прави своя избор, някои си обичат месо и ще си го ядат. Въпросът е в хуманността...и да няма ексцесии и убийства и тормоз над животни, когато не е нужно или за забавление.
Като с опитите в разни лаборатории. Ясно е, че трябва да се намира лек за болести.Толкова болни деца има, които заслужават надежда.Но трябва всичко да става, колкото може по-щадящо за животинките, да не се мъчат, да не се бодат заради бои за коса, Марс и Сникърс или Колгейт. Само за наистина смислени и полезни каузи и цели.
Аз не ям, защото не ми е вкусно, а и изпитвам известна погнуса. Все пак и аз една купчина кокали и месо. Гнус ме е да вкарвам в себе си друго месо. При рибата и да речем скаридите...сякаш мозъкът ми не го асоциира толкова с червена мръвка и не ме е гнус да го ям.
Познавам вегетарианци(каквато аз не съм), които наистина изпитват огромна погнуса от всякакво месо и им става зле от миризма на скара.Все едно да са в помещение с миризма на изпражнения, урина.
Всеки сам прави своя избор, някои си обичат месо и ще си го ядат. Въпросът е в хуманността...и да няма ексцесии и убийства и тормоз над животни, когато не е нужно или за забавление.
Като с опитите в разни лаборатории. Ясно е, че трябва да се намира лек за болести.Толкова болни деца има, които заслужават надежда.Но трябва всичко да става, колкото може по-щадящо за животинките, да не се мъчат, да не се бодат заради бои за коса, Марс и Сникърс или Колгейт. Само за наистина смислени и полезни каузи и цели.
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
Отлеждането и убиването им за месо да е по-хуманно? Би ли обяснила как се убива хуманно,не мога сам да си изградя картинката?
Всъщност по-хуманна смърт надали може да има - клъц/бум и се приключва. Докато животното разбере,че ще се мре,всичко вече е приключило. Ако си гледала все някога лов на един хищник,ще разбереш за какво иде реч. Тук говорим само и единствено за ядене на месо,какво правят в Нивеа и как си тестват продуктите няма връзка с дискусията.
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
като си гледал енимъл планет два пъти и всичко в природата ти е ясно, така ли?
в кланица бил ли си?
в кланица бил ли си?
la douleur exquise
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
Your point?
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
Разбирам прекрасно,само искам да ти чуя глупостите,как горките животинки са мъчени до безбожие в тия съвременни концентрационни лагери. Много клипчета и филмчета гледаш. Има си правила,които в нормалните,легални сгради се изпълняват стриктно,а именно бързо и безболезнено умъртвяване. Направих си труда да хвърля един поглед в темата и видео извадките ти. Едно,че вероятно са доста старички,второ,че ако някой реши да затвърди нещо,все ще намери място и начин да го направи. Със сигурност и днес все още има места,където животните са третирани ужасно,ала със сигурност има огромен напредък в това отношение. Имам подозрение,че все пак е по-добре да те обезглавят за секунди,отколкото да те разкъса тигър. 
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Обратна връзка:
Обезглавят? Отнема тууу мъч тайм. Прилагат се по-оборотни методи...
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
има фрапантна разлика - принципна, морална, етц - в промишленото убиване на десетки милиарди животни ежегодно, специално развъждани, за да бъдат убити и изядени, и екоравновесието в природатаНадежден Случай написа:..
и по-внимателно с тона, че ми чернее от бая време. ще го изядеш накрая ти/
и щото във кланица не сте били, ама ядете месни боклуци, ше ви кажа аз
агнета, примерно, се колят, като биват провесени на поточна линия (като разстоянията между тях са минимални), вързани за задните крака. Вратовете им висят, касапите ги хващат и ги прерязват над нещо като мивка или ваничка, за да им изтече там кръвта. ако ви е интересно дали агнетата виждат какво се случва на тия преди тях, то да - виждат. и издават звуци като ревящи бебета.
не е яка картинка.
la douleur exquise
- gioiella
- Драскач
Има връзка естествено.
Виждала съм убиване на домашно животно и то доста пъти. Дядо ми плачеше всеки път след като заколеше агнето, а след като няколко пъти опищях цялото село, ме пращаха надалеч за 2 дни.Затова и не съм фенка на месото от дете.
Лично за мен, мога да кажа, че абсолютно никое убийство на животно не е хуманно-за пържоли, за кожа, за лекарства, за нищо.
Но все пак осъзнавам, че е невъзможно да бъде спряно, което не разбират някои по-крайни защитници на животните.Аз вътрешно съм крайна, но все пак разсъждавам разумно, че няма как да стане, колкото и да ми се иска.
Затова, трябва поне по-малкото зло да изберем.
А има връзка, защото доста от невегетарианците, като чуят, че не ядеш пържоли,обикновено с ехидна усмивка заполват да те подбъзикват за правата на животните и да пускат "весели" коментари.Например"Обичам животните..с картофи".
Което аз например не го правя, когато някой ми каже"Обичам скара", никога не правя злобни коментари, нито започвам да намилам колко е ужасно, отвратително как са убили прасето.
Всеки си прави своя избор, аз съм направила своя, за да съм спокойна сама за себе си.
Моят приятел(който обожава всякаква мръвка) снощи гледаше лов на риби и каза"Някой ден, когато дойде време за съд, всички ще го изядем, заради всичкия този садизъм и измъчване на животни с векове".
Аз не искам да споря, мразя да споря по този въпрос, защото хората не схващат, а и честно казано нямам желание да налагам и убеждавам някой, нито да си излагам аргументите.
Виждала съм убиване на домашно животно и то доста пъти. Дядо ми плачеше всеки път след като заколеше агнето, а след като няколко пъти опищях цялото село, ме пращаха надалеч за 2 дни.Затова и не съм фенка на месото от дете.
Лично за мен, мога да кажа, че абсолютно никое убийство на животно не е хуманно-за пържоли, за кожа, за лекарства, за нищо.
Но все пак осъзнавам, че е невъзможно да бъде спряно, което не разбират някои по-крайни защитници на животните.Аз вътрешно съм крайна, но все пак разсъждавам разумно, че няма как да стане, колкото и да ми се иска.
Затова, трябва поне по-малкото зло да изберем.
А има връзка, защото доста от невегетарианците, като чуят, че не ядеш пържоли,обикновено с ехидна усмивка заполват да те подбъзикват за правата на животните и да пускат "весели" коментари.Например"Обичам животните..с картофи".
Което аз например не го правя, когато някой ми каже"Обичам скара", никога не правя злобни коментари, нито започвам да намилам колко е ужасно, отвратително как са убили прасето.
Всеки си прави своя избор, аз съм направила своя, за да съм спокойна сама за себе си.
Моят приятел(който обожава всякаква мръвка) снощи гледаше лов на риби и каза"Някой ден, когато дойде време за съд, всички ще го изядем, заради всичкия този садизъм и измъчване на животни с векове".
Аз не искам да споря, мразя да споря по този въпрос, защото хората не схващат, а и честно казано нямам желание да налагам и убеждавам някой, нито да си излагам аргументите.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Както си седя тук в офиса и се чудя къде ще ходя през следващите дни от отпуската се сетих за вечната тема за вегетарианството и дали човек е хищник по придода или не. Дали е всеяден или е тревопасен. Ама гледайки постовете тук според мен най-доброто заключение е, че човекът по-скоро сам си се определя или греша...

dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- Snow-White
- От дъжд на вятър
- Специалност: География и биология
- Курс: втори
Анатомично и физиологично човекът е всеядно животно. Оттам нататък всеки си преценява.camel написа:Както си седя тук в офиса и се чудя къде ще ходя през следващите дни от отпуската се сетих за вечната тема за вегетарианството и дали човек е хищник по придода или не. Дали е всеяден или е тревопасен. Ама гледайки постовете тук според мен най-доброто заключение е, че човекът по-скоро сам си се определя или греша...![]()