[КСК 2013] БЕЛ

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
ernow
В началото бе словото
Специалност: няма
Курс: кандидат-студент

Re: [КСК 2013] БЕЛ

Мнение от ernow »

Grigorov написа:
ernow написа:Просто нямаше начин да не ми се падне някой комунист. Писах за Гео Милев и дано не съм наблегнал на тезите си за това колко противна система е комунистическата, защото май доста избягах от темата. :lol:
Ти, ако наистина си писал за комунистическа система (установила се в България 20 години след смъртта на Гео Милев) на изпит по литература, вярно бая си избягал от темата и няма как да разчиташ на хубава оценка. И то при творба като "Септември", в която се засягат теми, далеч по-значими от даден си политически строй - в заглавието на самата изпитна формулировка на темата имаш "ценности". Не е сложено, 'щото звучи яко, а да провокира малко адекватен мисловен процес.
Не мисля, че чак толкова съм засегнал политически въпроси. Стараех се да пиша за творбата, но наистина на места избягах от темата. А за оценката - на повече от тройка не се надявам :D.
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация
Курс: първи

Мнение от Nemalp »

Я кажете какво точно разглеждахте при Вазов и Яворов, в смисъл каква теза изкарахте от цитатите : ), защото аз смятам, че този път тезата ми издишаше биг тайм :D . Иначе, аз миналата година за Вапцаров бях споменал комунистическите му възгледи тук-там, не ме бяха резнали за това, а за слабите ми знания върху Далчев : ).
Аватар
ИванК
В началото бе словото

Мнение от ИванК »

ernow

Не съм съгласен с мненията ти.Ясно е, че в периода 1919-44, преди окончателно да бъде наложена цензура над литературата ни, 99,99% от българските творци по това време са имали, как да го кажа, "леви убеждения".Въпреки че огромна е разликата между това, което те са били, и това, което ти определяш като "комунист".И все пак си мисля, че не е уважително към самата литература и авторите да се коментират политическите им убеждения.Все за 4 часа можеше да се абстрахираш от тях.Не си направил добре, според мен.Хубаво е, че не се надяваш на висока оценка, но знае ли човек.Успехи ти пожелавам! :D
Аватар
Acapella
Драскач

Мнение от Acapella »

Ер Малка написа:Баси яката тема се е паднала!
В 12-ти клас разменях кралство за "Септември" на Гео Милев! :lol:
Нали :mrgreen:

Иначе ... същественото е какво сте написали върху самата творба и какво ниво сте показали, а дали сте говорили за комунизма - това само по себе си надали ще се отрази върху оценката, стига, естествено, да не заема 80% от написаното и да сте показали знания и умения при интерпретацията.

А и са се падали и доста по-хубави цитати по мое мнение. ^^
  • "Понякога чувам как костите ми се напрягат
    под тежестта на всички животи, които не живея."

Българска филология, ІІ курс
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Явно трябва все Гео Милев да се пада, за да се престраши народът да пише по цитати :twisted: :lol:
maturabel
В началото бе словото

Мнение от maturabel »

Ами аз си мисля, че който има намерение да кандидатства с БЕЛ, има желание и ходи на олимпиада, а на олимпиадата в 12-ти клас Гео Милев се пада. Поне аз като бях 12-ти клас той се падна и имах 5.00, ама на областен кръг. :mrgreen: Та идеята ми беше, че на дванадесетокласниците им е пресничък. Аз писах по цитатите, и за мен лично нито са приятни, нито са лесни, но това си е мое мнение. Контролните теми са били - Градът в поезията на Смирненски, а от цитатите - Ботев с "В механата" и Яворов, но не разбрах с кое стихотворение.
muffin
В началото бе словото

Мнение от muffin »

Nemalp написа:Я кажете какво точно разглеждахте при Вазов и Яворов, в смисъл каква теза изкарахте от цитатите : ), защото аз смятам, че този път тезата ми издишаше биг тайм :D . Иначе, аз миналата година за Вапцаров бях споменал комунистическите му възгледи тук-там, не ме бяха резнали за това, а за слабите ми знания върху Далчев : ).
В моите теми и за двете произведия имах по една страница ръкописно, така че малко анализирах самите текстове. Първо писах за различните възгледи на двамата автори и прехода на Яворов от първия към втория му период. Писах за контраста между произведенията и лирическите им герой, как този на Яворов страда от самотата си и липсата на цел, а опълченците са осенени от възторга на общото дело, което осмисля смъртта им. Такива работи. Учителката, която ме подготвяше, ми каза, че този, който е оформял темите за изпита, е казал, че кандидатите трябвало да наблегнат на различния смисъл на думата "ек". Аз точно за ека не знаех какво да кажа, ама здраве да е :)
ivank-
В началото бе словото
Специалност: Право

Мнение от ivank- »

Оценките в Сряда ли трябва да излезнат ?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

В СУ не е познато значението на глагола "трябва" - използва се "би трябвало", "да се надяваме" и "балиго" :lol:
Facebook
Изображение
Аватар
maria.georgieva.
В началото бе словото

Мнение от maria.georgieva. »

svetlio.varna написа:В СУ не е познато значението на глагола "трябва" - използва се "би трябвало", "да се надяваме" и "балиго" :lol:
:) :) :) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: толкова вярно!
Dreams are not enough...actions are needed
Аватар
Aleksandrova
В началото бе словото

Мнение от Aleksandrova »

Охх, няма ли да излизат тия резултати вечееее... :bounce: Може би утре ? :scratch: :amut_01:
Аватар
desiinkaa
В началото бе словото

Мнение от desiinkaa »

Aleksandrova написа:Охх, няма ли да излизат тия резултати вечееее... :bounce: Може би утре ? :scratch: :amut_01:

:( :pale: :( И аз ги чакам, много ми е притеснено, вече стана 15:30, а още ги няма... :( :pale: :(
А ти покинула, втекла,
Шукала мати — не найшла,
Та вже й шукати перестала,
Умерла, плачучи. Давно
Не чуть нікого, де ти гралась,
Собака десь помандрувала,
І в хаті вибито вікно.

Тарас Шевченко
Аватар
Aleksandrova
В началото бе словото

Мнение от Aleksandrova »

Имам един много важен въпрос... Какво става ако те скъсат на редовната сесия на БФ? Можеш ли с матура да кандидатстваш за тази специалност след като си скъсан? (Не съм ходила на предварителната сесия...) :? :(
Аватар
Nipton
Пишете, о, братя

Мнение от Nipton »

Можеш да кандидатстваш с матура.
ernow
В началото бе словото
Специалност: няма

Мнение от ernow »

В крайна сметка явно не съм намесил толкова странични неща - 4.13, оценка, която напълно ме задоволява.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”